Συναντήσεις στο ΥΠ.ΕΞ και προτάσεις για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Την 21η Νοεμβρίου 2006 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου της Ομοσπονδίας ο «Αγ.Κοσμάς» Ζώτου Σπύρου και του πρόεδρου της Νε.Β Πάντου Αιμίλιου με τον κύριο Τζιόβα Ιωάννη (αρμόδιο στο ΥΠ.ΕΞ για θέματα Αλβανίας και Βορείου Ηπείρου).
Η συνάντηση είχε ως σκοπό τη διευκρίνιση διαφόρων θεμάτων που αφορούν στην απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Ο κύριος Τζιόβας ενημέρωσε πως ετοιμάζεται εγκύκλιος σχετικά με το θέμα αυτό και πως τον Ιανουάριο θα είναι έτοιμη. «Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση από πλευράς της κυβέρνησης για το τι πρέπει να κάνει ο Βορειοηπειρώτης ή που πρέπει να απευθυνθεί » τόνισε ο κος Τζιόβας . Ο ίδιος βέβαια έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις του στην Υπουργό Εξωτερικών και οι οποίες σύντομα θα φθάσουν στο Υπ. Εσωτερικών. Προτάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την Ιθαγένεια και ότι συνεπάγεται σε αυτήν. Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις.
Επίσης η Ο.Σ.Ε.Β και η ΝΕ.Β παρέθεσαν και απέστειλαν τις δικές τους προτάσεις και στα δύο Υπουργεία
 
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ (Ο.Σ.Ε.Β) Ο «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ» και "ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ" ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

1. Η διαδικασία πολιτογράφησης των Βορειοηπειρωτών να μην είναι ίδια με τη διαδικασία ενός αλλοδαπού. Διότι ένας Βορειοηπειρώτης είναι Έλληνας και θα ήταν προσβολή για τον ίδιο να εξεταστεί αν γνωρίζει τη Ελληνική γλώσσα ή την Ιστορία της Πατρίδας του.

2. Να δημιουργηθεί παράρτημα Προξενείου ή ένα γραφείο στη Βόρειο Ήπειρο ώστε να εξυπηρετείται το κοινό πιο γρήγορα και να μην χρειάζεται να απευθύνονται όλοι στο Προξενείο του Αργυροκάστρου.

3. Στην περίπτωση των μικτών γάμων να δίδεται η Ιθαγένεια στα τέκνα αλλά και στον αλλογενή γονιό εφ’οσον επιθυμεί.

4. Τα παιδιά που γεννιούνταν στην Ελλάδα να αναγράφονται ταυτόχρονα και στα Δημοτολόγια της Αλβανίας

5. Να αναγράφονται τα ονόματα στο δελτίο ταυτότητας στην ελληνική και την λατινική γλώσσα και όχι να καταχωρούνται διαστρεβλωμένα όπως γίνεται τώρα με τα αλβανικά διαβατήρια . Η διαστρέβλωση αυτή των ονομάτων δημιουργεί ήδη αρκετά προβλήματα σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, εφορία, Ι.Κ.Α, κ.τ.λ.

6. Να αναγνωρίζεται η στρατιωτική θητεία από το ένα κράτος στο άλλο, έτσι ώστε κάποιος που υπηρέτησε το ένα κράτος να μην χρειαστεί να υπηρετήσει και το άλλο.

7. Να βρεθεί λύση για τα ελληνικά χωριά Μουζίνα Πετσά ,Μουρσί , Αγ. Βασίλης κ.τ.λ. τα οποία δεν ανήκουν στη μειονότητα καθώς και τη Χιμάρα ώστε να αποδοθεί η ιθαγένεια και στους κατοίκους αυτών των περιοχών.

8. Να ανοίξουν ελληνικές τράπεζες στη Βόρειο Ήπειρο ώστε οι Συνταξιούχοι να εξυπηρετούνται εκεί και τα χαρτιά τους να κατατίθενται στο Ελληνικό Προξενείο.

9. Να δοθούν χαμηλότοκα και μακροπρόθεσμα δάνεια σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να ανοίξουν επιχειρήσεις στη Βόρειο Ήπειρο.