Ο Εισαγγελέας Αυλώνας εναντίον των Βορειοηπειρωτών. Κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την υφαρπαγή περιουσιών


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Ο Εισαγγελέας Αυλώνας εναντίον των Βορειοηπειρωτών
Κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την υφαρπαγή περιουσιών
Έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της Χειμάρας και τις οργανώσεις της ελληνικής μειονότητας

Δέκα κάτοικοι της Χειμάρας, ελληνικής καταγωγής, καλούνται σε απολογία από τον Εισαγγελέα της Αυλώνας, για συμμετοχή σε… παράνομη συγκέντρωση. Συγκεκριμένα τον περασμένο Απρίλιο, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της Χειμάρας είχε πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων της πόλης, για τον ξυλοδαρμό δύο νεαρών ομογενών από Αλβανούς αστυνομικούς, επειδή μίλησαν ελληνικά μπροστά τους. Η συγκέντρωση αυτή χαρακτηρίστηκε παράνομη από τις αλβανικές αρχές.
Η κλήση του Εισαγγελέα της Αυλώνας αναφέρει πως οι δέκα Χειμαριώτες κατηγορούνται για: «συμμετοχή σε παράνομη συγκέντρωση κατά την οποία μέσω συνθημάτων ζητήθηκε η απομάκρυνση της αστυνομίας από τη Χειμάρα και αντικατάστασή της από Έλληνες αστυνομικούς».
Έντονη είναι η αντίδραση της Ένωσης Χειμαριωτών που εδρεύει στην Αθήνα. Σε ανακοίνωση της οργάνωσης τονίζεται ότι οι κινήσεις αυτές αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που αποσκοπεί στην υφαρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων και την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων. «Κάτι τέτοιο βέβαια πέραν της προφανούς αδικίας θα συνεπαγόταν και πλήρη εξαφάνιση του ελληνικού στοιχείου από τις πατρογονικές του εστίες» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ένωσης Χειμαριωτών, με την οποία ζητάει την παρέμβαση της Ελλάδας, ώστε να σταματήσουν οι αλβανικές μεθοδεύσεις, σε βάρος του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Την τουριστική ανάπτυξη στα παράλια της νότιας Αλβανίας, και σε περιοχές όπου πλειοψηφεί το ελληνικό στοιχείο, επιδιώκει η κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα, υφαρπάζοντας αυθαίρετα εκτάσεις γης, που ανήκουν σε Έλληνες μειονοτικούς. Όπως καταγγέλλουν βορειοηπειρωτικές οργανώσεις στην Αθήνα, με διάφορες μεθοδεύσεις επιχειρείται η καταπάτηση μεγάλων παραθαλάσσιων εκτάσεων, κυρίως στην περιοχή της Χειμάρας και η παραχώρησή τους σε αλβανικά ή ξένα επενδυτικά σχήματα, στα οποία συμμετέχουν ακόμη και συγγενικά πρόσωπα μελών της κυβέρνησης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καταπάτησης 8.500 στρεμμάτων που ανήκει σε 150 ελληνικές οικογένειες. Η έκταση αυτή, πραγματικό «φιλέτο», εντελώς αυθαίρετα και καταχρηστικά, αποδόθηκε το 2007 με … δικαστική απόφαση σε Αλβανό, κάτοικο Τιράνων. Στην έκταση αυτή, η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, έχει ήδη εγκρίνει την υλοποίηση μεγαλεπήβολου επενδυτικού σχεδίου, αυστριακής εταιρείας, που προβλέπει κατασκευή ξενοδοχείου και τουριστικού χωριού, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κόρη του Σαλί Μπερίσα, Αργκίτα Μαλτέζι, κατηγορείται ανοιχτά από Μέσα Ενημέρωσης της Αλβανίας, πως κρύβεται πίσω από εταιρείες, που στόχο έχουν την υφαρπαγή περιουσιών που ανήκουν σε Έλληνες μειονοτικούς. Τα δημοσιεύματα χαρακτηρίζουν την κατάσταση στις ελληνικές περιοχές της νότιας Αλβανίας αντίστοιχη με τη βόρεια Κύπρο, όπου το κατοχικό καθεστώς καταπάτησε και «έβγαλε στο σφυρί» τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων. Είναι χαρακτηριστικό πως ο σύζυγος της κόρης του Σαλί Μπερίσα είναι εκπρόσωπος της Διεθνούς Τράπεζας στη νότια Αλβανία, που ασχολείται με επενδύσεις, κυρίως στον τομέα του τουρισμού. Οι μεθοδεύσεις της αλβανικής κυβέρνησης, με στόχο την περιουσία των Ελλήνων μειονοτικών, καυτηριάζεται από μερίδα ΜΜΕ. Ο Φάτος Λουμπόνια, αρθρογράφος της εφημερίδας «ΚΟΡΙΕΡΡΙ», που είχε φυλακιστεί επί κομμουνιστικού καθεστώτος, έκανε δημόσια λόγο για «πολιτική μαφία» με στόχο τις ελληνικές περιουσίες.

