Ανοιχτή επιστολή εκπροσώπων Βορειοηπειρωτικών φορέων για τις εκλογές στην Ομόνοια


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Ανοιχτή επιστολή εκπροσώπων Βορειοηπειρωτικών φορέων για τις εκλογές στην Ομόνοια

Ανοιχτή επιστολή εκπροσώπων Βορειοηπειρωτικών φορέων

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2018

Θέμα: Ο καιρός απαιτεί συλλογικούς αγώνες και ενότητα στόχων – ΟΜΟΝΟΙΑ με παρατυπίες και αποκλεισμούς, δεν δύναται να υπάρξει

Οι συνυπογράφοντες εκπρόσωποι των βορειοηπειρωτικών φορέων, διαμέσου της ανοιχτής αυτής επιστολής εκφράζουμε την απογοήτευσή και συνάμα αγανάκτηση μας για τις τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική οργάνωση Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ, την οποία η ιστορία καθιέρωσε ως εκπρόσωπο του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Έκπληκτοι ενημερωθήκαμε πως το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018 σχεδόν μυστικά πραγματοποιήθηκε η 10η Γενική Συνδιάσκεψη της οργάνωσης στους Αγίους Σαράντα ενώ οι «Συνδιασκέψεις» των Παραρτημάτων ανακοινώνονταν μετά την πραγματοποίησή τους. Ταυτόχρονα διενεργήθηκαν εκλογές. Εκλογές εν κρυπτώ, χωρίς να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που ορίζει το καταστατικό, χωρίς να γίνει καμία ανοιχτή ενημέρωση – πρόσκληση για συμμετοχή, χωρίς να έχουν γνώση ακόμα και μέλη του απερχόμενου Γενικού Συμβουλίου, χωρίς κανένα σχέδιο αναδιοργάνωσης ή πρόγραμμα, χωρίς διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες. Ουδείς απ’ τους συνυπογράφοντες φορείς ενημερώθηκε ή δέχτηκε πρόσκληση απ’ την επιτροπή να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία. Απ’ το διαδίκτυο πληροφορηθήκαμε την εκλογή νέου προέδρου και Γενικού Συμβουλίου. Πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη «φιάσκο», μια καθοδηγούμενη εκλογική διαδικασία με επιλεκτική ενημέρωση που σκοπό είχε να διορίσει και όχι να εκλέξει.

Η περιοδεία το προηγούμενο έτος (2017) του απερχόμενου Γενικού Πρόεδρου κ. Λεωνίδα Παππά σε όλα τα παραρτήματα της ιδιαίτερης μας πατρίδας και στις μεγάλες κοινότητες μας στην Ελλάδα, προκειμένου να ενημερωθούν οι Βορειοηπειρώτες για την αναδιοργάνωση και εξυγίανσης της ιστορικής οργάνωσης, είχε δημιουργήσει πολλές προσδοκίες. Κληθήκαμε και παρευρεθήκαμε σε συναντήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, με εκπρόσωπους φορέων αλλά και σε ανοιχτές συναντήσεις όπως η συγκέντρωση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στις 17/12/2017. Οι πρωτοβουλίες αυτές μας χαροποίησαν ιδιαίτερα και μας έκαναν να πιστέψουμε πως η Ομόνοια μπορεί να μετατραπεί σε έναν φορέα, που θα δικαιολογεί το όνομα της και να αποκτήσει την απαραίτητη ποσοτική και ποιοτική δυναμική ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Λίγους μήνες μετά αντί της αναμενόμενης αναδιοργάνωσης, μετά λύπης πληροφορηθήκαμε την παραίτηση του Γενικού Προέδρου καθώς, όπως άφησε να εννοηθεί στη δήλωση του, το Γενικό Συμβούλιο δεν επιθυμούσε μία δυναμική Ομόνοια όλων των βορειοηπειρωτών αλλά ένα «παραμάγαζο» του κόμματος Ένωση Αθρωπίνων Δικαιωμάτων ΚΕΑΔ και για να είμαστε πιο ακριβής, του προέδρου του.

Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός που επιβίωσε σε καιρό πολέμου και δικτατορίας, κινδυνεύει να χαθεί σήμερα σε καιρό ειρήνης. Η μεθοδευμένη και ύπουλη επιθετικότητα του Αλβανικού κράτους, η έλλειψη στρατηγικής και επαρκούς ενδιαφέροντος από την Ελλάδα αλλά και η ασυνεννοησία των ίδιων των βορειοηπειρωτών, οδήγησε την ιδιαίτερή μας πατρίδα σε πολύ δυσχερή θέση. Παρά τις παθογένειες και τους διχασμούς μας, τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, η Ομόνοια αποτέλεσε τον τόπο συνάντησής μας, υπήρξε ο φορέας που πάλεψε όσο μπορούσε για τα δίκαια των βορειοηπειρωτών χωρίς να υποταχθεί σε κανένα πρόσωπο ή κόμμα. Από τις 9 Ιουνίου η Ομόνοια δεν είναι πλέον η Δημοκρατική Ένωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας αλλά η αναγκαία σφραγίδα που θα δίνει στον πρόεδρο του ΚΕΑΔ το χρίσμα να εντάσσεται στις λίστες του εκάστοτε αλβανικού κόμματος. Γεγονός το οποίο απέδειξε άλλωστε με την συμπεριφορά του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές 2017 στην Αλβανία, καθώς ενέταξε τον εαυτό του στις λίστες του Αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος, χωρίς τη συγκατάθεση της Ομόνοιας, και προσκαλούσε τους Έλληνες να ψηφίσουν παναλβανικό κόμμα. Θυμίζουμε πως, στο παρελθόν όσοι έλληνες κατέβαιναν υποψήφιοι με αλβανικά κόμματα θεωρούνταν προδότες και δοσίλογοι απ’ τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ. Αρνούμαστε να αποδεχτούμε η Ομόνοια και η ιδιαίτερή μας πατρίδα να γίνει έρμαιο προσωπικών φιλοδοξιών. Οι αγώνες της Ομόνοιας δεν επιτρέπεται να διατίθενται προς εξαργύρωση θέσεων εργασίας ή προς ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών μιας μειοψηφίας που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση μένει μετεξεταστέα. Η Ομόνοια γεννήθηκε για να υπηρετεί και να υπερασπίζεται τα δίκαια της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας!

