ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ: «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ»


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
 ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ: «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧυΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ»
26 Σεπτεμβρίου.2015 πριν το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «BUTRINTI» των Αγίων Σαράντα οργανώθηκε από το Κόμμα των Ελλήνων ΕΕΜΜ-ΜΕΓΑ, ημερίδα με τη συμμετοχή εκπαιδυτικών Δημοτικών, 9-τάξιων και μεσαίων σχολείων της ΕΕΜ στις περιοχές Αγίων Σαράντα , Δελβίνου και Αργυροκάστρου, στην οποία συζητήθηκε εκταινώς το θέμα « Ελληνική παιδεία-προβληματισμοί και προτάσεις για τη νομική κατοχύρωση και αναβάθμισή της».
Στη συνάντηση ήταν καλεσμένοι Έλληνες βουλευτές στο αλβανικό Κοινοβούλιο, δήμαρχοι Δερόπολης και Φοινικαίων καθώς και ο πρόεδρος του Τμήματος Ελληνική Γλώσσας, Λογοτεχνία και Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Μπάρκας.
Την έναρξη της δραστηριότητας έκανε ο κ. Ζήσος Λούτσης, με την ιδιότητα του υπεύθυνου επιτροπής παιδείας και πολιτισμού του κόμματος των Ελλήνων, ο οποίος στην εισήγησή του διατύπωσε όλο το φάσμα των προβλημάτων που αιωρούνται άλυτα εδώ και πολύ καιρό στην εκπαίδευση των ελλήνων στην Αλβανία και τόνισε την αναγκαιότητα μια καλά μελετημένης παρέμβασης για τη βελτίωση της κατάστασης δραστηριόποιώντας άμεσα στις λύσεις την κοινότητα των εμπειρογνωμόνων της παιδείας της μειονότητας, τους ίδιους τους μαθητές και τους γονείς και όλους τους πολιτικο-κοινωνικούς παράγοντες που διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο στα πεπραγμένα του χώρου και ευαισθητοποιώντας τον αρμόδιο θεσμό που είναι το Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας να προβεί στη μεταρύθμιση και της παιδείας των μειονοτήτων στη χώρα. Τόνισε ότι ο νόμος 69/2012 και όλες οι μεταρυθμίσεις στην αλβανική παιδεία έφεραν ανατροπές και για την ελληνική παιδεία. Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να κινητοποιούσε τον αρμόδιο φορέα να προσαρμόσει τις νομικές διατάξεις που σχετίζονται μ’ αυτή, να βελτιώσει τα διδαχτικά σχέδια, τα αναλυτικά προγράμματα, να ρυθμίσει τις αναλογίες γλώσσας στην εκπαίδευση, να κηρύξει τη σύνταξη νέων κειμένων, να καταρτίσει και επιμορφώσει διδαχτικό προσωπικό που μπορεί να αντακριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Απ΄αυτά μέχρι τώρα δεν έγινε εντελώς τίποτα και στα σχολεία μας εξακολουθεί ο πεπαλαιωμένος τρόπος  οργάνωσης του σχολείου, το προ δεκαετίας σχέδιο και πρόγραμμα και τα σχολικά κείμενα που δεν ταυτίζονται σχεδόν καθόλου με τα νέα δεδομένα.Οι τοπικές αρχές της παιδείας-όπως συνέβηκε πρόσφατα στους Άγιους Σαράντα-ορίζουν ποιες θα είναι οι αναλογίες της ελληνικής και της αλβανικής γλώσσας και οι έλληνες εκπαιδευτικοί υποτάσσονται σ’ αυτή την δαμόκλεια σπάθη.
Γι’ αυτό, τόνισε ο κύριος Λούτσης είναι απαραίτητο να συγκροτηθεί ένας μόνιμος, σοβαρός επιστημονικός αντιπροσωπευτικός θεσμός που, σε συνεργασία με τους ενεργεία εκπαιδευτικούς, να καταθέσει στην κυβέρνηση την ‘εγκυρη επιστημονική άποψη στο Υπουργείο Παιδείας και συνάμα να αναλάβει την κατάρτιση της νέας γενιάς των εκπαιδευτικών με όλα τα εφόδια να διδάξουν σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, καθώς και την επιμόρφωση των εν ενεργεία για να τους εξοπλίσει νέες γνώσεις και την κατάλληλη μεθοδολογία για την παροχή των γνώσεων στους μαθητές.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Μπάρκας, στη συζήτησή του έκανε γνωστή στους παρευρισκόμενους την μελέτη που ανέλαβε το τμήμα που διευθύνει και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους εκπαιδευτικούς που ανταποκρίθηκαν να απαντήσουν πρόθυμα στο ερωτηματολόγιο που τους παρουσιάστηκε και τόνισε την αναγκαιότητα αναπλήρωσης του νομικού πλαισίου για την ελληνική παιδεία, την κατάρτιση προγραμμάτων και κειμένων κατάλληλα για τους έλληνες μαθητές και συμβατά με τις επίκαιρες απαιτήσεις. Διατύπωσε την ετοιμότητα του τμήματος να αναλάβει το ρόλο του επιστημονικού διαμεσολαβητή με το Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας, αλλά και του φορέα που μπορεί να αναλάβει την κατάρτιση και πιστοποίηση ικανού διδαχτικού προσωπικού για όλες τις επιστήμες στην ελληνική γλώσσα.