Ήδη ο δήμος Χειμάρας και οι Έλληνες ιδιοκτήτες προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας, η απόφαση του οποίου αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Επόμενο βήμα θα είναι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στο μεταξύ, η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι σε χωριά της Χειμάρας, πριν από μερικές ημέρες, έδωσε τροφή σε φήμες που τον θέλουν να ενδιαφέρεται να επενδύσει στην περιοχή. Σύμφωνα με ΜΜΕ της γείτονας, σε δηλώσεις του, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, επισήμανε την ανάγκη «πολλαπλασιασμού της ιταλικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην περιοχή». Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διεύρυνσης της ιταλικής παρουσίας στην ανάπτυξη του τουρισμού.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χειμάρας και πρόεδρο της «Ομόνοιας», Βασίλη Μπολάνο, το ζήτημα επιστροφής και κατοχύρωσης των περιουσίων είναι το σημαντικότερο που απασχολεί την ελληνική μειονότητα, αφού αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιβίωση του Ελληνισμού στην Αλβανία. «Η απόδοση των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, είναι ίσως το πιο κρίσιμο θέμα που απασχολεί τον Ελληνισμό της Αλβανίας. Η «Ομόνοια», όπως και οι έπαρχοι των ελληνικών περιοχών έχουν προσφύγει στα αλβανικά δικαστήρια εναντίον του αλβανικού κράτους, το οποίο με παράνομους και αυταρχικούς τρόπους προσπαθεί να οικειοποιηθεί αυτές τις περιουσίες», υπογράμμισε ο κ. Μπολάνος.

Εκτός όμως από τις μεθοδεύσεις της αλβανικής κυβέρνησης, η Χειμάρα αντιμετωπίζει και πρόβλημα εκ των έσω λόγω των τριβών που παρουσιάζονται μεταξύ των κατοίκων της, για τη διεκδίκηση εκτάσεων με ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Σε σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, παρουσία του δημάρχου Βασίλη Μπολάνου, αποφασίστηκε να οριστεί μία επιτροπή που θα διερευνήσει τις αντιδικίες μεταξύ Ελλήνων κατοίκων. Η επιτροπή αυτή θα λειτουργεί γνωμοδοτικά προς τον δήμαρχο Χειμάρας, ενώ οι αποφάσεις της δεν θα είναι δεσμευτικές, αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.
«Είναι απαράδεκτο την ώρα που επιχειρείται οικειοποίηση των περιουσιών μας από το κράτος, να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας οι Χειμαριώτες για μερικά μέτρα γης. Θα πρέπει να καταλάβουμε πως έχουμε πολλά σοβαρότερα ζητήματα να ασχοληθούμε ως Έλληνες της Αλβανίας, από το πόσα μέτρα γης θα έχει ο καθένας μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαριωτών, Διονύσης Μπελέρης.