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και η κρισιμότητα της κατάστασης στην ιδιαίτερη μας πατρίδα επιτάσσουν σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, ενότητα, σύμπραξη και χάραξη εθνικής στρατηγικής.

Ο πρόεδρος και τα  «νεοεκλεγέντα» όργανα, που προέκυψαν απ’ την εν λόγω εκλογική διαδικασία, δεν έχουν καμία νομιμότητα και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στη συνείδηση του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Παρ’ όλα αυτά, επειδή ο τόπος μας δεν αντέχει άλλους διχασμούς, καλούμε δημοσία τον κ. Βασίλη Κάγιο να αναλάβει πρωτοβουλία συνάντησης με όλους τους βορειοηπειρωτικούς φορείς, μηδενός εξαιρουμένου, και άμεσα να ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα αναδιοργάνωσης της ΔΕΕΕΜ Ομόνοιας και εκλογές με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες, ανοιχτές στη βάση, με δικαίωμα συμμετοχής του κάθε Έλληνα βορειοηπειρώτη. Είναι η μόνη αρμοδιότητα – υποχρέωση που οι συνυπογράφοντες του αναγνωρίζουν και θα σεβαστούν.

Οι συνυπογράφοντες βορειοηπειρωτικοί φορείς:

  1. Αδελφότητα «Παναγία η Κωσταρίτισσα», για το ΔΣ ο Πρόεδρος Αντώνης Καλογέρης
  2. Αδελφότητα Αγ. Ανδρέα Βορείου Ηπείρου, για το ΔΣ ο Πρόεδρος Ορέστης Ζαφείρης
  3. Αδελφότητα Αλυκιωτών, για το ΔΣ ο Πρόεδρος Μιχάλης Γιώτης
  4. Αδελφότητα Καλυβιωτών Βορείου Ηπείρου, για το ΔΣ ο Πρόεδρος Αχιλλέας Αναγνώστης
  5. Αδελφότητα Πλακιωτών Βορείου Ηπείρου, για το ΔΣ ο Πρόεδρος Γρηγόριος Γκιζέλης
  6. Αδελφότητα Σχωριαδιτών, για το ΔΣ ο Πρόεδρος Αλκιβιάδης Ντάλες
  7. Αδελφότητα Τσουκιωτών Βορείου Ηπείρου, για το ΔΣ ο Πρόεδρος Νικόλαος Νταής
  8. Ένωση Βορειοηπειρωτών Κέρκυρας, για το ΔΣ ο Πρόεδρος Βασίλης Δημητρίου
  9. Ένωση Βορειοηπειρωτών Κρήτης, για το ΔΣ ο Πρόεδρος Σπύρος Μπόκολος
  10. Ένωση Επιστημόνων & Διανοουμένων Βορείας Ηπείρου, για το ΔΣ ο Πρόεδρο Δρ.Χρήστος Παππάς
  11. Ενωση Καλλιτεχνών Βορείου Ηπείρου, για το ΔΣ ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Νούσιας
  12. Κεντρικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών (έτος ιδρύσεως 1920 Αθήνα), για το ΔΣ ο Πρόεδρος Χαράλαμπος Καραθάνος
  13. Νεολαία Δήμου Φοινικαίων, για το ΔΣ ο Πρόεδρος Ιωάννης Μπάρης
  14. Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ηλιούπολης, για το ΔΣ ο Πρόεδρος Δήμος Γιάννης
  15. Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Νομού Κορινθίας, για το ΔΣ ο Πρόεδρος Βασίλης Μπάρης
  16. Σύλλογος Διβριωτών Βορείου Ηπείρου, για το ΔΣ ο Πρόεδρος Αιμίλιος Πάντος
  17. Σύλλογος Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Λευκάδας, για το ΔΣ ο Πρόεδρος Χαράλαμπος Κώστας
  18. Σύλλογος Φοινικαίων Βορείου Ηπείρου, για το ΔΣ ο Πρόεδρος Περικλής Νάτσης
  19. Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας «Ο ΠΥΡΡΟΣ», για το ΔΣ ο Πρόερδος Γιάννης Νταγιάκας
  20. Σύνδεσμος Πωγωνήσιων Βορείου Ηπείρου, για το ΔΣ ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Πάνος
  21. Σωματείο Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αθήνα, για το ΔΣ ο Πρόεδρος Τιμολέων Ντάσης