Εορτάστηκε στην Αθήνα η 102η Επέτειος Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου
Το σχόλιο στο οποίο απαντάτε δεν υπάρχει., 14/02/2016 - 21:57
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Η 17η Φεβρουαρίου 1914, ημέρα Ανακηρύξεως της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, αποτελεί κορυφαίο ορόσημο στην πολυκύμαντη ιστορική πορεία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Η μαχητικότητα των Βορειοηπειρωτών και η αταλάντευτη προσήλωσή στην ελληνική τους συνείδηση, αλλά και ο πόθος τους για ελευθερία είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914) κειμένου νομικά ισχυρού μέχρι σήμερα. Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας το υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ιταλίας, Ρωσίας, Αλβανίας και της κυβέρνησης της Αυτόνομης πλέον Βορείου Ηπείρου. Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας παραχωρούσε στους Βορειοηπειρώτες δικαιώματα και όριζε κανόνες για την λειτουργία των ελληνικών σχολείων, τη χρήση της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια Διοίκηση και στα δικαστήρια, την αναλογική συμμετοχή τους στην Αστυνομία και στις δημόσιες υπηρεσίες καθώς και την ελεύθερη έκφραση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.
Οι αλβανικές κυβερνήσεις δεν σεβάστηκαν το Πρωτόκολλο και την υπογραφή τους και μονομερώς το κατάργησαν με αποτέλεσμα την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις χωρίς τέλος διώξεις και φυλακίσεις των Βορειοηπειρωτών που δυστυχώς έμμεσα συνεχίζονται και σήμερα.
Σήμερα, Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016, στην Αθήνα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, γιορτάστηκε μεγαλοπρεπώς η 102η επέτειος Ανακηρύξεως της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου. Εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες παραβρέθηκαν για άλλη μια χρονιά για να τιμήσουν την 17η Φεβρουαρίου 1914.
Την διοργάνωση του εορτασμού, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ανέλαβε ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών και το γενικό πρόσταγμα το είχε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μπάμπης Καραθάνος. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, οι νέες και οι νέοι από τη «Νεολαία Βορειοηπειρωτών», φορώντας τις παραδοσιακές στολές τους και κρατώντας τα λάβαρα του αγώνα και την ένδοξη σημαία της Αυτονόμου Ηπείρου.
Μετά την Θεία Λειτουργία, εψάλη Δοξολογία και Μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων. Την πανηγυρική Ομιλία για την Επέτειο, εκφώνησε ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, κ. Μπάμπης ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ ο οποίος στην ομιλία του, έκανε μία μικρή ιστορική αναδρομή στην Ιστορία της Βορείου Ηπείρου, από την δημιουργία του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912 – 1913, μέχρι τις μέρες μας.
Ο κ. Καραθάνος, ευχαρίστησε τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους και τους επίσημους παριστάμενους. Από τους επίσημους παριστάμενους τίμησαν την ιστορική αυτή ημέρα οι: Γιώργος Επιτήδιος, ευρωβουλευτής,Χρήστος Παππάς βουλευτής Χ.Α., Νίκος Νικολόπουλος, ανεξάρτητος βουλευτής , Γιώργος Κώττης, εκπρόσωπος ΝΔ, Πάνος Χατζηγεωργιάδης, εκπρόσωπος ΛΑ.Ο.Σ, Βασίλης Μπολάνος, τέως πρόεδρος Ομόνοιας, Δρ.Κατερίνα Παλιού, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, εκ μέρους κας Ρένας Δούρου, Έλβις Παπανικόλας - Νεολαία ΑΝ. ΕΛ., για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ Ναπ. Ζέρβα, ο Γ.Γ. Δημήτριος Γερογιάννης και ο Μιχάλης Φέκκας.
Επιστολές έστειλαν οι: Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος ΝΔ, Κώστας Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτής ΝΔ, Μάκης Βορίδης, βουλευτής ΝΔ, Τέρενς Κουίκ, Υπουργός παρά τον Πρωθυπουργό ΑΝ.ΕΛ., Χρυσόστομος Δήμου, Πρόεδρος Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών, Νίκος Γκατζογιάννης, τέως Πρόεδρος Πανηπειρωτικής ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΚΑΝΑΔΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ.
Παραβρέθηκαν επίσης πολλοί πρόεδροι και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Συλλόγων Βορειοηπειρωτών.
Μετά την εκκλησία, οι παρευρισκόμενοι σχημάτισαν πομπή και με τις σημαίες να κυματίζουν περήφανα κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα.
Στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων και στο τέλος όλοι οι Βορειοηπειρώτες και μη έψαλαν τον εθνικό ύμνο .
ΤΟ ΔΣ του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών
www.voriosipiros.gr