«ΚΕΦΑΛΑΙΟ» ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ
Προεπιλεγμένος τρόπος παρουσίασης, 28/07/2008 - 15:15
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Όπως διαπιστώθηκε και στο 1ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου
«ΚΕΦΑΛΑΙΟ» ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Συνθέτουν ιδέες και ενώνουν δυνάμεις Χ. ΦΩΛΙΑΣ: Συνεχές το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την Ήπειρο
Οι ομιλίες του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Μητσοτάκη και του Υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια, αποτέλεσαν τις κορυφαίες στιγμές στο συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών, που ολοκληρώθηκε χθες στα Γιάννινα.
Επί ένα διήμερο, οι Ηπειρώτες του εξωτερικού μέσα από έναν ευρύ διάλογο με τους τοπικούς φορείς, συζήτησαν για τα προβλήματα της περιοχής αλλά και για τις προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν. Έθεσαν στόχους και δεσμεύτηκαν να τους υλοποιήσουν μέσα από συντονισμό δράσης και κοινό αγώνα. Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα που είχαν ξεκινήσει από την Κυβέρνησή του και στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, ενώ ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, περιέγραψε τις νέες προοπτικές που ανοίγονται για την Ήπειρο, με την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων και την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου.
Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ο πρώην Πρωθυπουργός μίλησε στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Δήμος Ιωαννιτών και άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή και μεγάλο ενδιαφέρον τον Δήμαρχο της πόλης Νίκο Γκόντα να αναφέρεται στο έργο που εκτελείται σήμερα στην περιοχή και στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί για την Ήπειρο.
Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε το έργο και την προσφορά των αποδήμων και τόνισε ότι μέσα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο, καταφέρνουν να συνθέτουν ιδέες, να ενώνουν δυνάμεις, να συντονίζουν τις προσπάθειές τους για τον κοινό στόχο που είναι ένα καλύτερο μέλλον για την Ήπειρο.
Ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς που ξεκίνησαν να υλοποιούνται από την δική του Κυβέρνηση, κάνοντας ειδική αναφορά στην Εγνατία Οδό.
«Επρόκειτο για μία απόφαση στρατηγικού χαρακτήρα. Όχι για μία σημαία ευκαιρίας, όχι για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Μία απόφαση που στόχος της ήταν να έχει μακροπρόθεσμα, εντυπωσιακά αποτελέσματα για την πορεία της περιφέρειας προς το μέλλον», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι για την υλοποίηση αυτή είχε προηγηθεί προσεκτικός σχεδιασμός και σε βάθος μελέτη των προβλημάτων της περιοχής.
«Με την ανακοίνωση της Εγνατίας, προλάβαμε την τελευταία στιγμή την διεθνή χρηματοδότηση άλλου αυτοκινητόδρομου, που θα παρέκαμπτε την χώρα μας, φέρνοντας μας σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους γείτονές μας. Έπρεπε να κινητοποιηθούμε αμέσως. Για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο έπρεπε να κινηθούμε ιδιαιτέρως γρήγορα σχεδιάζοντας και ανακοινώνοντας την κατασκευή της Εγνατίας Οδού σε ελληνικά εδάφη. Και σε αυτό το στάδιο σημαντική ήταν η συμβολή του Νίκολας Γκέιτζ καθώς και του Γιώργου Μπασιά, επιθεωρητή δημοσίων έργων στην Ήπειρο. Και με την δική τους αποφασιστικότητα και επίμονη δουλειά καταφέραμε να αποτρέψουμε το ανταγωνιστικό σενάριο και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του δικού μας μεγάλου σχεδίου», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι την ίδια περίοδο, ανακοινώθηκαν και άλλα μεγάλα έργα όπως είναι η αναβάθμιση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, η γέφυρα Ρίου- Αντιρίου, η σύνδεση της Ηπείρου με την Νοτιοανατολική Ελλάδα και την Αλβανία, η βελτίωση των αεροπορικών συγκοινωνιών και η προβολή της Ηπείρου ως τουριστικού προορισμού.
Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που εγκατέλειψαν ή δεν προχώρησαν με τους επιθυμητούς ρυθμούς τα έργα αυτά και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί τα τελευταία χρόνια, από την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ακολουθείται μία πολιτική στοχευμένης περιφερειακής ανάπτυξης. «Εφαρμόζεται μία στρατηγική με σχέδιο και όραμα. Μία στρατηγική που εγγυάται δυναμική, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η πολιτική αυτή εστιάζει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου, ώστε να καταστούν μοχλοί ανάπτυξης. Και έχει ήδη ορατά, θετικά αποτελέσματα», τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, μίλησε στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε η Περιφέρεια Ηπείρου, προς τιμή των αποδήμων και αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και στις πολιτικές που εφαρμόζει για την ανάπτυξη της Ηπείρου.
Η ανάπτυξη της περιφέρειας, είναι εθνική προτεραιότητα, τόνισε ο κ. Φώλιας και σημείωσε ότι η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το κάνει πράξει διαθέτοντας στην ελληνική περιφέρεια το 80% των πόρων του ΕΣΠΑ.
«Η Ήπειρος έχει δυναμική συμμετοχή στην αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας», υπογράμμισε ο κ. Φώλιας και αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα υποδομής που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη.
Εκτενή αναφορά έκανε στο πρόγραμμα «Πίνδος», μέσω του οποίου γίνεται πράξη ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης στον ορεινό όγκο, ενώ ο Υπουργός αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα ενεργειακής διασύνδεσης που προωθεί η Κυβέρνηση.
«Στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνουν η ανακατανομή των ενεργειακών πόρων, η εμφάνιση νέων παραγωγών, η ανάγκη δημιουργίας νέων ασφαλών και σταθερών διαύλων διακίνησης των ενεργειακών προϊόντων προς την Δύση, είναι προφανές ότι η γεωπολιτική της ενέργειας καθορίζει σφαίρες επιρροής και χώρους ζωτικών συμφερόντων», τόνισε ο Υπουργός και συμπλήρωσε: «Ο ελληνοϊταλικός αγωγός που θα καταλήγει στην Θεσπρωτία, είναι προφανές ότι αποτελεί ένα έργο υψηλής ενεργειακής σπουδαιότητας, που φέρνει την Ελλάδα ακόμη πιο κοντά στην Ευρώπη.
Το γεγονός μάλιστα πως ο συγκεκριμένος αγωγός έχει ενταχθεί στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα, είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο για τον ασφαλή εφοδιασμό της, όσο και για τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της και των διαύλων διέλευσης.
Η διέλευση του αγωγού από την Ήπειρο, θα σημάνει την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, για διαθεσιμότητα φυσικού αερίου, τόσο για οικιακή όσο και για επαγγελματική χρήση.
Το Φυσικό Αέριο είναι το πλέον φιλικό καύσιμο προς το περιβάλλον και όχι μόνον δεν πρόκειται να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα στο περιβάλλον και στην τουριστική ανάπτυξη της Θεσπρωτίας – όπως φοβούνται αδίκως ορισμένοι - αλλά με την υποκατάσταση του πετρελαίου στις βιομηχανικές και τις βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και τις κεντρικές θερμάνσεις στις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου θα συμβάλει στη μείωση των συνολικά εκπεμπόμενων ρύπων προς το περιβάλλον. Παράλληλα, λαμβάνονται όλα τα μέτρα προκειμένου να υπάρξει όχι μόνο η παραμικρή ρύπανση αλλά και η παραμικρή ενόχληση – έστω και αισθητική – από τη λειτουργία των απαιτούμενων εγκαταστάσεων.
Πιστεύουμε λοιπόν πως με σύμμαχο την τοπική κοινωνία το μεγάλο αυτό έργο θα αποδώσει σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη και σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο».
Π.Λ.