Συνάντηση στο ΥΠΕΞ για το προσχέδιο νόμου για την ψήφο των Ομογενών


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Συνάντηση στο ΥΠΕΞ για το προσχέδιο νόμου για την ψήφο των Ομογενών
9 Σεπτεμβρίου 2008 (22:31 UTC+2)

Την βούληση της κυβέρνησης να φέρει νέα πρόταση ώστε να ευδοκιμήσει η ψήφιση του νόμου που θα επιτρέψει να ψηφίζουν στις εκλογές οι εκτός Επικράτειας Έλληνες, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ υπαναχώρηση από τις κοινές θέσεις στις οποίες κατέληξε η τελευταία συνάντηση για το θέμα και κατέδειξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως αποκλειστικά υπεύθυνο για την καθυστέρηση της προώθησης του νόμου, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

Μετά την συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, της υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη, του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, του υφυπουργού Εξωτερικών, Θ. Κασσίμη και των εκπροσώπων των κομμάτων, Ανδρέα Λοβέρδου (ΠΑΣΟΚ), Αχιλλέα Κανταρτζή (ΚΚΕ), Φώτη Κουβέλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Άδωνι Γεωργιάδη (ΛΑΟΣ) επί του προτεινόμενου σχεδίου νόμου για την ψήφο των Ομογενών, οι εκπρόσωποι των κομμάτων δήλωσαν την διαφωνία τους, απορρίπτοντας την πρόταση της κυβέρνησης, αλλά δηλώνοντας την συμφωνία τους να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού.

Μετά την συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως στην αναθεώρηση του Συντάγματος 2001 υπάρχει διάταξη η οποία επιβάλλει την έκδοση εκτελεστικού νόμου προκειμένου να δοθεί ψήφος στους εκτός Επικρατείας Έλληνες για να συμμετέχουν έτσι στην πολιτική ζωή της χώρας.

Όπως είπε, είναι κάτι που έπρεπε να γίνει από καιρό και κάτι το οποίο οφείλουμε στην Ελλάδα και τους Ομογενείς, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση - παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ προηγουμένως δεν είχε στέρξει να προβεί στην έκδοση του εκτελεστικού νόμου αυτού - έδωσε μια πρόταση νόμου ώστε να μπει σε συζήτηση. Εξήγησε ότι η πρόταση είχε απορριφθεί αρχικά μετά από συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων κι αφού είχαν καταλήξει σε ένα κοινό τόπο καταρτίστηκε με βάση αυτές τις απόψεις μια δεύτερη πρόταση η οποία δόθηκε στα κόμματα. «Ορισμένα συμφώνησαν άλλα όχι. Εκείνο που παραμένει μεγάλο ερωτηματικό είναι γιατί το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή υπαναχωρεί σε κοινές θέσεις, στις οποίες είχαμε καταλήξει καταθέτοντας άλλες προτάσεις, ορισμένες από τις οποίες φαίνονται μάλιστα ανέφικτες», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και ανακοίνωσε ότι: «Παρά τις υπαναχωρήσεις του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει. Θα κάνει κι άλλη πρόταση μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει κάποια στιγμή τις ευθύνες του». Καταληκτικά πρόσθεσε στην δήλωσή του: «Επειδή όλοι, και ορθώς συμφωνήσαμε να ψηφιστεί αυτός ο νόμος με μεγάλη πλειοψηφία γιατί πρέπει να εκφράζει το σύνολο σχεδόν του Κοινοβουλίου έναντι της Ομογένειας, δεν είναι δυνατόν κάποιοι για λόγους που αφορούν δικά τους προβλήματα να μην στέργουν στην έκδοση ενός τέτοιου εκτελεστικού νόμου. Παρά ότι οφείλεται σε αυτούς αποκλειστικά και μόνο η καθυστέρηση στην ψήφιση του νόμου η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθειά της».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε την πολιτική του βούληση να διεκπεραιωθεί η ρύθμιση του θέματος της ψήφου της Ομογένειας αλλά «δυστυχώς βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να έχουμε ένα σχεδίασμα νόμου με πάρα πολλές ελλείψεις και με λανθασμένη χάραξη της ρύθμισης του θέματος». «Δεν είναι δυνατόν να καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει συμμετοχή χωρίς αντιπροσώπευση διότι η πεμπτουσία του είναι ότι μπορεί έστω κι ένας ομογενής να μην ψηφίζεται», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

Από το ΚΚΕ ο Αχιλλέας Κανταρτζής ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο οδηγούμαστε σε μια τεχνητή διεύρυνση, χωρίς όρια, του εκλογικού σώματος, που αντικειμενικά οδηγεί σε νόθευση της θέλησης του ελληνικού λαού. «Επομένως στις εκλογές θα έχουν την δυνατότητα να μετέχουν εκλογείς, οι οποίοι δεν έχουν καμία επαφή με τη χώρα, δεν έχουν την στοιχειώδη ενημέρωση και με την ψήφο τους θα καθορίσουν τις τύχες του ελληνικού λαού χωρίς οι ίδιοι να υποστούν και τις συνέπειες» είπε και κατέληξε ότι επιπλέον δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εκλογών αλλά ούτε και η ισότιμη προβολή και μεταχείριση των κομμάτων εκτός ελληνικής επικράτειας.

Ο Φώτης Κουβέλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επίσης την «καίρια διαφωνία» του κόμματός του τονίζοντας ότι είναι μεν σύμφωνος ο ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο των ομογενών με την προϋπόθεση όμως ότι η ψήφος δεν θα διαχέεται στην Επικράτεια αλλά θα δίνει την δυνατότητα να εκπροσωπούνται με συγκεκριμένους βουλευτές οι Ομογενείς.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ) δήλωσε την λύπη του για την μη συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων διότι - όπως είπε - θα πρέπει να και πάλι να μιλήσουμε στους Ομογενείς για νέα αναβολή. Επισήμανε πάντως πως το κόμμα του θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε η δέσμευση που έδωσε η ελληνική Πολιτεία να ψηφίζουν οι Ομογενείς να γίνει επιτέλους πράξη και να μην μείνει στα λόγια. «Ελπίζουμε ότι η διαφωνία θα είναι πρόσκαιρη και να είναι και τα δύο κόμματα συνεπή στα όσα έχουν υποσχεθεί» κατέληξε.

ΑΠΕ (ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ)