Τα εθνικά πάρκα ενώνουν Ήπειρο και Αλβανία! Ημερίδα στο Αργυρόκαστρο
Η υπογραφή σας θα εμφανίζεται δημόσια στο τέλος των σχολίων σας., 21/10/2008 - 16:43
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Ημερίδα στο Αργυρόκαστρο
Τα εθνικά πάρκα ενώνουν Ήπειρο και Αλβανία!
Κοινές δράσεις σε Πίνδο και Χοτόβα
Η προστασία και η ανάδειξη των εθνικών πάρκων της Βορείου Ηπείρου και της Χοτόβας Αλβανίας θα συμβάλλει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη των ευρύτερων περιοχών, τονίστηκε σε ημερίδα που έγινε χθες στο Αργυρόκαστρο.
Η ημερίδα που οργανώθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου στο πλαίσιο σχετικού έργου ενταγμένου στο INTERREG III Ελλάδας-Αλβανίας, είχε επιτυχία τόσο στην συμμετοχή κόσμου, όσο και από άποψη ολοκληρωμένης παρουσίασης της κατάστασης των εθνικών πάρκων Βόρειας Πίνδου και Χοτόβας.
Ο Σύμβουλος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Φορέα Αθανάσιος Κοράκης αναφέρθηκε γενικά στο έργο και τις δράσεις που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης, ενώ ο Σπύρος Ψαρούδας ανέλυσε με λεπτομέρειες το έργο.
Μεταξύ άλλων ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, φροντίζει για την αποτελεσματική διαχείριση του πάρκου και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών.
Σχεδιάζει και παράγει έντυπο υλικό, πραγματοποιεί ημερίδες, εκπονεί μελέτες αξιολόγησης του έργου, όπως και μελέτες για την άσκηση της θήρας ως μέσο συντήρησης των προστατευόμενων ειδών και οικοτόπων. Αλλά και στην άσκηση της θήρας μέσα από ορθολογικές πρακτικές διατήρησης του θηραματικού πληθυσμού.
Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου περιλαμβάνει τέσσερις διακριτές ανθρωπογεωγραφικές ενότητες : το Ζαγόρι, την Κόνιτσα, το Μέτσοβο και τα δυτικά χωριά του νομού Γρεβενών. Η έκτασή του είναι περίπου 2.200 τετρ. χλμ. και ενσωματώνει τους δύο υπάρχοντες εθνικούς δρυμούς Βίκου - Αώου και Πίνδου, με την υπόλοιπη περιοχή.
Στο Εθνικό Πάρκο ανάλογα με τις ζώνες προστασίας επιτρέπονται ανθρώπινες δραστηριότητες και ευνοούνται οι παραδοσιακές ασχολίες, ο ήπιος τουρισμός, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και οι φυσιολατρικές δραστηριότητες.
Καθώς πρόκειται για μεγάλη περιοχή, απαραίτητα χωροθετήθηκαν διάφορες ζώνες προστασίας, οι οποίες ενσωματώνουν τις ανάγκες διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Οι ζώνες αυτές είναι οι περιοχές προστασίας της φύσης, οι περιοχές διατήρησης οικοτόπων και ειδών, οι περιοχές του Εθνικού Πάρκου και η περιφερειακή ζώνη.
Ο Αλβανός δασολόγος Λέονταρντ Λίπε μίλησε για τα κύρια χαρακτηριστικά του πάρκου της Χοτόβας. Και ο Παναγιώτης Μπάρκας περιέγραψε τον φυσικό πλούτο του πάρκου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιδίωξη αξιοποίησης του πάρκου της Χοτόβα είναι μια από τις λίγες ανάλογες προσπάθειες στην γειτονική χώρα. Είναι ένα πάρκο με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης.
Πηγή Π.Λ.