Συνάντηση της « Ομόνοιας » με εκπροσώπους Β/Ηπειρωτών στην Αθήνα.


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Στις 9 Ιουνίου 2006,  στα γραφεία της Ο.Σ.Ε.Β « Ο Άγιος Κοσμάς », πραγματοποιήθηκε  συνάντηση του προέδρου της «Ομόνοιας»  κ. Ιωάννη Γιάννη, του Επάρχου  Μεσοποτάμου και μέλος του Γ.Σ  κ. Θεμιστοκλή Καϊση, με τα μέλη του  Δ.Σ της Ομοσπονδίας ,  εκπροσώπων της Νε. Β και του Συνδέσμου Ελλήνων Ομογενών Νομού Δελβίνου και Αγίων Σαράντα.
Οι εκπρόσωποι των Βορειοηπειρωτών στην Αθήνα, αφού τους ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους των Βορειοηπειρωτών, για τα δεκάδες προβλήματα που χρονίζουν και περιμένουν λύσεις, για τα διαβήματα και τις κινήσεις που έχουν κάνει, ζήτησαν  καλύτερη συνεργασία μαζί τους.
Η Ομόνοια  πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στα θέματα που αφορούν τους Βορειοηπειρώτες στον τόπο μας, αλλά και στην Ελλάδα και επιτέλους να καθοδηγήσει τον Αγώνα των Βορειοηπειρωτών για την απόκτηση της Ελληνικής Υπηκοότητας.
Ο κ. Γιάννης αναφέρθηκε στα θέματα που θα συζητούσε την επόμενη στις συναντήσεις που θα πραγματοποιούσε με κυβερνητικούς παράγοντες.
Δεσμεύτηκε ότι στην πορεία διαμαρτυρίας του Οκτωβρίου,  για την απόδοση της Διπλής Υπηκοότητας,  θα είναι παρών όλο το Γ. Σ της Ομόνοιας.
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ.
 
 
Κλιμάκιο της Ομόνοιας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Ι. Γιάννη, το πρώτο 10-ήμερο του Ιουνίου, είχε συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα.
Στο υπόμνημα που κατέθεσε προς τις ελληνικές αρχές και το Υπουργείο Εξωτερικών, θίγει τα χρόνια προβλήματα με τα βιβλιάρια υγείας, με τις συντάξεις του ΟΓΑ, με την ανάπτυξη του χώρου και της απόδοσης της ελληνικής υπηκοότητας. Όσον αφορά το τελευταίο θέμα τονίζει τα εξής:
¨Η ρετσινιά του αλλοδαπού ή το καθεστώς του «ομογενή», υποτιμάει την ιστορική προσφορά και τα εθνικά φρονήματα του Β/Ηπειρωτικού Ελληνισμού, απαξιώνει την κοινωνική ζωή και περιθωριοποιεί, με απρόβλεπτες βέβαια συνέπειες, τους νέους ανθρώπους…
Η ενασχόληση με τα καθαυτό βορειοηπειρωτικά θέματα δεν χωράει άλλη αναβολή και μετατόπιση στο χρόνο…
Φρονούμε πως για το θέμα της χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας στους Βορειοηπειρώτες, η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να ξεπεράσει τη φοβικότητα και την απραγία και να λάβει την πολιτική απόφαση χορήγησης ενός αυτονόητου δικαιώματος στους Βορειοηπειρώτες.¨
Στο υπουργείο Εξωτερικών η κα Μπακογιάννη  υποσχέθηκε πως η απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας είναι θέμα χρόνου και πως θα γίνει μελέτη από κοινού διαφόρων έργων, τα οποία προτίθεται να χρηματοδοτήσει η Ελλάδα.
Στο Υπουργείο Εσωτερικών τους κ. Γιάννη και Καϊση  περίμενε ο Υφυπουργός κ. Α. Νάκος ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι το θέμα της υπηκοότητας θα μελετηθεί ξανά και θα επανέλθει προς συζήτηση.
Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Γ. Κωνσταντόπουλος, δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο θα ψάξει νομικά παράθυρα για τη διευκόλυνση των Βορειοηπειρωτών που μένουν στην Αλβανία, ώστε να εφοδιαστούν με βιβλιάρια υγείας.
Για το θέμα της σύνταξης του ΟΓΑ σε όσους μένουν στη Β.Ήπειρο, ο διοικητής του ΟΓΑ, κ. Κ. Παπαγεωργίου τους δήλωσε ότι έχει γίνει η σχετική εισήγηση για την κατάργηση της οδηγίας που προϋποθέτει τον ξεριζωμό από τα σπίτια τους.
Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Γ.Γ του Υ.Δ.Τ κ. Κωστή Αιλιανό και ειδικότερα αναφέρθηκαν στο νέο Ε.Δ.Τ.Ο και στην επίσπευση της διαδικασίας χορήγησής του.
 
.