Στην ημερίδα πήρε το λόγο και ο βουλευτής κύριος Ανδρέας Μάρτος, ο οποίος τόνισε ότι για να διευθετίσουμε σωστά τα προβλήματα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρους στόχους τι παιδεία θέλουμε και πάνω σ’ αυτούς μπορούμε να σχεδιάσουμε προγράμματα, κείμενα στρατηγικές εκπαίδευσης.Είναι απαραίτητο να βελτιώσουμε τη νομοθεσία για την παιδεία της μειονότητας και σ’ αυτό θα βοηθήσουμε όλοι.
Ο πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων κ. Χρήστος Κίτσιος ανέφερε ότι τα προβλήμτα της παιδείας στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα είναι τεράστια, όπως είναι οι αναλογίες χρήσης της γλώσσας κατά την εκπαίδευση, η υποδομή, τα κείμενα, τα προγράμματα, το διδαχτικό προσωπικό, η μεταφορά των παιδιών ή και η εξειδίκευση των εκπαιδευτικών. Αν εμείς σιωπήσουμε, τότε αυτά θα πολλαπλασιαστούν και θα κάνουν πιο ζοφερό το μέλλον της νέας γενιάς. Εμείς ως πολιτικός φορέας στηρίζουμε δυναμικά την επιστημονική πρωτοβουλία του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του Αργυροκάστρου και ενθαρρύνουμε τους καθηγητές και τους ειδικούς να δώσουν σάρκα και οστά στη μεταρύθμιση της ελληνικής παιδείας. Ο κύριος Κίτσιος τόνισε επίσης ότι η ενασχόλησή μας με το καφτό θέμα της παιδείας δεν έχει πολιτικές σκοπιμότητες γι’ αυτό στην τράπεζα αυτή καλέσαμε χωρίς πολιτικά κρητίρια αλλά με γνώμονα την αναζήτηση λύσεων για την ελληνική εκπαίδευση των παιδιών μας. Εμείς θα εξακολουθούμε να έχουμε στην κορυφή της ατζέντας το θέμα παιδείας και θα αγωνιστούμε να φέρουμε αλλαγές προς το καλύτερο.
Ο Δήμαρχος Φοινικαίων κύριος Λεωνίδας Χρήστου στο λόγο του εξέφρασε τη στήριξή του στην πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της παιδείας και υποσχέθηκε ότι με τις αρμοδιότητες που του παρέχει ο νόμος θα συμβάλει για τη βελτίωση της υποδομής, για τη μεταφορά και για τη δημιουργία κατάλληλων χώρων αναψυχής για τους μαθητές σε κάθε σχολείο.
Ο δάσκαλος Αριστοτέλης Μηλιώρης μίλησε για  την αναγκαιότητα διεξαγωγής επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς, για τα απαράδεκτα περιεχόμενα στα κείμενα της Γενέτειρας, της Ιστορίας και της Γεωγραφίας καθώς και στη δημιουργία καλής υποδομής στα σχολεία.Οι δασκάλες του δημοτικού Βαλεντίνα Καϊση και Ευανθία Μπερέτη έφεραν στην ημερίδα την  ανησυχία τους για την έλλειψη σχολικών κειμένων στη μητρική για την πρώτη και έκτη τάξη και υπογράμμισαν ότι σχεδόν όλα τα παλαιά κείμενα δεν ταυτίζονται με το νέο πρόγραμμα που εισήχθη σ’ αυτές τις τάξεις. Οι συνταξιούχοι δάσκαλοι Σπύρος Λάγιος και Γιώργος Ζαφειράτης τόνισαν αντίστοιχα την υποχρέωση του υπουργείου για κατάρτιση καλού προσωπικού και για τη συντήρηση από τη φθορά των εκκενωμένων σχολείων στα χωριά μας.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Δελβίνου κύριος Παναγιώτης Μπόλης τόνισε ότι στα προγράμματα υπάρχει χάος, τα βιβλία λείπουν, τα σχολικά κτήρια είναι ακατάλληλα γι’ αυτό χρειάζεται άμεση παρέμβαση και η επιλογή του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτσμού να καθοδηγήσει αυτή την εκστρατεία ελπίζουμε ότι θα αποδόσει. Ο δημοσιογράφος κύριος Β. Παπαχρήστος , μεταξύ των άλλων εμπέδωσε την άποψη των συνέδρων να αναβαθμιστούν οι τάξεις στις πόλεις σε αμιγή ελληνικά σχολεία και να εντείνουμε τον αγώνα μας ώστε τα θέματα να γίνουν γνωστά στους αρμόδιους φορείς.
Στο τέλος της δραστηριότητας διαμορφώθηκε και η πρόταση για τη δημιουργία από το Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας θεσμών που μπορούν να συμβάλλουν άμεσα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων όπως είναι τα γραφεία παιδείας στους Δήμους Φοινικαίων και Δρόπολης, οι εμπειρογνώμονες στους δήμους Αγίων Σαράντα, Δέλβινο και Αργυρόκαστρο, οι συντονιστές στη σύνθεση του ίδιου του υπουργείου, ο γενικός επιθεωρητής της μειονότητας, ο επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Παιδείας και η ομάδα αξιολόγησης διδαχτικών κειμένων.
Επισημάνθηκε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού θα πρέπει να σχεδιάσει από τώρα κονδύλια για την κάλυψη όλου του φάσματος των παρεμβάσεων και σε όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων για την ελληνική παιδεία να μην αποκλείσει τους ενδιαφερόμενους, που είναι οι Έλληνες δάσκαλοι, μαθητές και γονείς.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ,
Άγιοι Σαράντα 26 Σεπτεμβρίου 2015