Συμφωνία για Πρωτόκολλο Συνεργασίας των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων & Αργυροκάστρου
Το σχόλιό σας είναι στην ουρά για επιμέλεια από τη διαχείριση του ιστοτόπου και θα δημοσιευτεί αφού εγκριθεί., 23/05/2008 - 15:49
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Συνάντηση χθες των πολιτικών και εκπαιδευτικών αρχών
Συμφωνία για Πρωτόκολλο Συνεργασίας των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων & Αργυροκάστρου
Αναβαθμίζεται το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας
Έντονη και ουσιαστική ήταν χθες η ελληνική εκπαιδευτική και πολιτική παρουσία στο Αργυρόκαστρο. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Γεροθανάσης συμφώνησε με τον ομόλογό του στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου (φωτό) να υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων.
Η συνεργασία αυτή εκφράζει την ελπίδα ότι θα επεκταθεί σε πολλούς τομείς, αλλά σε πρώτη φάση αφορά το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, το οποίο λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου. Εξάλλου ο Μητροπολίτης Δημήτριος ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Δ. Πανοζάχο και την ακολουθία του (υπηρεσιακοί παράγοντες και δημοσιογράφοι), για την εκκλησιαστική κατάσταση στη Μητρόπολη του.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υποστηρίζει καθοριστικά το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου τόσο σε διδακτικό υλικό όσο και σε έμψυχο προσωπικό. Πηγαίνουν σε τακτική βάση στο Αργυρόκαστρο Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και παραδίδουν μαθήματα.
Μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου το πτυχίο του Τμήματος είναι ισότιμο με αυτό των αντίστοιχων ελληνικών Τμημάτων και έχει την ίδια αξία στην αγορά εργασίας.
Στην παρέμβασή του ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας για θέματα Ομογενειακής Εκπαίδευσης κ. Ευάγγελος Συρίγος, ανέφερε την πολύτιμη συμβολή του κ. Γεροθανάση στην εξέλιξη αυτή. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «είκοσι λεπτά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είδε μπροστά του τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος του κατέθεσε έναν πλήρη φάκελο με ολοκληρωμένα προγράμματα συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου».
Ο κ. Συρίγος μετέφερε το ενδιαφέρον και τη στήριξη του υπουργού Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη γιʼ αυτή την Ελληνοαλβανική μορφωτική συνεργασία. Επεσήμανε ότι ο κ. Στυλιανίδης ως υφυπουργός Εξωτερικών είχε βοηθήσει στην ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο Αργυρόκαστρο.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Γεροθανάσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η γλώσσα, η λογοτεχνία και ο πολιτισμός μπορούν να φέρουν ακόμη πιο κοντά τους δύο λαούς και να αναδείξουν τα κοινά τους στοιχεία.
Επίσης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εκτιμά ότι θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη και για τις δύο πλευρές από τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γεροθανάσης είναι ο αρχιτέκτονας της προσέγγισης των δύο Ιδρυμάτων, γιατί θεωρεί ότι αυτή μπορεί να συμβάλλει θετικά προς την κατεύθυνση της καλής γειτονίας των δύο λαών, αλλά και να δημιουργήσει πολιτισμικές γέφυρες ανάμεσα στην Αλβανία και στην Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Μπάρκας, αφού έκανε μικρή αναφορά στην ιστορία ίδρυσής του, πρότεινε να συμπεριληφθεί το συγκεκριμένο Τμήμα στο μηχανογραφικό δελτίο που συμπληρώνουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις οι Έλληνες μαθητές για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Δεν αναλύθηκε όμως πως είναι δυνατόν πρακτικά αυτό να υλοποιηθεί.
Ο κ. Μπάρκας είπε ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι φοιτητές που προτιμούν το Τμήμα και εξέφρασε την άποψη ότι μετά και την ενεργητική ανάμειξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όλο και περισσότεροι φοιτητές θα το επιλέγουν.
Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Έλληνας Πρέσβης στα Τίρανα, ο Έλληνας Πρόξενος στο Αργυρόκαστρο, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Δημήτριος Πανοζάχος, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας κ. Καλός, η Σύμβουλος του Αλβανού Πρωθυπουργού για θέματα Μειονοτήτων κ. Βεζιάνη, ο Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου κ. Σπύρος Ξέρας κ.ά.
Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν από το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού και δεν παρέστησαν στην τελετή ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας» κ. Βασίλης Μπολάνος και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και Βουλευτής στο Αλβανικό Κοινοβούλιο Βαγγέλης Ντούλες.
Στη συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου με τον Μητροπολίτη Δημήτριο υποσχέθηκε κάθε δυνατή από μέρους του συμπαράσταση στο αξιόλογο ποιμαντικό έργο της Μητρόπολης που δεν γίνεται και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες.
Υπάρχουν προβλήματα (έλλειψη ιερέων και υλικών μέσων), ωστόσο με φλόγα πίστης επιδιώκεται να διαδοθεί ορθά το Ευαγγέλιο στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου, καθώς και να στηριχθεί και να αναγεννηθεί το φρόνημα των πιστών.
Ο κ. Δημήτριος αναφέρθηκε στην μεγάλη και ανεκτίμητη θρησκευτική, κοινωνική, μορφωτική και πολιτιστική προσφορά στον Αλβανικό λαό του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, που έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιας εμβέλειας ορθόδοξη μορφή. Μάλιστα η συζήτηση επεκτάθηκε και ο Επίσκοπος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, έδωσε απαντήσεις σε θέματα που αφορούν στη Μονή Σινά, από την οποία προέρχεται και όπου ανήκε πριν εκλεγεί Μητροπολίτης Αργυροκάστρου.
Ο κ. Δημήτριος σαγήνευσε τους επισκέπτες του με τον απλό, ήρεμο και ευγενικό λόγο και τρόπο του και την ενωτική και αγαπητική σχέση που θέλει να εδραιώσει με όλους, Έλληνες και Αλβανούς.
Σε δηλώσεις του στους Γιαννιώτες δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης κ. Ορφέας Μπέτσης διευκρίνισε ότι «η καχυποψία του κράτους έναντι της Εκκλησίας έχει υποχωρήσει, καθώς αυτή αναγνωρίζει πλέον την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα των κοινωνικών της παρεμβάσεων».
Ακόμη υπογράμμισε ότι οι ηγέτες και ο λαός της Αλβανίας εκτιμούν ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και ειδικά ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στηρίζει την προσπάθεια της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
πηγη Π.Λ