Ο ΕΣΒΗ 1914 τίμησε την μνήμη των πρωτεργατών του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα ανήμερα της 101ης επετείου της ανακήρυξης Ανεξαρτησίας της Β. Ηπείρου


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Ο ΕΣΒΗ 1914 τίμησε την μνήμη των πρωτεργατών του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα ανήμερα της 101ης επετείου της ανακήρυξης Ανεξαρτησίας
Την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 5 μ.μ., ο Εθνικός Σύλλογος "Βόρειος Ήπειρος 1914",  ανήμερα της συμπλήρωσης 101 ετών από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου,  πραγματοποίησε  εκδήλωση στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, τιμώντας την μνήμη δύο εκ των πρωτεργατών του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα : του Προέδρου της Αυτονόμου Ηπείρου Γεωργίου Χρηστάκη Ζωγράφου και του Μητροπολίτη Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδωνος. 


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είχε ως εξής :



- Προσέλευση στην είσοδο του  Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών 
 
Παρά το τσουχτερό κρύο, υπήρξε προσέλευση  αρκετών ατόμων που το αψήφησαν και έδωσαν το παρόν, για να τιμήσουν την μνήμη αυτών των πρωτεργατών. Μεταξύ αυτών ο Βορειοηπειρώτης πολιτικός Μπάμπης Καραθάνος και ο Φράγκος Φραγκούλης, απόστρατος αξιωματικός του Πεζικού του Στρατού Ξηράς, επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην υπηρεσιακόςΥπουργός Εθνικής Άμυνας 



-Τρισάγιο  στο μνήμα του Αρχιεπισκόπου  Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σπυρίδωνος  
Βλάχου, Μητροπολίτη Βελλάς και Κονίτσης - Υπουργού της Κυβέρνησης της Αυτονόμου Ηπείρου το 1914 
 
 
 
 
Την επιμνημόσυνη δέηση διάβασε ο πατήρ Παναγιώτης Γκέζος, ο οποίος κατάγεται από την Χειμάρρα. Ο τάφος του Μητροπολίτη Σπυρίδωνος Βλάχου βρίσκεται μαζί με τους τάφους των άλλων Ελλήνων αρχιεπισκόπων, κοντά στην είσοδο του Νεκροταφείου Μετά την ανάγνωση του τρισάγιου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.



- Τρισάγιο στο Μαυσωλείο του  μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη Χρηστάκη  Ζωγράφου,
όπου αναπαύεται και ο Γεώργιος Χρ. Ζωγράφος, Πρόεδρος της προσωρινής Κυβέρνησης της Αυτονόμου Ηπείρου.
 
 
 
 
Το Μαυσωλείο είναι ο μεγαλοπρεπέστερος οικογενειακός τάφος του Α΄Νεκροταφείου Αθηνών. Την επιμνημόσυνη δέηση διάβασε επίσης ο πατήρ Παναγιώτης Γκέζος.



Ακολούθησαν οι ομιλίες, ως εξής :



-Ανάγνωση του ιστορικού της Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου 
από τον δημοσιογράφο  Θεόδωρο Ασβεστόπουλο.
 
 
 


- Ομιλία για την  αξία του Αυτονομιακού Αγώνα  σήμερα, από τον εκπρόσωπο του Δ.Σ.   
  του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914", Γιάννη Παππά.


 

 - Κατάθεση στεφάνου, από  τον Φράγκο Φράγκούλη, και τήρηση ενός λεπτού σιγής,

 
 
- Απαγγελία ύμνου Αυτονόμου  Ηπείρου από την Γ.Γ. του Συλλόγου, Βιολέτα Νίκα.
 
 



- Εθνικός Ύμνος, πέρας της εκδήλωσης.
 
 




                                                                                                             ΘΩΜΑΪΣ  ΠΑΡΙΑΝΟΥ
 
 
Το πρωί της ίδιας ημέρας αντιπροσωπεία του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914" κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της σκλαβωμένης Βορείου Ηπείρου, στην οδό Τοσίτσα στα Εξάρχεια, ανάμεσα στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο σε ελάχιστη ένδειξη τιμής στους Ήρωες που αγωνίστηκαν πριν από 101 χρόνια για την ελευθερία ολόκληρης της Ηπείρου.