Μηνάς Πάρας (Γ): Ιστορικές Μορφές του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού
Η υπογραφή σας θα εμφανίζεται δημόσια στο τέλος των σχολίων σας., 01/04/2014 - 11:11
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
ΜΗΝΑΣ ΠΑΡΑΣ (1914-2002) 46 Χρόνια στις Φυλακές και τις εξορίες του Ενβέρ Χότζα
Ο Μηνάς Πάρας του Σπύρου γεννήθηκε στην Πολίτσιανη του Πωγωνίου το 1914.
Νωρίς ξενιτεύτηκε στα Γιάννενα επειδή οι γονείς του μετανάστευσαν στην Αμερική. Από το 1925 μαθήτευσε στη Σχολή και κατόπιν τελείωσε την Εμπορική Σχολή . Από το 1930-31 υπηρέτησε στην Πολίτσιανη ως κατ’ ανάθεση ελληνοδιδάσκαλος , μισθοδοτούμενος από το Ελληνικό κράτος.
Το 1936-37 φοίτησε στην Παιδαγωγική Σχολή των Ιωαννίνων και από το 1937-38 υπηρέτησε πάλι σε σχολεία του Πωγωνίου μέχρι και το 1940-41, οπότε οι Γερμανοί κατέλαβαν όλη την Ήπειρο.
Κατά το διάστημα της Γερμανο-Ιταλικής κατοχής πέρασε στην αντίσταση και, ως επικεφαλής ανταρτικού σώματος, προστάτευσε το Πωγώνι, ώσπου συνελήφθη και φυλακίστηκε από τους Γερμανούς στα Γιάννενα. Μετά την υποχώρηση των Γερμανών Ο Μηνάς Πάρας συνελήφθη από τους κομμουνιστές του Εμβέρ Χόντζα σε ηλικία 31 ετών, δικάστηκε και καταδικάστηκε ως προδότης της Αλβανίας και συνεργάτης” ξένων δυνάμεων” .Έμεινε έκτοτε στις φυλακές, στις εξορίες, στα καταναγκαστικά έργα και στα μπουντρούμια των βασανιστηρίων επί 46 χρόνια από το 1945 μέχρι το 1991.
Εξόριστος νυμφεύθηκε την Κασσιανή και απέκτησε δύο τέκνα τον Δημήτρη και την Αικατερίνη, οι οποίοι σήμερα ζουν στις Η.Π.Α.
Αποφυλακίστηκε το 1991, σε ηλικία 78 ετών. Η Ελλάδα δεν του αναγνώρισε το συνταξιοδοτικό δικαίωμα του αντιστασιακού, μολονότι υπηρέτησε ως αντάρτης, ούτε τον θεώρησε συνταξιοδοτήσιμο εκπαιδευτικό, μολονότι τον μισθοδοτούσε επί δεκαετία ως ελληνοδιδάσκαλο!
Έτσι ο Μηνάς Πάρας μη μπορώντας να επιβιώσει στην Ελλάδα μετανάστευσε στις Η.Π.Α. το 1996 όπου και διέμεινε μέχρι το θάνατο του με ένα ανεκπλήρωτο όνειρο: να ζήσει και να πεθάνει στην μητέρα Ελλάδα, δυστυχώς δεν τα κατάφερε.
ΖΕΙ όμως στις καρδιές όλων των Βορειοηπειρωτών και όλων των Πανελλήνων ως το ζωντανό σύμβολο του ανένδοτου έλληνα Βορειοηπειρώτη Πατριώτη που δεν υπέκυψε στα βάσανα, τις φυλακίσεις και τις εξορίες. Αν για την Νότια Αφρική και όλον τον κόσμο ο Νέλσον Μαντέλα είναι το σύμβολο της Ελευθερίας και της αντίστασης για μας τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες είναι ο Μηνάς Πάρας.