ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΕΛΚΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ!
Ο προεπιλεγμένος τρόπος εμφάνισης των σχολίων. Οι ξεδιπλωμένες απόψεις εμφανίζουν το περιεχόμενο των σχολίων. Οι απόψεις νημάτων διατηρούν τις σχετικές απαντήσεις μαζί., 13/09/2008 - 17:06
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Σημαντικές οι επιχειρηματικές ευκαιρίες
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΕΛΚΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ!
Πάνω από 270 εταιρίες δραστηριοποιούνται στην γειτονική χώρα. Οι υποδομές ευνοούν και το άνοιγμα των Ηπειρωτών
Μεγάλα «αποθέματα» επενδυτικών ευκαιριών για την δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων, εξακολουθούν να παρουσιάζουν πολλές Βαλκανικές χώρες, ειδικότερα όμως η Αλβανία, η οποία για την Ήπειρο αποτελεί την φυσική της ενδοχώρα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, η χώρα μας είναι ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας μετά την Ιταλία.
Οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν ονομαστική αύξηση, ωστόσο το μερίδιό τους επί του συνόλου των αλβανικών εισαγωγών συρρικνώνεται, καθώς το σύνολο των αλβανικών εισαγωγών αυξάνει με ταχύτερους ρυθμούς, με τη Γερμανία και τη Κίνα να αυξάνουν σημαντικά τα ποσοστά τους.
Οι άμεσες ελληνικές επενδύσεις διαμορφώνονται σε 1 δισ. δολάρια. Στην Αλβανία δραστηριοποιούνται 270 εταιρίες ελληνικών συμφερόντων. Το ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στον τομέα βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων, στον οποίο δεν υπάρχει αξιόλογη εγχώρια παραγωγή και στην υλοποίηση της βοήθειας της διεθνούς κοινότητας προς την Αλβανία (χρηματοδοτούμενα δημόσια έργα από διεθνείς οργανισμούς, ιδιωτικοποιήσεις και άλλα).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Πρεσβείας, πλέον σημαντικοί τομείς ενδιαφέροντος για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, είναι ο χρηματοπιστωτικός, οι τηλεπικοινωνίες, τα πετρελαιοειδή, οι κατασκευές, η ενέργεια, τα τρόφιμα και ποτά και οι υπηρεσίες.
Eξίσου σημαντικές επιδόσεις παρουσιάζει η Eλλάδα και στο επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών, καθώς κατατάσσεται στη 2η θέση των εμπορικών εταίρων της Aλβανίας πίσω από την Iταλία.
Το 2007 η αξία των ελληνικών εξαγωγών ανήλθε στο ποσό των 653 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από τη γειτονική χώρα, αντίστοιχα, έφθασαν στα 88,7 εκατ. ευρώ. Tην ίδια στιγμή η Eλλάδα είναι και ο 2ος καλύτερος προορισμός για τα αλβανικά προϊόντα.
Η μεγάλη αγορά της Αλβανίας, αποτελεί και την μεγάλη ευκαιρία για την Ήπειρο.
Η γειτονική χώρα παρέχει σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις αλλά και την δυνατότητα εξαγωγών σε τοπικά προϊόντα. Οι νέες οδικές συνδέσεις που έχουν ολοκληρωθεί αλλά και εκείνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για επιχειρηματικό άνοιγμα προς την Αλβανία.
Σημαντική προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να είναι η ολοκλήρωση του δρόμου σύνδεσης του Τελωνείου Μαυροματίου με τους Αγίους Σαράντα. Η νέα οδική σύνδεση, θα στηρίξει τις τοπικές οικονομίες και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας, θα διευρύνει τις εμπορικές συναλλαγές και θα ενισχύσει τις ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία.
Θα προσφέρει διασύνδεση της νότιας Αλβανίας με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και την Εγνατία Οδό, με τα δύο μεγάλα έργα υποδομής που ανήκουν στο διευρωπαϊκό σύστημα μεταφορών και θα αποτελέσει έναν ακόμα παράγοντα ανάπτυξης και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή μας.
Η Αλβανική αγορά, όπως και γενικότερα η Βαλκανική, παρέχει πολλές ευκαιρίες, αλλά κρύβει και κινδύνους για τους επενδυτές.
Το παράδειγμα της Αλβανίας, κατά την δεκαετία του ενενήντα είναι ακόμη νωπό, αφού τότε λόγω της πολιτικής αποσταθεροποίησης, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και Ηπειρωτών, λεηλατήθηκαν και οδηγήθηκαν στο κλείσιμο.
Σήμερα μόνο το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων ελληνικών επιχειρήσεων είναι ενεργές στα Βαλκάνια και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες θέλησαν το εύκολο και γρήγορο κέρδος χρησιμοποιώντας περιορισμένο κεφάλαιο και χωρίς να έχουν προηγούμενη εμπειρία στις οικονομικές δραστηριότητες στα Βαλκάνια.
Πολλοί Έλληνες, οι οποίοι στα πρώτα χρόνια της μετάβασης έσπευσαν, χωρίς οποιοδήποτε σχέδιο επένδυσης και χωρίς έρευνα αγοράς, να δημιουργήσουν εταιρείες και να τις καταχωρίσουν, γρήγορα κατάλαβαν ότι δεν έχουν πιθανότητα να δημιουργήσουν μια επιχείρηση ελπίζοντας σε εύκολα κέρδη.
Η γραφειοκρατία, η δωροδοκία, ο υψηλός επιχειρηματικός κίνδυνος και η διαφθορά είναι μερικοί από τους παράγοντες που οδήγησαν πολλούς Έλληνες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να επιστρέψουν στον τόπο τους.
Μερικές κοινοπραξίες λόγω της ανικανότητας για συνεργασία με τους τοπικούς επενδυτές οδηγήθηκαν σε αποτυχία.
Οι περιπτώσεις αυτές δείχνουν ότι η αγορά των Βαλκανίων παρέχει πολλές ευκαιρίες αλλά κρύβει και κινδύνους, τους οποίους οι επιχειρηματίες θα πρέπει να τους εντοπίσουν από την αρχή και να έχουν έτοιμα σχέδια αντιμετώπισής τους.