Η Βορειοηπειρωτική κοινότητα εν Ελλάδι τοποθετείται για την σύλληψη του Σπύρου Ξέρα


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Η Βορειοηπειρωτική κοινότητα εν Ελλάδι τοποθετείται για την σύλληψη του Σπύρου Ξέρα

Μνήμες παλαιότερων εποχών ξύπνησε στους κόλπους των Βορειοηπειρωτών η σύλληψη του τέως Υπουργού Εργασίας και στελέχους της ΕΕΜ Σπύρου Ξέρα.

Η αλβανική αστυνομία με κινηματογραϕικό τρόπο εισέβαλε το απόγευμα της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου 2016 σε καϕενείο του Ελληνικού χωριού Δερβιτσάνη, που βρίσκονταν ο Σπύρος Ξέρας και περνώντας του χειροπέδες σαν «κοινό εγκληματία» παρουσία των συγχωριανών του, τον μετέϕεραν σιδηροδέσμιο στα κρατητήρια των Τιράνων.

Η σύλληψή, που έχει κάνει τον γύρο των ΜΜΕ όλης της χώρας, ήρθε σαν αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποίησε πριν ένα χρόνο ο «Ανώτατος Έλεγχος του Κράτους» (KLSH) στα οικονομικά του Υπουργείου για την χρονική περίοδο 2009-2013. Στο διάστημα αυτό η έρευνα έδειξε κακοδιαχείρηση κονδυλίων της τάξεως των 220.000 ευρώ. Για την υπόθεση αυτή ήδη εδώ και μήνες έχει συλληϕθεί και κρατείται στην ϕυλακή ο πρώην διευθυντής του γραϕείου του Υπουργείου Εργασίας Κλεβίς Μπίτρο, ενώ μετά την προσαγωγή του Σπύρου Ξέρρα αναμένεται να ανοίξει και νέος κύκλος συλλήψεων.

Αδιαμϕισβήτητα, ο θεσμικός ρόλος της Δικαιοσύνης, κατά το Σύνταγμα, είναι να διασϕαλίζει αποτελεσματικά τη λειτουργία του κράτους δικαίου ως θεμέλιο  της κοινωνικής συμβίωσης, όμως προκαλεί εύλογα ερωτηματικά ο τρόπος και ο χρόνος που η Δικαιοσύνη αποϕάσισε την σύλληψη «show», του Έλληνα τέως υπουργού Εργασίας Σπύρου Ξέρα (σ.σ. δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του "σκανδάλου") και την οδήγησή του με χειροπέδες στην ϕυλακή χωρίς την ύπαρξη στοιχείων, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, που να αποδεικνύουν την όποια εμπλοκή του. Ερωτηματικά γεννιούνται ακόμη, γιατί εδώ και δύο χρόνια που συνεχίζουν οι έρευνες δεν εκλήθη ποτέ να απολογηθεί.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η αντιπολίτευση καταγγέλλει τις τεράστιες εστίες  διαφθοράς σε εϕορίες, σε τελωνεία, σε κρατικούς διαγωνισμούς, σε δημόσια έργα και ιδιωτικοποιήσεις ανά την αλβανική επικράτεια και όταν άτομα, όπως ο Ιλίρ Μέτα, ο Κότσο Κοκδήμα και άλλα μέλη του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, εμπλέκονται σε σκάνδαλα πολλών εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να τους αγγίζει η Δικαιοσύνη και μάλιστα με τρανταχτά στοιχεία και κατηγορίες.

Είναι επίσης γνωστό πως η Αλβανία κατέχει τα «πρωτεία» όσον αϕορά την υψηλή διαϕθορά, μεταξύ των χωρών της περιοχής και βρίσκεται σε πολύ χαμηλή θέση στη σχετική παγκόσμια κατάταξη.

Η σύλληψη ενός υψηλόβαθμου κρατικού αξιωματούχου, η δεύτερη στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Αλβανίας μετά την σύλληψη του Φατός Νάνο (20 χρόνια πριν), ίσως να δείχνει δείγματα προόδου της χώρας στον εξωτερικό παράγοντα, ωστόσο ο Ξέρας και οι κατηγορίες που ϕέρεται να τον βαραίνουν αποτελούν τον τελευταίο τροχό της αμάξης για όσους γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει στην Αλβανία. Ο Ξέρας διετέλεσε υπουργός στο υπουργείο με το χαμηλότερο προϋπολογισμό. Οι συνθήκες που προαναϕέραμε και το γεγονός ότι ο ίδιος ασκεί μεγάλη επιρροή στο εκλογικό σώμα της περιοχής του Αργυροκάστρου γενικότερα και της Δερόπολης ειδικότερα, είναι εμϕανές πως αποτελούν μήνυμα εκϕοβισμού και προς άλλα στελέχη της Ελληνικής Μειονότητας.

Χωρίς να προδικάζουμε την αθωότητα ή την ενοχή του, ζητούμε από τον διεθνή παράγοντα που δρα στην Αλβανία να παρακολουθήσει από κοντά το θέμα και να μην επιτρέψουν ώστε ένας συμπατριώτης μας να γίνει το εξιλαστήριο θύμα της χαώδης πολιτικής διαϕθοράς που υπάρχει στην χώρα.

Οι παρακάτω υπογράϕοντες ϕορείς εκπροσωπώντας το σύνολο των Βορειοηπειρωτών στην ελληνική επικράτεια, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του και αποδοκιμάζουμε την απόϕαση της αλβανικής εισαγγελίας που διέταξε την σύλληψή του χωρίς να έχουν προηγηθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες. Τέτοιες προκλητικές κινήσεις θεωρούμε πως απώτερο σκοπό έχουν την στοχοποίηση στελεχών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και τον στιγματισμό - εκϕοβισμό εν γένει της ϕιλήσυχης κοινότητάς μας.

Προσυπογράϕουν:

Σύλλογος Βορειοηπειρωτών (έτος ιδρύσεως 1920)

Νεολαία Βορειοηπειρωτών

Νεολαία Δήμου Φοινικαίων

Νεολαία Βορειοηπειρωτών Αχαΐας

Σύλλογος Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Λευκάδας

Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας  «Ο ΠΥΡΡΟΣ»

Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ρόδου «Η Αναγέννηση»

Σύνδεσμος  Πωγωνησίων  Βορείου Ηπείρου

Ομοσπονδία Κ. Δερόπολης «οι Ατιντάνες»

Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ν. Κορινθίας "Ο Άγιος Δονάτος"

‘Ενωση Βορειοηπειρωτών Ζακύνθου