Σημαντικά τα ευρήματα στην Αρχαία Αντιγόνεια!
Η υπογραφή σας θα εμφανίζεται δημόσια στο τέλος των σχολίων σας., 23/12/2008 - 17:45
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Κοινές ανασκαφές Ελλήνων και Αλβανών…
Σημαντικά τα ευρήματα στην Αρχαία Αντιγόνεια!
Ανήκουν στον 3ο και 2ο π.Χ. αιώνα
Οι κοινές ανασκαφές που έκαναν Έλληνες και Αλβανοί αρχαιολόγοι στην αρχαία Αντιγόνεια της Βορείου Ηπείρου, έφεραν στο φως μια στοά και τα ίχνη ενός ναού, καθώς επίσης και αγγεία κεραμικής, νομίσματα και άλλα ευρήματα που ανήκουν στον 3ο – 2ο π.Χ. αιώνα.
Οι ιθύνοντες του αρχαιολογικού χώρου της Αντιγόνειας αναφέρουν ότι η στοά που ήρθε στο φως έχει μήκος 75 μ. και πλάτος 6,5 μ., και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με των άλλων πόλεων της Βορείου Ηπείρου, όπως του Βουθρωτού, της Φοινίκης και της Απολλωνίας. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι μελλοντικά θα αυξηθούν στην περιοχή οι επισκέπτες λόγω των σπουδαίων αρχαιολογικών ανασκάφων και των ευρυμάτων.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της στοάς αυτής είναι ότι βρίσκεται εκτός του τοίχους της πόλης.
Ο αρχαιολόγος Δημήτρης Τσόντης ανέφερε ότι «κατά την διάρκεια των ανασκαφών στην στοά δεν βρέθηκαν ίχνη φωτιάς, όπως είχε συμβεί σε παρόμοιες ανασκαφές εντός του τοίχους της πόλης, πράγμα που μαρτυρεί ότι ο ρωμαϊκός στρατός που έκαψε την πόλη, επικέντρωσε την επίθεσή του εντός του τοίχους».
Παράλληλα σε τρία σημεία εντός του τείχους της αρχαίας πόλης έγιναν δειγματικές ανασκαφές για την ανακάλυψη του αμφιθεάτρου.
TTT
Η Αντιγόνεια, ήταν μια φημισμένη πόλη στην αρχαιότητα αφιερωμένη από τον Πύρρο στη σύζυγό του Αντιγόνη, και τα εντυπωσιακά τείχη της, μήκους περίπου 4 χιλιομέτρων, έκλειναν στο εσωτερικό τους, μια έκταση 450 στρεμμάτων. Η πόλη, ήταν οργανωμένη σε οικοδομικά τετράγωνα, σύμφωνα με το Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν πριν πολλά χρόνια από τον Αλβανό αρχαιολόγο Dhimosten Budina, είχαν αποκαλύψει τουλάχιστον δέκα ιδιωτικές οικίες, πλακόστρωτους δρόμους με αποχετευτικούς αγωγούς και πεζοδρόμια, καθώς και μια στοά η οποία αποτελούσε ένα από τα οικοδομήματα της αγοράς. Ο κεντρικός δρόμος της πόλης, πλάτους περίπου 6 μέτρων, τη διέσχιζε σε μήκος τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου, από τη βόρεια ως τη νότια πύλη.
Η ταύτιση της θέσης της Αντιγόνειας, που στο παρελθόν αποτέλεσε αντικείμενο επιστημονικών συζητήσεων για δεκαετίες, οφείλεται στον αρχαιολόγο Dhimosten Budina, ο οποίος στην ανασκαφή του, ανακάλυψε χάλκινες δικαστικούς ψήφους με το χάραξη «Αντιγονέων».
Κοντά στην Αντιγόνεια, οι ρωμαϊκές λεγεώνες το 198 π.Χ. νίκησαν τα στρατεύματα του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου του Ε’. Αργότερα, το 167 π.Χ., η Αντιγόνεια κατά πάσα πιθανότητα καταστράφηκε από τις λεγεώνες του Αιμίλιου Παύλου μαζί με άλλες 70 πόλεις της Ηπείρου, σύμφωνα με την αναφορά του γεωγράφου Στράβωνα. Η μετέπειτα εξέλιξη της πόλης, δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη. Μια τρίκοχη βασιλική στην οποία διατηρείται ψηφιδωτό δάπεδο με ελληνική επιγραφή, μαρτυρεί τη χρήση του χώρου κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι κάτοικοι της Αντιγόνειας ασχολούνταν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το εμπόριο. Το τελευταίο το είχαν αναπτύξει ιδιαίτερα γιατί βρέθηκαν νομίσματα από διάφορες περιοχές της Ηπείρου, της Σικελίας, της Κέρκυρας, κ.ά.
Η Αντιγόνεια είναι η δεύτερη σε σπουδαιότητα και μέγεθος πόλη της αρχαίας Χαονίας, μετά τη Φοινίκη. Ήταν η πόλη που ήλεγχε τα περίφημα στενά της Αντιγόνειας, από όπου περνούσε ο δρόμος που ένωνε την Απολλωνία και την Αυλώνα με το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και τη νότια Ήπειρο. Η αρχαία πόλη βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Αργυρόκαστρο, (5 χλμ. σε ευθεία,), αλλά για να φθάσει κάποιος εκεί, χρειάζεται ειδικό όχημα και υπομονή…
πηγή Π.Λ.