Το Βορειοηπειρωτικό στο επίκεντρο διήμερου Σεμιναρίου της Σ.Φ.Ε.Β.Α.
Σχόλιο: προστέθηκε το %subject., 30/07/2008 - 15:10
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Χρήσιμα τα συμπεράσματα της συνάντησης
Το Βορειοηπειρωτικό στο επίκεντρο διήμερου Σεμιναρίου της Σ.Φ.Ε.Β.Α.
Αναπτύχθηκαν θέματα όπως η ελληνικότητα των Βλάχων της Β. Ηπείρου και το Τσάμικο
Σημαντικά ήταν τα συμπεράσματα από το Σεμινάριο της Συντονιστικής Φοιτητικής Ένωσης Βορειοηπειρωτικού Αγώνα πού έγινε το Σαββατοκύριακο στην Γκούρα, με την παρουσία του Μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέα.
Στην διάρκεια του διήμερου Σεμιναρίου αναπτύχθηκαν ενδιαφέροντα θέματα, όπως η ελληνικότητα των Βλάχων της Βορείου Ηπείρου, το Τσάμικο, η εκπαιδευτική κατάσταση στην Βόρειο Ήπειρο και το Βορειοηπειρωτικό στο πλαίσιο των σύγχρονων γεωπολιτικών εξελίξεων. Ο διακεκριμένος φιλόλογος, γνωστός συγγραφέας και συνεργάτης του «Π.Λ.» κ. Νίκος Υφαντής με αδιάψευστα στοιχεία τεκμηρίωσε την ελληνικότητα των Βλάχων της Βορείου Ηπείρου. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για ακραιφνείς Έλληνες, των οποίων οι πρόγονοι κατά την διάρκεια της Ρωμαιοκρατίας υπηρέτησαν στις ρωμαϊκές φάλαγγες και έμαθαν τα λατινικά. Έκτοτε οι Βλάχοι ομιλούν ένα ελληνολατινικό γλωσσικό ιδίωμα, τα Βλάχικα, το οποίο είναι μόνο προφορικό και όχι γραπτό. Βλάχος ουσιαστικά σημαίνει λατινόφωνος. Οι ίδιοι προτιμούν να ονομάζονται Αρωμούνοι ή Αρμάνοι από την λέξη Ρωμανία, που είναι ένα από τα ιστορικά ονόματα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. (Νέα Ρώμη = Κωνσταντινούπολη). Οι Βλάχοι ταξίδευαν επί Τουρκοκρατίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και τα χρήματα που συγκέντρωναν τα έστελναν πίσω στο χωριά τους για να κτισθεί ορθόδοξη εκκλησία και ελληνικό σχολείο. Αντιστάθηκαν σθεναρά σε κάθε προπαγάνδα που επιχειρούσε να τους πείσει ότι δεν είναι Έλληνες. Σημαντικοί Εθνικοί Ευεργέτες του Ελληνισμού υπήρξαν Βλαχόφωνοι. Ας μην ξεχνούμε ότι τον 18ο αιώνα οι Βλάχοι της Βορείου Ηπείρου μετέτρεψαν την Μοσχόπολη σε πνευματική Ακρόπολη του υποδούλου Ελληνισμού».
Ο πρόεδρος της ΣΒΕΦΑ Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης ανέλυσε την εκπαιδευτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Βόρειο Ήπειρο.
Όσον αφορά την δημόσια ελληνική εκπαίδευση στην Βόρειο Ήπειρο, ο κ. Κεμεντζετζίδης υποστήριξε ότι τα πράγματα είναι δυσάρεστα. Αναφέρθηκε εκτενώς και στην ιδιωτική ελληνική εκπαίδευση, χαρακτηρίζοντας σημαντική την προσπάθεια τόσο των εκπαιδευτηρίων «Όμηρος» στην Κορυτσά, όσο και του Αρσακείου στα Τίρανα, αλλά και των φροντηστηρίων της ελληνικής γλώσσας της ΣΦΕΒΑ.
Ο φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας υποστήριξε ότι οι λεγόμενοι Τσάμηδες αποτελούν πρόκληση για το παρόν και απειλή για το μέλλον.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρκούτα το «Τσάμικο» είναι ένα ζήτημα που εμφανίσθηκε ως διεκδίκηση ορισμένων εθνικιστικών κύκλων της Αλβανίας τα τελευταία χρόνια. Οι πρόγονοι των Τσάμηδων ζούσαν μέχρι τον 17ο αιώνα ως Ορθόδοξοι Έλληνες στην περιοχή της Θεσπρωτίας. Εξισλαμίσθηκαν άλλοι βιαίως και άλλοι εκουσίως και μαζί με τη πίστη άλλαξαν και την εθνική τους συνείδηση. Έγιναν Τουρκαλβανοί και πήραν το όνομα Τσάμηδες από την παραφθορά του ονόματος Θύαμις, που είχε στην αρχαιότητα ο ποταμός Καλαμάς. Παρά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923 περίπου 20.000 από αυτούς παρέμειναν στην Θεσπρωτία και δυστυχώς χρησιμοποιήθηκαν επί Γερμανοϊταλικής Κατοχής ως όργανα των κατακτητών.
Για την εγκληματική δράση τους (1941-1944) οι επικεφαλής καταδικάσθηκαν ερήμην από το Δικαστήριο Δοσιλόγων Ιωαννίνων και οι περιουσίες τους δημεύθηκαν.
Οι απόγονοι των Τσάμηδων αυτών ζουν σήμερα στην Αλβανία και διεκδικούν άλλοτε τις περιουσίες τους και άλλοτε τα εδάφη της ελληνικής Θεσπρωτίας, ενώ για την επίσημη Ελλάδα το θέμα θεωρείται ανύπαρκτο.
Ο πολιτικός επιστήμονας κ. Χολέβας εξήγησε ότι οι σύγχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια, ευνοούν την προβολή διεκδίκησης των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών.
Ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας μίλησε για την επανάσταση των Νεότουρκων, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την έναρξή της (Ιούλιος 1908 - Ιούλιος 2008).
Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου εψάλλη τρισάγιο στον τάφο του πνευματικού ηγέτη της ΣΦΕΒΑ αλησμόνητου Σεβαστιανού και τελέστηκε Θεία Λειτουργία.
Π.Λ.