Το αποτέλεσμα της Κυριακής, αποτελεί τη μεγαλύτερη ήττα που υπέστη ο μειονοτικός σχηματισμός ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 - Ποιος ευθύνεται για την αποτυχία;
Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής στην Αλβανία και η αποτυχία του κόμματος ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ -που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην χώρα- να εκλέξει τους υποψηφίους δημάρχους που στήριζε στη Χειμάρρα και στους τρεις δήμους της επίσημης μειονοτικής περιοχής, εκτός από γενικότερο προβληματισμό δημιουργεί και εσωκομματικές εξελίξεις.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες -μοναδικός ομογενής βουλευτής στο αλβανικό κοινοβούλιο- δέχεται ήδη «πιέσεις» προκειμένου να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το εκλογικό «Βατερλό» διευκολύνοντας τις εξελίξεις ακόμη και με παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος. Ο ίδιος, ωστόσο, που δεν έχει κάνει κάποια επίσημη δήλωση μέχρι στιγμής για το εκλογικό αποτέλεσμα- αναμένεται αν θα λύσει τη σιωπή του τις επόμενες ώρες, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του.
Το αποτέλεσμα της Κυριακής, αποτελεί τη μεγαλύτερη ήττα που υπέστη ο μειονοτικός σχηματισμός ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 οπότε και συμμετέχει αυτόνομα στις εκλογικές διαδικασίες στην Αλβανία. Για την αποτυχία ευθύνονται οι αλβανικές μεθοδεύσεις με τις αλλαγές στο διοικητικό χάρτη της χώρας, κυρίως στην περιοχή της Χειμάρρας, η διχόνοια και οι έριδες στο χώρο της μειονότητας και η αδιαφορία του ελληνικού κράτους να χαράξει μια σοβαρή και σταθερή πολιτική που θα αποσκοπεί -και μόνο- στη συνέχεια της μακραίωνης παρουσίας του Ελληνισμού στην περιοχή αυτή.
Στη Χειμάρρα
Η «μάχη των μαχών» δόθηκε στον δήμο Χειμάρρας, που ήταν και το προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, που διέθεσε ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό για την επανεκλογή του δημάρχου Γκέργκι (Γιώργος) Γκόρο, ο οποίος αν και ελληνικής καταγωγής δηλώνει «δίγλωσσος» Αλβανός. Ο Ράμα βρέθηκε προεκλογικά πολλές φορές στην Χειμάραρα, απειλώντας τους ομογενείς πως εάν δεν ψηφίσουν τον «εκλεκτό του Γκόρο, θα τους «κόψει» ακόμη και την παροχή νερού.Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκιέργκι Γκόρο έλαβε 56% των ψήφων, ο υποψήφιος του ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ Φρέντης Μπελέρης 27% και οι υπόλοιπο δύο υποψήφιοι συνολικά 18%.
Αμέσως μετά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, το ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ κατήγγειλε σειρά παρατυπιών, με στόχο την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος στην Χειμάρρα. Ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει καταγγείλει επίσημα τη διαδικασία (νοθεία) όπως είχε πράξει στις προηγούμενες εκλογές.
Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών «θέρισε» σε περιοχές όπου πλειοψηφεί το μουσουλμανικό στοιχείο -όπως η πρώην επαρχία Βράνιστα που συνενώθηκε το 2014 με την Χειμάρρα- επιβεβαιώνοντας τους φόβους εκείνων που υποστήριζαν πως η διοικητική μεταρρύθμιση στην περιοχή αποσκοπεί στην χειραγώγηση των μειονοτικών ψήφων και στη μόνιμη εκλογή δημάρχου που θα είναι απόλυτα ταυτισμένος με τα Τίρανα.
Η Αλβανία δεν αναγνωρίζει την Χειμάρρα σαν περιοχή που κατοικείται από Έλληνες μειονοτικούς, αλλά επίσημα χαρακτηρίζει προκλητικά τους εκεί ομογενείς «δίγλωσσους» Αλβανούς.
Στη μειονοτική ζώνη
Στο διευρυμένο Δήμο Δρόπολης (πρώην επαρχίες Πάνω Δρόπολης, Κάτω Δρόπολης και Πωγωνίου) δήμαρχος εξελέγη ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Αχιλλέας Ντέτσικας με ποσοστό 47%. Ακολουθούν ο ανεξάρτητος Χρήστος Ντούτσης με 37% και τρίτος «τερμάτισε» ο υποψήφιος του ΚΕΑΔ Κώστας Ζήσοςμε 17%%. Στο Δήμο Φοινίκης (πρώην επαρχίες Μεσοποτάμου, Φοινίκης, Αλύκου, Δίβρης και Λιβαδειάς) δήμαρχος εξελέγη με ποσοστό 53% ο υποψήφιος του ΜΕΓΚΑ -μειονοτικό κόμμα- Λεωνίδας Χρήστου που είχε την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο υποψήφιος του ΚΕΑΔ Γιάννης Μπάμπης έλαβε 47%.
Στο Δήμο Κονίσπολης, που σχηματίστηκε με τη συνένωση ελληνικών χωριών και με χωριά που κατοικούνται από Αλβανούς Τσάμηδες, ο υποψήφιος του ΚΕΑΔ Αναστάσιος Γκούντας «τερμάτισε» τρίτος με ποσοστό που άγγιξε το 20%. Δήμαρχος εξελέγη ο Τσάμης υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Shuaip Beqir με ποσοστό 44%. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, μερίδα του ελληνικού πληθυσμού φέρεται να στήριξε με την ψήφο του τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
protothema.gr