Πρόσωπα

Προξενείο Αργυροκάστρου: Πρόγραμμα Επετειακών Εκδηλώσεων Εθνικής Εορτής 28ης Οκτωβρίου


Προξενείο Αργυροκάστρου: Πρόγραμμα Επετειακών Εκδηλώσεων Εθνικής Εορτής 28ης Οκτωβρίου

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ

Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2015

Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας

10:00 - 10:45 Επιμνημόσυνη δέηση (Νέα Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου, Κλεισούρα Πρεμετής)

Οι χρήστες με την άδεια διαχείριση σχολίων θα μπορούν να παρακάμψουν αυτή τη ρύθμιση.

Σκορποχώρι το ΚΕΑΔ - Δεν παραιτείται απ΄την κυβέρνηση Ράμα η Υφυπουργός της ΕΕΜ OLJANA IFTI!


Σκορποχώρι το  ΚΕΑΔ - Δεν παραιτείται απ΄την κυβέρνηση Ράμα η Υφυπουργός της ΕΕΜ OLJANA IFTI!

Παρά τη δήλωση του κ. Ντούλε ότι αποχωρεί από την ανθελληνική κυβέρνηση του κ. Ράμα, κανένας από τους συνεργάτες του δε λέει να ξεκολλήσει από την καρέκλα του. Μετά την "αναρχική" παραίτηση του Α. Πούλη και την αποχώρηση (λόγο ασυμβίβαστου) του Γ. Μπάμπη, η μόνη που απέμεινε από το ΚΕΑΔ στην αλβανική κυβέρνηση  είναι η υφυπουργός Περιβάλλοντος. Η Ολιάνα Ίφτι  που θεωρείται κοντινός άνθρωπος του προέδρου του ΚΕΑΔ αναμένονταν να παραιτηθεί αμέσως μετά την παραίτηση Ντούλε. Η υφυπουργίνα μας όμως  παραμένει κανονικά στη θέση της χωρίς να γνωρίζουμε αν αυτό γίνεται με τη συγκατάθεση του Ντούλε ή όχι. Οι χρήστες με την άδεια διαχείριση σχολίων θα μπορούν να παρακάμψουν αυτή τη ρύθμιση.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τίμησε την Βορειοηπειρώτισσα Ερμιόνη Μπρίγκου


Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τίμησε την Βορειοηπειρώτισσα Ερμιόνη Μπρίγκου

Τιμήθηκε χθες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η κα Ερμιόνη Μπρίγκου από το Σκουτάρι της Χειμάρρας

Η κα Μπρίγκου για 74 ολόκληρα χρόνια φροντίζει τα μνήματα των ενταφιασμένων στην αυλή του σπιτιού της στη Χειμάρρα, 6 Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στο έπος του 1940.

Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γεώργιος Σούρλας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ΣτρατηγόςΜιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς.

aftonomi.gr

http://www.neb.gr/node/5109 

Βορειοηπειρώτης ο πρώτος Πρόεδρος της Αργεντινής και ιδρυτής της «Boca Juniors»!


Βορειοηπειρώτης ο πρώτος Πρόεδρος της Αργεντινής και ιδρυτής της «Boca Juniors»!

Στην Χιμάρα επικρατούσε αναβρασμός, οι Έλληνες δεν άντεχαν άλλο την βαναυσότητα των τούρκων, δεν τους σήκωνε άλλο ο τόπος. Έτσι, το 1670 μερικές οικογένειες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Μια απ' αυτές ήταν και η οικογένεια Δημητρίου. Φόρτωσαν τα λιγοστά υπάρχοντά τους και πήρανε τον μακρύ δρόμο του ξεριζωμού μακριά από την αγαπημένη τους Χιμάρα. Οι χρήστες με την άδεια διαχείριση σχολίων θα μπορούν να παρακάμψουν αυτή τη ρύθμιση.

Μενέλαος Ζώτος (Δ): Ιστορικές Μορφές του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού


Μενέλαος Ζώτος (Δ): Ιστορικές Μορφές του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΖΩΤΟΣ (1937-2006) Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Ιωαννίνων

Γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου του 1937 στο χωριό Πολύτσανη της επαρχίας Πωγωνίου Βορείου Ηπείρου όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Ο μικρότερος γιός του Σωκράτη Ζώτου και της Ευτυχίας Ντίλιου, που είχαν δύο ακόμη γιούς. Ο Σωκράτης Ζώτος ανέπτυξε μυστική φιλελληνική δράση, γεγονός που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το χωριό και να εγκατασταθεί στα Γιάννινα, χωρίς την υπόλοιπη οικογένεια. Μετά από 5ετή παραμονή, οργανώνει με άκρα μυστικότητα τη μεταφορά της οικογένειας από το χωριό στα Γιάννινα. Οι χρήστες με την άδεια διαχείριση σχολίων θα μπορούν να παρακάμψουν αυτή τη ρύθμιση.

Μηνάς Πάρας (Γ): Ιστορικές Μορφές του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού


Μηνάς Πάρας (Γ): Ιστορικές Μορφές του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού

ΜΗΝΑΣ ΠΑΡΑΣ (1914-2002) 46 Χρόνια στις Φυλακές και τις εξορίες του Ενβέρ Χότζα

Ο Μηνάς Πάρας του Σπύρου γεννήθηκε στην Πολίτσιανη του Πωγωνίου το 1914.

Νωρίς ξενιτεύτηκε στα Γιάννενα επειδή οι γονείς του μετανάστευσαν στην Αμερική. Από το 1925 μαθήτευσε στη Σχολή και κατόπιν τελείωσε την Εμπορική Σχολή . Από το 1930-31 υπηρέτησε στην Πολίτσιανη ως κατ’ ανάθεση ελληνοδιδάσκαλος , μισθοδοτούμενος από το Ελληνικό κράτος.

Το 1936-37 φοίτησε στην Παιδαγωγική Σχολή των Ιωαννίνων και από το 1937-38 υπηρέτησε πάλι σε σχολεία του Πωγωνίου μέχρι και το 1940-41, οπότε οι Γερμανοί κατέλαβαν όλη την Ήπειρο. Οι χρήστες με την άδεια διαχείριση σχολίων θα μπορούν να παρακάμψουν αυτή τη ρύθμιση.

Βασίλειος Σαχίνης (Β): Ιστορικές Μορφές του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού


Βασίλειος Σαχίνης (Β): Ιστορικές Μορφές του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΑΧΙΝΗΣ (1897-1943) Εθνομάρτυρας – Αρχηγός της ΜΑΒΗ

Ο Βασίλειος Σαχίνης (1897-1943), υπήρξε ο ηγέτης της βορειοηπειρωτικής αντίστασης (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου), που οργανώθηκε μετά την αποχώρηση του ελληνικού στρατού από την Βόρειο Ήπειρο (1942-1943).

Γεννήθηκε στη Δούβιανη της Δρόπολης το 1897. Μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο της Δούβιανης πήγε στην Κωνσταντινούπολη πλησίον του πατέρα του και μπήκε στην Ρομβόρτειο Σχολή, σπούδασε στην εμπορική σχολή και διδάχτηκε ξένες γλώσσες. Οι χρήστες με την άδεια διαχείριση σχολίων θα μπορούν να παρακάμψουν αυτή τη ρύθμιση.