Δελτίο Τύπου ΝεΒ: Η Αλβανία επίσημα υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η υπογραφή σας θα εμφανίζεται δημόσια στο τέλος των σχολίων σας., 24/06/2014 - 15:04
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά από τρείς ανεπιτυχείς προσπάθειες από το 2009 όταν η χώρα κατέθεσε την υποψηφιότητά της, η Αλβανία έλαβε σήμερα από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ,το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση. Να σημειωθεί πως η απόφαση του Συμβουλίου στο οποίο προήδρευσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος καθώς η Ελλάδα έχει την Προεδρία της Ε.Ε αυτό το εξάμηνο, αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά στην Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα.
Η Ελληνική πλευρά αντί να εκμεταλλευτεί μια ευκαιρία που της δίνεται σχεδόν κάθε δέκα χρόνια με τις κυλιόμενες Προεδρίες της Ε.Ε και να θέσει με ισχυρά επιχειρήματα το θέμα της προστασίας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην γειτονική χώρα, αναδείχθηκε τελικά ως η πιο θερμή υποστηρικτής της Αλβανικής Υποψηφιότητας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μάλιστα έσπευσε να πανηγυρίσει , χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως : « πολύ σημαντικό ζήτημα για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη σταθερότητα και την ευρωατλαντική προοπτική των χωρών της περιοχής». Οφείλουμε να θυμίσουμε ωστόσο στον Υπουργό Εξωτερικών ότι από το 2009 μέχρι σήμερα πως η άνοδος του εθνικισμού στην Αλβανία και μια σειρά από αρνητικά γεγονότα όπως η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στην Χειμάρρα το 2010 επειδή μιλούσε ελληνικά, η έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας εις βάρος ηλικιωμένων κυρίως ελλήνων μειονοτικών στα χωριά της Βορείου Ηπείρου, τα επεισόδια κατά κληρικών και πιστών στην Πρεμετή το καλοκαίρι του 2013 και μια σειρά από άλλες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών, οτιδήποτε άλλο παρά περιθώριο για πανηγυρισμούς και εφησυχασμούς θα πρέπει να αφήνει. Να σημειωθεί επίσης ότι πιθανή ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε θα δημιουργήσει αναπόφευκτα εξελίξεις με το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα έξαρση του ζητήματος των Τσάμηδων, το οποίο έτσι και αλλιώς με τον πιο επίσημο τρόπο ο επικεφαλής της Αλβανικής Διπλωματίας Ντ. Μπουσάτι έθεσε στον κύριο Βενιζέλο κατά την επίσκεψη του στα Τίρανα την περασμένη χρονιά χωρίς καμία αντίδραση από τον δεύτερο.
Τα Τίρανα φυσικά έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν. ‘Έκαμψαν τις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων εταίρων για το οργανωμένο έγκλημα με μια πρόσφατη και κυρίως επικοινωνιακή επιχείρηση κατά της παραγωγής και εμπορίας ναρκωτικών στο Λαζαράτι , ήρθαν σε συμβιβασμό με την τσεχική εταιρεία ηλεκτρισμού CEZ για να αποτρέψουν πιθανό βέτο των Τσέχων ενώ σε ότι αφορά την Ελλάδα και την ελληνική μειονότητα η μόνη «παραχώρηση» που έκαναν ,ήταν η δευτερεύουσας σημασίας συμφωνία για τα τοπωνύμια. Αξίζει κανείς να διαβάσει παλαιότερες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δει μόνο στα εκπαιδευτικά και θρησκευτικά ζητήματα της Ελληνικής Μειονότητας τι απόσταση έχει να καλύψει η Αλβανία για να φτάσει τα ευρωπαϊκά δεδομένα για να καταλάβει ότι για άλλη μια φορά η Ελληνική διπλωματία έδωσε πολλά χωρίς να πάρει σχεδόν τίποτα ως αντάλλαγμα για το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα. Ένα ζήτημα που για εμάς, παραμένει ανοικτό και επίκαιρο, εκατό χρόνια μετά από το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας το οποίο η Αλβανία αρνείται συστηματικά να εφαρμόσει. Βέβαια το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας δεν αποτελεί την μόνη περίπτωση στην οποία η Αλβανία δεν τήρησε τις διεθνείς υποχρεώσεις της (ειδικά απέναντι στην Ελλάδα) αν θυμηθεί κανείς το πρόσφατο παράδειγμα με την ακύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ, την οποία επίσης καθώς φαίνεται ο κύριος Βενιζέλος θα λησμόνησε πριν εκφράσει την μεγάλη του ικανοποίηση για την Αλβανική υποψηφιότητα.
Απομένει να δούμε εάν η αλβανική πλευρά θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο για την προστασία των μειονοτήτων και εάν η ελπίδα του αρμόδιου Τσέχου Επιτρόπου κυρίου Στέφαν Φουλε για «περισσότερες μεταρρυθμίσεις» θα ευοδωθεί. Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου αν και εγκαταλελειμμένος για άλλη μια φορά από την επίσημη ελληνική διπλωματία, οφείλει να είναι σε εγρήγορση και σε όλη την διαδικασία των διαπραγματεύσεων μέχρι την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε να αναδείξει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αγωνιστεί για ένα δικαιότερο και ασφαλέστερο μέλλον για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.
Νεολαία Βορειοηπειρωτών