Επιστολή διαμαρτυρίας της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών για τις Αλβανικές προκλήσεις κατά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Επιστολή διαμαρτυρίας της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών για τις Αλβανικές προκλήσεις κατά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας

Η παρακάτω επιστολή εστάλη στον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Κοτζιά  και στην  Πρέσβυ της Ελλάδος στην Αλβανία, κ. Ελένη Σουρανή.

Αθήνα 31/05/2017

Με την παρούσα επιστολή διαμαρτυρίας, επιθυμούμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας και να διαμαρτυρηθούμε εντόνως για όσα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Όπως ήδη γνωρίζετε, οι προκλήσεις της αλβανικής κυβέρνησης και των οργάνων της προς τους Έλληνες ομογενείς της Αλβανίας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο τα τελευταία χρόνια. Πέραν από τα γνωστά ζητήματα της καταπάτησης των ιδιοκτησιών που ανήκουν σε Βορειοηπειρώτες και την ασυδοσία των αλβανικών αρχών, ο αλβανικός εθνικισμός απειλεί πλέον ξεκάθαρα και κυρίως έμπρακτα τις ζωές των συμπατριωτών μας.

Σε ένα μπαράζ απρόκλητων ενεργειών, μέλη του εθνικιστικού κινήματος με την ονομασία «Μεγάλη Αλβανία», βεβήλωσαν, αρχικά, την Ελληνική Σημαία και το μνημείο του Θύμιου Λιώληστο χωριό Κρανιά του Δήμου Φοινικαίων, υποστέλλοντας και καίγοντας την ελληνική σημαία, ενώ στη συνέχεια,αφαίρεσαν τις Ελληνικές Σημαίες και από τις πλατείες των χωριών Αλύκο, Λιβαδειά και Μουρσί.

Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με τις πάμπολλες ανεξιχνίαστες ληστείες σε κατοικημένες οικίες της περιοχής και το κλίμα τρομοκράτησης που επιδιώκουν να προξενήσουν οι ανωτέρω εθνικιστικοί κύκλοι, έχουν θορυβήσει τους κατοίκους, οι οποίοι αισθάνονται εντελώς απροστάτευτοι, καθώς η αλβανική αστυνομία, στην καλύτερη των περιπτώσεων, λειτουργεί ως απλός παρατηρητής.

Ζητούμε με την παρούσα επιστολή να καταδικάσετε και να καταγγείλετε  άμεσα τις ανωτέρω συμπεριφορές, να ζητήσετε από τις αρμόδιες αλβανικές αρχές τη σύλληψη και τιμωρία των ακραίων εθνικιστικών στοιχείων που τρομοκρατούν τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου και να διασφαλίσετε με όποιον τρόπο αυτό είναι δυνατό, την προστασία της ζωής, της περιουσίας και της εθνικής ανεξαρτησίας των Βορειοηπειρωτών.

Ο σεβασμός και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία θα πρέπει να αποτελεί μείζον ζήτημα της ελληνικής πολιτείας και προς τούτο ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τη στήριξή σας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία, ενώ σας επισυνάπτουμε φωτογραφικό υλικό από τις προπεριγραφόμενες βεβηλώσεις του εθνικού μας συμβόλου.

 

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                                         ο    Πρόεδρος                                                 η   Γ. Γραμματέας                     

        Τιμολέων Ντάσης                                            Μαριάνθη Μούσκα