Συστράτευση των αποδήμων για την ανάπτυξη της Ηπείρου
Η υπογραφή σας θα εμφανίζεται δημόσια στο τέλος των σχολίων σας., 29/07/2008 - 12:54
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου
Συστράτευση των αποδήμων για την ανάπτυξη της Ηπείρου
Στενή και συνεχής η συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Με την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου ορκίστηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού. Για ένα διήμερο, Ηπειρώτες από κάθε γωνιά του κόσμου, συζήτησαν για τις προοπτικές της ιδιαίτερης πατρίδας τους αλλά και τρόπους για πιο στενή και συνεχή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
Οι διοργανωτές μιλούν για ιστορικό σταθμό στην πορεία της Ηπειρωτικής Διασποράς, που έτυχε την αμέριστη στήριξη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και από την Ελληνική Βουλή.
Κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες της χώρας, παραβρέθηκαν στο συνέδριο και με τον λόγο τους σηματοδότησαν τις εργασίες του.
Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, κήρυξε την επίσημη έναρξη εργασιών του συνεδρίου με μία σημαντική ομιλία του για την ανάπτυξη και πρόοδο της Ηπείρου, στο δείπνο που παρέθεσε ο Δήμος Ιωαννιτών.
Ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς που ξεκίνησαν να υλοποιούνται από την δική του Κυβέρνηση, κάνοντας ειδική αναφορά στην Εγνατία Οδό. Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που εγκατέλειψαν ή δεν προχώρησαν με τους επιθυμητούς ρυθμούς τα έργα αυτά και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί τα τελευταία χρόνια, από την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ακολουθείται μία πολιτική στοχευμένης περιφερειακής ανάπτυξης. «Εφαρμόζεται μία στρατηγική με σχέδιο και όραμα. Μία στρατηγική που εγγυάται δυναμική, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η πολιτική αυτή εστιάζει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου, ώστε να καταστούν μοχλοί ανάπτυξης. Και έχει ήδη ορατά, θετικά αποτελέσματα», τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, εξήρε την προσπάθεια των Απόδημων Ηπειρωτών να προχωρήσουν στην ίδρυση μιας τριτοβάθμιας οργάνωσης–«ομπρέλας», συμβάλλοντας έτσι, μέσα από την δικτύωσή τους, στην αμφίδρομη επικοινωνία ανάμεσα στην γενέτειρα τους, την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τόνισε με έμφαση, ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός στο νέο αυτό ιστορικό ξεκίνημά τους.
Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γρηγόριος Νιώτης, ο οποίος εκπροσώπησε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μετέφερε το χαιρετιστήριο μήνυμα του κ. Γεώργιου Παπανδρέου για την επιτυχία των εργασιών του συνεδρίου, την εκλογή του νέου παγκόσμιου προεδρείου, καθώς και την αμέριστη υποστήριξή του στους στόχους και τα οράματα των Απόδημων Ηπειρωτών.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου χαιρέτισαν και παρακολούθησαν τις εργασίες του οι Βουλευτές της Περιφέρειας Ηπείρου κ.κ. Σταύρος Καλογιάννης, Μιχάλης Παντούλας, Χρήστος Μεντής (εκ μέρους του ΚΚΕ), Αντώνης Φούσας (πρώην Βουλευτής Ιωαννίνων - ΝΔ), Χαράλαμπος Καραθάνος (πολιτευτής της Ν.Δ.), Ευάγγελος Ντουλές (Πρόεδρος του Κόμματος Ενώσεως για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Αλβανίας) καθώς και η ηγεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ηπείρου - Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Πανοζάχος, Νομάρχης Ιωαννίνων κ. Αλέκος Καχριμάνης, Αντινομάρχης Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Καραμπίνας, Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Νικόλαος Γκόντας, Νομάρχης Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Γιόγιακας, Αντινομάρχης Πρέβεζας κ. Κώστας Δημήτριος κ.ά.
Σημαντική παρέμβαση, με ομιλία του έκανε επίσης ο Πρόεδρος της Ομόνοιας, εκπρόσωπος της ελληνικής ομογένειας στην Αλβανία και Δήμαρχος Χειμάρρας κ. Βασίλειος Μπολάνος. Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισαν επίσης ο Περιφερειάρχης Αργυρακάστρου κ. Σπύρος Ξέρας και η επικεφαλής του αρμόδιου γραφείου για θέματα μειονοτήτων του Πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Κωνσταντίνα Μπεζιάνη.
Στις εργασίες του Σαββάτου και στην εκδήλωση που οργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας. Η ανάπτυξη της περιφέρειας, είναι εθνική προτεραιότητα, τόνισε ο κ. Φώλιας και σημείωσε ότι η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το κάνει πράξει διαθέτοντας στην ελληνική περιφέρεια το 80% των πόρων του ΕΣΠΑ.
