Μαθητές, ελληνικής καταγωγής από τους Άγιους Σαράντα και τη Μαριούπολη δέχτηκε ο υφ. Εξωτερικών, Θ. Κασσίμης


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Τριανταπέντε παιδιά από την Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης και 15 από τους Αγίους Σαράντα της Β. Ηπείρου, συνοδευόμενα από τους δασκάλους τους επισκέφθηκαν σήμερα, στο γραφείο του, τον υφ. Εξωτερικών Θόδωρο Κασσίμη και του εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς την ελληνική πολιτεία για τις προσπάθειες εμπλουτισμού της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, που κάνει στον τόπο που ζουν.

Είναι παιδιά ελληνικής καταγωγής, που έχουν τη δυνατότητα τα τελευταία χρόνια να μάθουν τη γλώσσα της πατρίδας τους και, μέσω αυτής και όχι μόνο, να επανασυνδεθούν με τις ρίζες των γονιών και των παππούδων τους και να πάρουν εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον.

Ειδικότερα, πρόκειται για μαθητές του οκτατάξιου Ελληνικού Μειονοτικού Σχολείου των Αγ. Σαράντα, που λειτουργεί με 180 παιδιά και άλλους από 16 σχολεία, μεταξύ των οποίων ένα κυριακάτικο, τα οποία λειτουργούν στην Μαριούπολη και στα γύρω χωριά, όπως είπαν στο ΑΠΕ οι δύο δασκάλες που συνόδευαν τα παιδιά, η Μαρία Γιούρεβα (σπούδασε και διδάσκει την ελληνική γλώσσα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών της πόλης) και η Τατιάνα Μπουρλατσένκο (διδάσκει την ελληνική γλώσσα σε δύο ομάδες ενηλίκων ελληνικής καταγωγής).

Μαθητές και δάσκαλοι φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Μαριούπολης (ιδρύθηκε πριν δέκα χρόνια) και δήμαρχος Ψυχικού, Ελένη Κατσαρού, "η περιοχή της Μαριούπολης, επισήμως, αριθμεί 200.000 κατοίκους ελληνικής καταγωγής, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν εκεί από την εποχή της Αγ. Αικατερίνης, που θέλησε να τους χρησιμοποιήσει ως προπύργιο αναχαίτισης των επιδρομών των Τατάρων. Είναι άνθρωποι που έχασαν την επαφή με την ελληνική γλώσσα, μετά την αυστηρή απαγόρευση του σταλινικού καθεστώτος να τη μιλούν, ακόμη και στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα τώρα, να αισθάνονται έντονη την επιθυμία της επιστροφής σε αυτήν".

Ο Σύνδεσμος συντηρεί σήμερα 16 σχολεία στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης. Το κυριακάτικο, με χορηγία του δήμου Ψυχικού, τέσσερα με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων και τα υπόλοιπα με διάφορες χορηγίες, που συλλέγουν οι Φίλοι της Μαριούπολης. Οι δάσκαλοι των σχολείων είναι ντόπιοι, που αποφοίτησαν από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπίνων Σπουδών της περιοχής.

"Η ελληνική πολιτεία δίνει μεγάλη βαρύτητα και ως εκ τούτου, καταβάλλει όλο και μεγαλύτερες προσπάθειες για την διεύρυνση των μαθημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας", τόνισε ο υφυπουργός και υπογράμμισε ότι σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Γεωργία, σύντομα θα αρχίσει να προχωρά το πρόγραμμα των υποτροφιών στα ελληνικά πανεπιστήμια των τριών χωρών για νέους ελληνικής καταγωγής, που θα θελήσουν να σπουδάσουν ελληνική φιλολογία και να επιστρέψουν στις χώρες τους, ως εκπαιδευτικοί, αμειβόμενοι από το ελληνικό κράτος.

Σχετικά με τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία της Αλβανίας, ο κ. Κασσίμης εξήγησε ότι από την νέα σχολική χρονιά θα έχουν παραδοθεί και τα 41- μεταφρασμένα, ήδη, στα ελληνικά- βιβλία. Υπό διαπραγμάτευση με την αλβανική κυβέρνηση βρίσκεται μόνο το θέμα της μετάφρασης δύο βιβλίων, της Ιστορίας και της Γεωγραφίας, λόγω διαφωνιών επί του περιεχομένου. Πρόβλημα που, όπως εκτίμησε ο ίδιος, θα λυθεί σύντομα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ (ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ)