Καθοριστική η διασυνοριακή συνεργασία των Νοσοκομείων


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Ημερίδα της ΠΟΕΔΗΝ στα Γιάννινα
Καθοριστική η διασυνοριακή συνεργασία των Νοσοκομείων
Ικανοποιημένοι οι Αλβανοί από τις υπηρεσίες υγείας στην Ήπειρο

Η διασυνοριακή συνεργασία των Νοσοκομείων πρέπει να προχωρήσει, αλλά και να συστηματοποιηθούν τα προγράμματα κατάρτισης των εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία, τονίστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στα Γιάννινα από το τοπικό παράρτημα της Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν.
Τα δύο Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό και «Χατζηκώστα», δέχονται πληθώρα ασθενών από την γειτονική Αλβανία. Αλλά και το Νοσοκομείο Φιλιατών νοσηλεύει ασθενείς από την γειτονική χώρα.
Δίνεται έτσι η δυνατότητα να διενεργηθεί σημαντικός αριθμός μελετών διάγνωσης προβλημάτων υγείας διασυνοριακού τύπου, αλλά και να αναδειχθούν οι υγειονομικές προτεραιότητες της παραμεθόριας Ηπείρου.
Βέβαια η ελλιπής στελέχωση των δύο Νοσοκομείων των Ιωαννίνων είναι μια αδυναμία στις προοπτικές της διασυνοριακής συνεργασίας.
Ο πρώτος στόχος των Νοσοκομείων των Ιωαννίνων στον τομέα της διασυνοριακής συνεργασίας με την Αλβανία αφορά στη βελτίωση της κατάστασης της υγείας όσων Αλβανών ζητούν ιατρικές υπηρεσίες. Ο δεύτερος αφορά στο κατά πόσο ανταποκρίνονται τα Νοσοκομεία στις προσδοκίες των αλλοδαπών ασθενών.
Στο 90% των περιπτώσεων οι Αλβανοί ασθενείς φεύγουν ικανοποιημένοι από τα δύο Νοσοκομεία των Ιωαννίνων για την ιατρική φροντίδα που τους παρασχέθηκε. Και όχι μόνο αυτό. Δηλώνουν ότι τα εμπιστεύονται σε σχέση με τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας τους.
Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που συζητήθηκε στην ημερίδα ήταν τα προγράμματα κατάρτισης των εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία, στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας.
Τέτοια προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη στα Γιάννινα και διαπιστώθηκε ότι βοηθούν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών.

Η διασφάλιση της ποιότητας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας στον τομέα των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας (αλληλεγγύης) με σκοπό την μεγαλύτερη απετελεσματικότητα, καθώς και ο έλεγχος του οικονομικού κόστους, συνιστούν τις βασικές επιδιώξεις των σύγχρονων διασυνοριακών συνεργασιών μεταρρυθμίσεων. Η ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών σε διασυνοριακό επίπεδο προϋποθέτει την θέσπιση σχετικών κριτηρίων, την άσκηση τεκμηριωμένης ιατρικής, την ανάπτυξη πρωτοκόλλων διάγνωσης νοσημάτων και την εφαρμογή διαδικασιών ιατρικού ελέγχου. Πρωτίστως όμως απαιτεί την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, δεδομένης της υψηλής σημασίας του ανθρώπινου δυναμικού στην παραγωγή υγειονομικών υπηρεσιών και στην άσκηση αποδοτικής και αποτελεσματικής υγειονομικής πολιτικής.

Πηγή Π.Λ.