Το ιστορικό της Nεολαίας Bορειοηπειρωτών


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Ίδρυση

Η ίδρυση της «Νεολαίας Βορειοηπειρωτών» το 2003, ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας ενός πρωταρχικού πυρήνα νέων για τη δημιουργία μιας κίνησης ανεξάρτητης και δημοκρατικής, που θα αντιπροσώπευε επάξια τους νέους Βορειοηπειρώτες και θα ασχολούνταν με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες τους.

Η κίνησή μας, αυτή ήταν πέρα από κομματικές αντιλήψεις ή όποιους άλλους τοπικιστικούς διαχωρισμούς και είχε ποικίλους τρόπους έκφρασης, πολιτιστικού, κοινωνικοπολιτικού ή άλλου χαρακτήρα.  

Ως νέοι θέλαμε να έχουμε τη δική μας φωνή και να συμμετέχουμε πραγματικά και ουσιαστικά στα βορειοηπειρωτικά δρώμενα, να αναζητήσουμε  νέους τρόπους  επικοινωνίας και αλληλοϋποστήριξης, μέσα στο πνεύμα συνεργασίας με τους ήδη υπάρχοντες φορείς εκπροσώπησης των Βορειοηπειρωτών.

Στόχοι

Στόχος μας είναι η ανάδειξη της εικόνας των νέων Βορειοηπειρωτών που ζουν στην Ελλάδα, μέσω της διατήρησης των ιδιαίτερων στοιχείων της εθνικής μας ταυτότητάς και η στήριξη του τόπου μας. Ιδιαίτερα  σημαντικό κεφάλαιο για μας, αποτελεί η καλλιέργεια αισθήματος αγάπης και προσφοράς των νέων προς την ιδιαίτερη πατρίδα. Η διεκδίκηση και ο σεβασμός των  δικαιωμάτων μας στην Ελλάδα και την Αλβανία για την  βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής, καθώς και η ανάδειξη της πολιτισμικής και ιστορικής μας ταυτότητας, θεωρούνται κύριο μέλημα της «Νεολαίας Βορειοηπειρωτών».

Τρόποι υλοποίησης των ανωτέρω στόχων είναι οι ανοιχτές συζητήσεις και ημερίδες, η διοργάνωση εκδηλώσεων και  κοινωνικών συναθροίσεων, καθώς και η προβολή των ζητημάτων μας μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του σωματείου : www.neb.gr . Επίσης, για την επίτευξη των στόχων αυτών, είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συνεργασία με φορείς και σωματεία που τους απασχολούν ίδια ζητήματα και όχι μόνο.

Ως οργάνωση, δεν έχουμε κανέναν πολιτικό χρωματισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει  πως δεν ασχολούμαστε με  θέματα που αφορούν την κοινωνική και εθνική υπόσταση της  κοινότητάς μας.

11 χρόνια «Νεολαία Βορειοηπειρωτών»

11 χρόνια δράσης

Σήμερα, η «Νεολαία Βορειοηπειρωτών», αριθμεί άνω των 3.000 μελών, καταγόμενα από όλες τις περιοχές της Βορείου Ηπείρου.

Τα παρακάτω αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα δράσης της «Νεολαίας Βορειοηπειρωτών»  και τι  πετύχαμε  (2003-2014).

