Ζωντάνεψε ξανά το αρχαίο θέατρο του Βουθρωτού στη Βόρειο Ήπειρο!
Το σχόλιό σας είναι στην ουρά για επιμέλεια από τη διαχείριση του ιστοτόπου και θα δημοσιευτεί αφού εγκριθεί., 01/08/2008 - 07:52
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Χάρη στη διοργάνωση διεθνούς φεστιβάλ Ζωντάνεψε ξανά το αρχαίο θέατρο του Βουθρωτού στη Βόρειο Ήπειρο! Τους «Τρωάδες» του Ευριπίδη ανέβασε το Εθνικό Αλβανίας Το αρχαίο θέατρο του Βουθρωτού της Βορείου Ηπείρου ξαναζωντάνεψε, καθώς έγινε πριν λίγες ημέρες σ’ αυτό το 9ο διεθνές φεστιβάλ θεάτρου «Βουθρωτό 2008».
Με την βοήθεια Ελληνικής θεατρικής ομάδας και σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, το Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας ανέβασε με μεγάλη επιτυχία την παράσταση «Τρωάδες» του Ευριπίδη. Είναι αξιοσημείωτο ότι το Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας είχε να παίξει Ελληνικό έργο από το 1945, δηλαδή εδώ και 63 ολόκληρα χρόνια! Στο θεατρικό αυτό φεστιβάλ συμμετείχαν και θίασοι από το Νις της Σερβίας, την Πράγα που έπαιξε το Ελληνικό δράμα «η Φαίδρα, καθώς και το Εθνικό Θέατρο των Σκοπίων. Η απόδοση των Αλβανών ηθοποιών στην παράσταση «Τρωάδες» καταχειροκροτήθηκε από το πολυπληθές κοινό. Μάλιστα η 70χρονη πρωταγωνίστρια Μαργαρίτα Τζέπα ήταν, χωρίς υπερβολή, εκπληκτική και αποδείχθηκε φαινόμενο δύναμης. Η ίδια δήλωσε πως «ήταν μεγάλη χαρά για μένα η συμμετοχή μου σ’ αυτό το έργο και αυτή την χαρά μου την πρόσφερε ο ταλαντούχος Έλληνας σκηνοθέτης». Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος υπογράμμισε ότι «ο πολιτισμός ενώνει τους λαούς. Οι Βαλκάνιοι ζήσαμε πολλούς πολέμους, ενδέχεται να ζήσουμε κι άλλους. Ένας Έλληνας τον 5ο αι. π.Χ. έγραψε το έργο του πολέμου που διεξήγαγε η πατρίδα του. Αυτό είναι δημοκρατία. Ο Ευριπίδης άντεξε 25 αιώνες, κλασικός, διεθνιστής, θ’ αντέξει και στο μέλλον». Φάνηκε ξεκάθαρα πως το έργο μίλησε στους ηθοποιούς και πως έκαναν την παράσταση δική τους υπόθεση. Με πρόβες πολλών ωρών επιθυμούσαν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αλλά άγγιξαν το τέλειο. Η εμφάνισή τους ήταν, χωρίς υπερβολή, μαγική. Επιπλέον μέσα από τα πολυφωνικά τραγούδια ξεπρόβαλε ο πολιτιστικός δεσμός του Αλβανικού και του Ελληνικού λαού. Ο ηθοποιός Μιρούς Καμπάση εύστοχα είπε ότι «το θέατρο λύνει τα προβλήματα και ενώνει τους λαούς. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν περισσότερο απ’ όλους οι πολιτικοί». Η υπόθεση στις Τρωάδες εξελίσσεται ως εξής: τρεις άνθρωποι θα αλλάξουν τη μοίρα ενός ολόκληρου κόσμου όταν οι ζωές τους θα συναντηθούν απρόσμενα. Ο Ελικάονας, ο νεαρός πρίγκιπας της Δαρδανίας, κυνηγά το όνειρό του παλεύοντας να ξεφύγει από μια τραυματική εμπειρία που στιγμάτισε για πάντα την παιδική ψυχή του. Η ιέρεια Ανδρομάχη, με την αδάμαστη ψυχή και το ατίθασο πνεύμα, δε διστάζει να υψώσει το ανάστημά της απέναντι σε πανίσχυρους βασιλιάδες. Και ο ηρωικός πολεμιστής Αργύριος, χαμένος στη μοναξιά του, φτάνει σε έναν εχθρικό τόπο στοιχειωμένος από σκέψεις εκδίκησης. Στην Τροία ανακαλύπτουν μια πόλη διχασμένη από καταστροφικές αντιζηλίες, ενώ πέρα από τα μυθικά τείχη της αδίστακτοι εχθροί καραδοκούν εποφθαλμιώντας τον πλούτο της και σχεδιάζοντας την πτώση της. Οι «Τρωάδες» είναι το πρώτο βιβλίο μιας επικής τριλογίας, που ξαναζωντανεύει το μύθο του Τρωικού Πολέμου. αναδημοσιευση απο Π.Λ.