Μενέλαος Ζώτος (Δ): Ιστορικές Μορφές του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Μενέλαος Ζώτος (Δ): Ιστορικές Μορφές του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΖΩΤΟΣ (1937-2006) Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Ιωαννίνων

Γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου του 1937 στο χωριό Πολύτσανη της επαρχίας Πωγωνίου Βορείου Ηπείρου όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Ο μικρότερος γιός του Σωκράτη Ζώτου και της Ευτυχίας Ντίλιου, που είχαν δύο ακόμη γιούς. Ο Σωκράτης Ζώτος ανέπτυξε μυστική φιλελληνική δράση, γεγονός που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το χωριό και να εγκατασταθεί στα Γιάννινα, χωρίς την υπόλοιπη οικογένεια. Μετά από 5ετή παραμονή, οργανώνει με άκρα μυστικότητα τη μεταφορά της οικογένειας από το χωριό στα Γιάννινα.

Το Δεκέμβριο του 1949 ο έμπιστος του απεσταλμένος, οδηγεί την οικογένεια από τις χιονισμένες βουνοκορφές της Νεμέρτσικας στην ελληνική πλευρά του Πωγωνίου. Η μάνα με τα δύο από τα τρία παιδιά, αφού τραγική συγκυρία κρατάει το μεγαλύτερο αδερφό του, Χρήστο, στο Αργυρόκαστρο, όπου δούλευε. Είναι αυτό το γεγονός που σημάδεψε την ζωή της οικογένειας και καθόρισε την πορεία του Μενέλαου Ζώτου. ΄Εκτοτε εγκαθίσταται στα Γιάννινα όπου ανέπτυξε δράση υπέρ του βορειοηπειρωτικού.

Σε ηλικία 12 ετών, σε χάνι της πόλης των Ιωαννίνων ,αρχίζει η ζωή του Μενέλαου Ζώτου στην Ελλάδα ενώ σχεδόν ταυτόχρονα αρχίζει η δράση του γύρω από τα θέματα της Βορείου Ηπείρου.

Το 1960 αποφοιτά από τη Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων. Διορίζεται δάσκαλος και υπηρετεί στα ορεινά χωριά της Ηπείρου. Από την εφηβεία του στοχεύει στην οργάνωση των νέων βορειοηπειρωτών των Ιωαννίνων και πρωταγωνιστεί στην ΕΝΒΗ (ΕΘΝΙΚΉ ΝΕΟΛΑΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ). Το 1968 παντρεύεται την δασκάλα Ιουλία Ιωάννου και αποκτούν δύο κόρες. Το 1976-1977 μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Αθηνών στην ειδική αγωγή και από το 1981 διετέλεσε διευθυντής του 1ου Ειδικού σχολείου Ιωαννίνων έως και τη συνταξιοδότησή του, το 1998.

Το 1974 πραγματοποιώντας το όραμα πολλών χρόνων, ιδρύει μαζί με άλλους, το ΄Ιδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών, (ΙΒΕ) σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του οποίου διετέλεσε Αντιπρόεδρος. Σήμερα το ΙΒΕ στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο 200 τ.μ. τον οποίο απέκτησε με δωρεά του ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ΙΒΕ ασχολήθηκε με την συγκέντρωση ιστορικού και λαογραφικού υλικού, την έκδοση βιβλίων, τη διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων. Συμμετείχε ως ομιλητής σε πλήθος επιστημονικών και λαογραφικών συνεδρίων.

Το 1978 εκδίδει το βιβλίο ¨Το Δημοτικό Τραγούδι της Βορείου Ηπείρου κα το 1989 εκδίδει με το Χριστόφορο Γιάνναρο το βιβλίο ¨Η Πολύτσανη της Βορείου Ηπείρου¨.

Από το 1990 αφοσιώνεται στην υποδοχή και βοήθεια βορειοηπειρωτών. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες οργάνωσης των βορειοηπειρωτών στο χώρο της Βορείου Ηπείρου και συνεργάζεται στενά με την Ομόνοια, την Εκκλησία και διαφόρους συλλόγους και φορείς. Το 1997 παίρνει μέρος στο συνέδριο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά στο Μαϊάμι των Η.Π.Α. Ανέπτυξε έντονη φιλανθρωπική δράση και υπήρξε το στήριγμα χιλιάδων βορειοηπειρωτών. Ασχολήθηκε με τη συγκέντρωση και αποστολή κάθε είδους υλικού προς τις κοινότητες της Βορείου Ηπείρου, με την αποκατάσταση και αναστήλωση μνημείων και ναών. Ειδικότερα επιδόθηκε στην πλήρη αναμόρφωση του χωριού της Πολύτσανης με έργα όπως η αναστήλωση ναών και μοναστηριών, η οδοποιία, η αναμόρφωση του υδραγωγείου, η διαμόρφωση της πλατείας, η αναβάθμιση του σχολείου κ.λ.π.

Πέθανε το 2006 σε ηλικία 69 ετών αφήνοντας πίσω του μια πλούσια παρακαταθήκη.