«Η Ήπειρος έχει δυναμική συμμετοχή στην αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας», υπογράμμισε ο κ. Φώλιας και αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα υποδομής που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη.
Εκτενή αναφορά έκανε στο πρόγραμμα «Πίνδος», μέσω του οποίου γίνεται πράξη ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης στον ορεινό όγκο, ενώ ο Υπουργός αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα ενεργειακής διασύνδεσης που προωθεί η Κυβέρνηση.
Στην ίδια εκδήλωση έγινε η πανηγυρική τελετή λήξης του προγράμματος ελληνομάθειας – ελληνικού πολιτισμού που παρακολούθησαν 23 νέες και νέοι ομογενείς στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Η στενή συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τους Απόδημους Ηπειρώτες δια μέσου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού έγινε εκτενής παρουσίαση του ειδικού προγράμματος ελληνομάθειας – ελληνικού πολιτισμού που παρακολούθησαν για πρώτη φορά 23 απόδημοι Ηπειρώτες, νέες και νέοι, από Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Γεροθανάσης αναφέρθηκε διεξοδικά στην προσπάθεια και περιέγραψε τους στόχους μιας μόνιμης μελλοντικής συνεργασίας που θα φέρει σε άμεση επαφή τη νέα γενιά των Απόδημων Ηπειρωτών με την ελληνική παιδεία και τον πολιτισμό της γενέτειράς τους.
Σε Συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Πρύτανης και ο νέος Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Χρυσόστομος Δήμου, ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο φορέων με σκοπό την υλοποίηση των δύο ακολούθων δράσεων:
Α) Δημιουργία μόνιμου θεσμού υλοποίησης προγραμμάτων ελληνομάθειας – ελληνικού πολιτισμού για νέες και νέους Απόδημους Ηπειρώτες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Κέντρο Ελληνικής γλώσσας και Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».
Β) Προκήρυξη δύο διδακτορικών διατριβών με στόχο την καταγραφή της ιστορίας του Απόδημου Ηπειρωτισμού.
Τονίστηκε επίσης, ότι στη χρηματοδότηση των σημαντικών αυτών προσπαθειών, συνέβαλε ήδη αποφασιστικά, όσον αφορά το πρόγραμμα ελληνομάθειας και ελληνικού πολιτισμού, το ΥΠΕΞ, το Ίδρυμα Λάτση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμος Ιωαννιτών, Νομαρχία Ιωαννίνων και ΓΓΠΗ) και υλοποιήθηκε στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου Ελληνικής γλώσσας και Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».
Με την λήξη των εργασιών, εκδόθηκαν επτά ψηφίσματα που αφορούν στο Βορειοηπειρωτικό και στην ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της μειονότητας, στο καταστατικό του Συμβουλίου, στην ανάγκη δημιουργίας Ηπειρωτικού Χωριού, στην κατασκευή ιστοσελίδας, στην σύσταση επιτροπής επιχειρηματικότητας, στην ίδρυση επιτροπής παιδείας και στην ίδρυση επιτροπής νεολαίας.
Τέλος το νέο Δ.Σ. του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού που προέκυψε απαρτίζεται από τους:
Πρόεδρος: Δήμου Χρυσόστομος (Ευρώπη – Γερμανία)
Αντιπρόεδρος: Γκαλίτσης Φώτης (Αμερική – ΗΠΑ)
Γενικός Γραμματέας: Καλλίδης Γεώργιος (Αίγυπτος)
Ταμίας: Νασίκας Αθανάσιος (Ευρώπη)
Ειδικός Γραμματέας: Κούτουλας Δημήτριος (Αμερική)
Υπεύθυνος Τύπου – Επικοινωνίας: Κωσταδήμας Σπύρος (Ευρώπη)
Μέλη: Βάρνας Δημήτριος, Βασιλείου Κώστας, Καλυμνιός Κώστας (Αυστραλία) Καντλή Εύα (Αμερική), Μπολάνος Βασίλειος (Ευρώπη)
Αναπληρωματικά Μέλη: Ζώη Φιλιώ (Αυστραλία), Μπούσης Σταύρος (Ευρώπη), Ξυνογάλου Αθηνά (Αμερική).
Το νεοεκλεγμένο Δ.Σ. με ομόφωνη απόφασή του, ανακήρυξε ως επίτιμο πρόεδρό του τον απερχόμενο πρόεδρο (2006-2008) Νίκο Γκατζογιάννη, αναγνωρίζοντας έτσι την προσφορά του στον απόδημο ηπειρωτισμό.
Χθες ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Χρυσόστομος Δήμου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Δημήτρη Πανοζάχο και συμφώνησαν μεταξύ των άλλων, στην πραγματοποίηση ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με την συμμετοχή του Συμβουλίου Αποδήμων για τον συντονισμό κοινών δράσεων και στην συμμετοχή ως παρατηρητή στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ.
Π.Λ.