 1. Από τα πρώτα βήματα της λειτουργίας μας ως σωματείο,  καταφέραμε να συσπειρώσουμε τους νέους μας και να κατέβουμε σε συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και  πορείες διαμαρτυρίας για τη στήριξη του πάγιου αιτήματός μας, όσον αφορά την απόδοση της Ελληνικής Υπηκοότητας.
 2. Οργανώσαμε ημερίδες και συνελεύσεις γύρω από τα προβλήματα μας στην Ελλάδα,  αλλά και το μέλλον του τόπου μας εκεί. Πραγματοποιήσαμε  ανοιχτό διάλογο με τα μέλη μας, συμμετείχαμε και πήραμε θέσεις σε συνέδρια και ημερίδες και Φεστιβάλ.
 3. Ασκήσαμε πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε τα αιτήματά μας να μπουν σε πρώτη σειρά στις ατζέντες των υπουργείων. Αποστείλαμε υπομνήματα στους υπευθύνους και καταθέσαμε  προτάσεις ως προς το θέμα της υπηκοότητας, αλλά και τη μέριμνα που πρέπει να δείξει η ελληνική πολιτεία, όχι μόνο στις ιδιαίτερες ανάγκες της Βορείου Ηπείρου, αλλά και στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες.
 4. Για τα προβλήματα και το μέλλον της ιδιαίτερης μας πατρίδας είχαμε αλλεπάλληλες συναντήσεις και συνομιλίες, από τη μια με τους αιρετούς άρχοντες του τόπου μας, έπαρχους, βουλευτές, περιφερειάρχες και από την άλλη με τους επιχειρηματίες, τους διευθυντές και δασκάλους των σχολείων, καθώς  και με απλούς συμπατριώτες μας που ζουν στη Βόρεια Ήπειρο, κρατώντας Θερμοπύλες .
 5. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τις Ελληνικές Προξενικές αρχές στο Αργυρόκαστρο και στα Τίρανα, προσπαθώντας  να βρούμε τρόπους συνεργασίας.
 6. Ασκούμε πιέσεις στην Αλβανική πλευρά για τα πολλά προβλήματα  που αντιμετωπίζουμε και τις καταπατήσεις δικαιωμάτων που πραγματοποιούνται καθημερινά εις βάρος της Ελληνικής Μειονότητας.
 7. Δεν παραλείπουμε  να τιμήσουμε (κάθε χρόνο) τις Εθνικές μας Εορτές και Επετείους και να θυμηθούμε τα γεγονότα και τους ανθρώπους που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου μας. Βρεθήκαμε στην ιδιαίτερη πατρίδα μας για την Επέτειο του “ΟΧΙ” και για να αποδώσουμε φόρο τιμής στους Έλληνες πεσόντες υπέρ της Ελευθερίας. Παρούσα είναι  η «Νε.Β» κάθε χρόνο και στο Αλύκο για να τιμήσει τους σύγχρονους μάρτυρες της δημοκρατίας. Βρεθήκαμε στην επέτειο του “ΟΧΙ” που πραγματοποίησε η Εθνική μας Οργάνωση «Ομόνοια» στη Δερβιτσιάνη και στους Αγίους Σαράντα. Τιμούμε ετησίως την επέτειο του Αυτονομιακού Αγώνα του 1914, τον ξεσηκωμό των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών και την απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων να προσαρτηθεί το Ελληνικότατο αυτό κομμάτι στο νεοσύστατο τότε Αλβανικό κράτος.
 8. Παράλληλα με τη δράση μας εδώ, αφιερώσαμε σημαντικό χρόνο και προσπάθεια για την Ενίσχυση των Ελληνικών Σχολείων της Βορείου Ηπείρου, με 6 επιτυχημένες  εκστρατείες σε 12 μειονοτικά ελληνικά σχολεία (2004-2010). Στο πλαίσιο αυτό βοηθήσαμε οικονομικά  τα σχολεία για ανακαινίσεις αιθουσών διδασκαλίας και στηρίξαμε επίσης οικονομικά  τους οδηγούς των σχολικών πούλμαν  για τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία της Βορείου Ηπείρου.
 9. Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας ήταν και η δημιουργία του δικτυακού χώρου της Νε.Β. Το www. neb. gr προσφέρει καθημερινή ενημέρωση και επικοινωνία ,όχι μόνο στα μέλη μας, αλλά σε όλους τους Βορειοηπειρώτες και τους απανταχού Έλληνες. Το foroum έγινε βήμα έκφρασης και συζήτησης για εκατοντάδες νέους Βορειοηπειρώτες και άλλους φίλους. Μέσω της ιστοσελίδας μας αποκτήσαμε φίλους και γίναμε γνωστοί στους Ηπειρώτες και Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Αυστραλία, στον Καναδά, στη Φιλανδία, στην Κύπρο, στη Γερμανία και σ' όλο τον κόσμο. Επίσης πολλά απ τα μέλη μας και φίλοι ήρθαν κοντά και γνωριστήκαμε μέσω της ιστοσελίδας.
 10. Ξεκινήσαμε τη μεγάλη προσπάθεια για τη Δημιουργία Τράπεζα Αίματος με την πρώτη Εθελοντική Αιμοδοσία  στις 14 Νοεμβρίου 2010.Έκτοτε έχουν πραγματοποιήθεί 6 Αιμοδοσίες.Πληροφορίες: 693 7249517
 11. Παράδοση – Πολιτισμός. Από το 2004 η «Νε.Β» έχει το δικό της παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα που μας εκπροσωπεί επάξια σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εβδομαιδαίως παραδίδονται δωρεάν μαθήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών. Πληροφορίες:697 5606355
 12. Διοργανώσαμε με επιτυχία Tουρνουά Ποδοσφαίρου 8x8 τον Ιούνιο 2008 στο πλαίσιο στήριξης αθλητικών δραστηριοτήτων και συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε Πρωτάθλημα με 22 ομάδες από τα χωριά της Βορείου Ηπείρου, με την αρωγή και φροντίδα φίλων και υποστηρικτών της νεολαίας.Το Ιούνιο του 2014 συνεχιστηκέ η προσπάθεια αυτή με τη συμμετοχή 16 ομάδων απο όλες τις περιοχές της Βορείου Ηπείρου.
 13. Τουρνουά Σκάκι και Τάβλι διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο του 2004.
 14. Με στόχο τη γνωριμία και τη σύσφιξη των μεταξύ μας σχέσεων οργανώνουμε ετησίως  μια σειρά από Πολιτιστικές και Ψυχαγωγικές Εκδηλώσεις με μεγαλύτερη αυτήν της Κοπής Πίτας όπου κάθε χρόνο προσελκύει πάνω απο 1500 νέους.
 15. Δεκάδες νέοι παραβρεθήκανε  στις πολλές Εκδρομές μας ( 2003: Αρχαία Επίδαυρο, Μυκήνες, Εύβοια, Αράχωβα, Αμφίκλεια  2004: Λουτράκι, Ξυλόκαστρο  2005: Γαλαξίδι  2006:   Καλάβρυτα  2007: Μυκήνες, Ναύπλιο, Παλαμίδι, 2010: Ορεινή Κορινθία – Λίμνη Τσιβλού- Ζαρούχλα).
 16. Για την  επίτευξη των στόχων μας, βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με αλλά σωματεία και φορείς. Αποτελούμε μέλος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης  καθώς και της Νεολαίας της Πανηπειρωτικής Ευρώπης με έδρα τη Φραγκφούρτη Γερμανίας.

Τα 12 χρόνια  λειτουργία της, η «Νεολαία Βορειοηπειρωτών»,  έδειξε ότι έχει την δικιά της ελεύθερη και ισχυρή φωνή, στηρίζει το διάλογο και τη συνεργασία, και πάνω απ' όλα αγκαλιάζει όλους τους νέους Βορειοηπειρώτες, ανεξαρτήτως ιδεολογίας και πολιτικών πεποιθήσεων. Σήμερα, οι νέοι Βορειοηπειρώτες, καλούμαστε να αναλάβουμε το μέλλον, το μέλλον το δικό μας και το μέλλον του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλά και επ' ουδενί δεν τελείωσαν με την απόφαση απόδοσης Ελληνικής Ιθαγένειας.
 

Το μεγαλύτερο στοίχημα όμως το οποίο καλούμαστε να κερδίσουμε είναι η διασφάλιση του μέλλοντος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Η χάραξη μιας κοινής πολιτικής για το βορειοηπειρωτικό είναι το επόμενο Βήμα και η Νεολαία μας πρέπει να είναι πρωτοπόρα σ' αυτό να δώσει το όραμα, ένα όραμα για το αύριο, ένα όραμα για το οποίο θα αξίζει να αγωνιστούμε όλοι μας.