Βήματα εκσυγχρονισμού στα σχολεία της Β. Ηπείρου


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Είναι γεγονός και δεν αμφισβητείται, ότι ο τρόπος με τον οποίον πολιτεύονται και οι άνθρωποι του βορειοηπειρωτικού χώρου επηρεάζουν ως ένα βαθμό και τις πολιτικές και κοινωνικές θέσεις και αντιλήψεις.
Για το λόγο αυτό χρειάζεται όλοι να λειτουργούμε με ευθύνη. Στην εύθραυστη και ρευστή εποχή που ζούμε είναι αναγκαία η κοινωνική συνοχή. Με διάθεση αυτοκριτικής να προχωρήσουμε μπροστά με μοναδική έγνοια και φροντίδα την επίλυση των προβλημάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, που χρονίζουν.
Το σύνθημα της νέας χρονιάς ας είναι μια προσπάθεια και μια πορεία με τόλμη, μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα και μικροφιλοδοξίες. Να πρυτανεύσει η ομοψυχία και να ενστερνιστούμε μια και μοναδική ιδέα: Την Βορειοηπειρωτική ιδέα.
Διαπιστώνουμε τελευταία, και είναι ευχάριστο, ότι στον τομέα της Εκπαίδευσης των Βορειοηπειρωτόπουλων γίνονται κάποια σταθερά βήματα, τα οποία, εάν συνεχιστούν, θα φέρουν αγαθά αποτελέσματα.
Είναι γνωστό, και δεν αμφισβητείται, ότι η ευθύνη της Εκπαίδευσης και στα μειονοτικά σχολεία ανήκει στην αλβανική κυβέρνηση. Αρκεί η αλβανική κυβέρνηση να σέβεται τα μειονοτικά δικαιώματα που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες.
Έχουμε τη γνώμη ότι περισσότερο στον τομέα της εκπαίδευσης απαιτείται διακρατική συμφωνία με κατανόηση και ειλικρινή διάθεση συνεργασίας και από τις δυο πλευρές, για να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε εμπόδια.
Τα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας καταβάλλουν προσπάθειες να αρθούν από αλβανικής πλευράς οι καχυποψίες και παλινδρομήσεις, παίρνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες που ανακουφίζουν γονείς και μαθητές των ελληνικών σχολείων.
Δυο κατάλληλοι άνθρωποι βρέθηκαν στις κατάλληλες θέσεις στο Ελληνικό Προξενείο Αργυροκάστρου, οι οποίοι, όπως πληροφορούμαστε, προωθούν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα. Επισκέπτονται τις μειονοτικές περιοχές για την επίλυση των προβλημάτων τους και γενικά κάνουν ό,τι μπορούν, στο μέτρο που τους επιτρέπεται, να προφέρουν αρωγή και να συμπαρασταθούν στους χειμαζόμενους συμπατριώτες μας. Πρόκειται για τον Γενικό Πρόξενο στο Αργυρόκαστρο κ. Ιωάννη Ριζόπουλο και τον μορφωτικό ακόλουθο κ. Νίκο Γερασιμίδη.
Με πρωτοβουλίες τους λύθηκαν αρκετά προβλήματα και στον τομέα της Εκπαίδευσης, όπως:
1) Η επιμέλεια, μετάφραση και εκτύπωση 24ων τίτλων βιβλίων από την Ελλάδα για τους μαθητές των μειονοτικών σχολείων. Τα βιβλία αυτά έχουν ήδη διανεμηθεί στους μαθητές. Επίκειται, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Νικ. Γερασιμίδης, η μετάφραση και εκτύπωση και άλλων 5-6 τίτλων βιβλίων. Με τα τελευταία αυτά βιβλία λύνεται ένα βασικό χρονίζον ζήτημα των ελληνικών σχολείων.
Επίσης το μεγάλο και ακανθώδες πρόβλημα των βιβλίων ιστορίας και γεωγραφίας πήρε τον δρόμο της επίλυσης. Ήδη έχουν ετοιμαστεί βιβλία ιστορίας και γεωγραφίας με εθνικό περιεχόμενο. Δεν υπάρχουν στα βιβλία αυτά οι αλλοιωμένες και διαστρεβλωμένες ανθελληνικές θέσεις. Το βιβλίο της γεωγραφίας βρίσκεται στα χέρια των μαθητών και σε μικρό χρονικό διάστημα θα προωθηθεί και το βιβλίο της ιστορίας.
2) Μεγάλος ελληνικός εκδοτικός οίκος πρόσφερε Χάρτες Ελλάδος - Ευρώπης - Παγκόσμιος και επιστημονικά βιβλία, που έχουν ήδη δοθεί στους μαθητές και στις σχολικές μονάδες.
3) Το Υπουργείο Εξωτερικών αύξησε τον αριθμό των υποτροφιών για σπουδές των Βορειοηπειρωτόπουλων στα ελληνικά ΑΕΙ από 2-3 σε 30.
4) Το Γενικό Προξενείο Αργυροκάστρου πρόσφερε στους αριστούχους μαθητές δώρο Η/Υ, προμήθευσε τα σχολικά κέντρα με εποπτικά μέσα διδασκαλίας, ανέλαβε τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, ξεκίνησαν, για πρώτη φορά, μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στο Αργυρόκαστρο και στους Αγίους Σαράντα για μαθητές της Ελληνικής Κοινότητας και προγραμμάτισε από ΥΠΕΠΘ και ΥΠΕΞ επισκευές διδακτηρίων σχολικών μονάδων.
5) Από το ΙΚΥ, σε συνεργασία με το Γεν. Προξενείο Αργυροκάστρου, έχει δοθεί χρηματικό ποσό στους σπουδαστές του Ελληνικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου.
Ασφαλώς και δεν ισχυριζόμαστε ότι επιλύθηκαν όλα τα εκπαιδευτικά προβλήματα και ότι οι μαθητές, απερίσπαστοι πια, μπορούν να αφοσιωθούν στα μαθητικά τους καθήκοντα.
Είμαι ο τελευταίος που μπορώ να ισχυριστώ κάτι τέτοιο. Χρειάζονται να γίνουν πολλά για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε, όμως, να αποσιωπήσουμε τα όσα επιτεύχθηκαν, καθώς και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Γεν. Προξενείο Αργυροκάστρου.
Τις προσπάθειες αυτές του Γεν. Προξένου και του μορφωτικού ακολούθου, πιστεύουμε ότι τις αναγνωρίζει το ελληνικό στοιχείο, το οποίο εύχεται οι πρωτοβουλίες αυτές να μην σταματήσουν.
Να ευχηθούμε παρόμοιες πρωτοβουλίες να αναληφθούν και για άλλους τομείς ανάπτυξης της περιοχής Αργυροκάστρου και Αγίων Σαράντα, για να κρατηθούν, έστω και αυτοί που απέμειναν, στις πατρογονικές τους εστίες, και γιατί όχι, να προσελκυσθούν και οι ταξιδεμένοι να επιστρέψουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Να μην ξεχνούν οι απόδημοι συμπατριώτες μας ότι «η πέτρα είναι βαριά στον τόπο της».

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ
πηγή Π.Λ.