Η Βόρειος Ήπειρος μπορεί να βοηθήσει στην προσέγγιση Ελλάδας - Αλβανίας
Η υπογραφή σας θα εμφανίζεται δημόσια στο τέλος των σχολίων σας., 08/12/2015 - 20:05
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
• «Όταν κατανοηθεί από την αλβανική ηγεσία η ιδιαιτερότητα αυτού του χώρου, η Βόρειος Ήπειρος, από πεδίο τριβής και διαμάχης, θα αποβεί παράγοντας δύναμης και πολιτισμού του αλβανικού κράτους και στενής και εποικοδομητικής προσέγγισης και συνεργασίας της Ελλάδας και της Αλβανίας για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».
Αυτό τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Νίκος Υφαντής κατά την πρόσφατη παρουσίαση στην Ε.Η.Μ. του βιβλίου του γνωστού Βορειοηπειρώτη συγγραφέα Βαγγέλη Παπαχρήστου με τίτλο «Ταλαιπωρημένοι μα αγέρωχοι». Όλοι οι ομιλητές αλλά και ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρθηκαν στην ιστορία και τα προβλήματα που διαχρονικά αντιμετωπίζει η ελληνική Εθνική Μειονότητα στη γειτονική χώρα.
Χαιρετισμοί - ομιλίες
Με χαιρετισμούς από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη και τον Γενικό Πρόεδρο της «Ομόνοιας» Λεωνίδα Παπά ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής η εκδήλωση στην Ε.Η.Μ.. Πρώτος ομιλητής ήταν το μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου Αλέξανδρος Φαρμάκης, ο οποίος έκανε αναφορά περί ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, βάση των Διεθνών αναγνωρισμένων Συμβάσεων και Πρωτοκόλλων, τα οποία, όπως είπε, έχουν στερηθεί και στερούνται στην Ελληνική Κοινότητα της Βορείου Ηπείρου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Φαρμάκης ανάφερε πως «το βιβλίο αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί περισσότερο ως μια πραγματική κατάθεση ψυχής των σκληρών βιωμάτων και όχι ανάπλαση η εξιστόρηση ενός «μύθου». Άλλωστε, τα γεγονότα που έλαβαν χώρα και εξιστορούνται σ’ αυτό θα μπορούσαν να είχαν θέση μόνο στη σφαίρα του μύθου και όχι σε μια χώρα στο λυκόφως του 21ου αιώνα διεκδικεί τον τίτλο της δημοκρατίας. Μια χώρα, στην περίοδο του Σ. Μπερίσα, που αντί να ορθώσει και να δομήσει την πυραμίδα της Δημοκρατίας, μετάλλαξε και διατήρησε την πυραμίδα της δικτατορίας».
Ο Πρόεδρος του Ι.Β.Ε.
Ο Πρόεδρος του Ι.Β.Ε. Νίκος Υφαντής, αναφέρθηκε και διευκρίνισε ορισμένα προβλήματα που αφορούν τις δυο χώρες και μίλησε για την ανάγκη οι δύο όμοροι και συγγενικοί λαοί να οδηγηθούν σε ειρηνική συνύπαρξη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Βορ. Ήπειρος, από πεδίο τριβής και διαμάχης, μπορεί να αποβεί παράγοντας δύναμης και πολιτισμού του αλβανικού κράτους και στενής και εποικοδομητικής προσέγγισης και συνεργασίας για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η Ελληνική Πολιτεία θεωρεί ως προϋπόθεση για αγαθές, στερεές και αρμονικές σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών, σε όλα τα επίπεδα, τον σεβασμό εκ μέρους της αλβανικής ηγεσίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας. Αυτά περιγράφονται στο μυθιστόρημα του Β. Παπαχρήστου».
Ο συγγραφέας
Ο κ. Παπαχρήστος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τα δύο μυθιστορήματά μου «Άγγελος στη χώρα των δαιμόνων» και «Ταλαιπωρημένοι μα αγέρωχοι» είναι η ιστορία ενός λαού, του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, που μπόρεσε στο διάβα των χρόνων όχι μόνον να επιζήσει, αλλά να δώσει τα φώτα της γνώσης σε όλη την επικράτεια αυτής της χώρας. Είναι τα πρόσωπα που διαψεύστηκαν και μαράζωσαν από την μοιροκρατία, αλλά που δεν το βάζουν κάτω. «Είμαστε Έλληνες» διαλάλησαν και διαλαλούν στα κρατητήρια στα εδώλια των κατηγορουμένων και προτιμούν να πεθάνουν αλώβητοι και άκαμπτοι. Πρόσωπα ταλαιπωρημένα μα αγέρωχα…».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
proinoslogos.gr