Θα δούμε τελικά ένωση δυνάμεων των Ελληνικών κομμάτων στις εκλογές του Ιουνίου στην Αλβανία;


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Θα δούμε τελικά ένωση δυνάμεων των Ελληνικών κομμάτων στις εκλογές του Ιουνίου στην Αλβανία;

Διαβάστε τις προτάσεις "Ομόνοια"-ΚΕΑΔ και ΕΕΜΜ Μέγκα για το πως επιθυμούν την κοινή κάθοδο.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Πρόταση Ομόνοιας-ΚΕΑΔ
 
Το Σάββατο 6 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στους Αγίους Σαράντα η προγραμματισμένη τακτική συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου με ημερήσια διάταξη θέματα σχετικά με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
 
Πριν από τη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου συνεδρίασε σε πλήρη απαρτία το Προεδρείο της Οργάνωσης, το οποίο και διαμόρφωσε την σχετική τελική πρόταση που παρουσιάστηκε προς έγκριση στο Γενικό Συμβούλιο.
Κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου ο πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Βασίλης Μπολάνος ενημέρωσε λεπτομερώς τα μέλη με τη μέχρι τώρα δράση και κινήσεις της Ομόνοιας με στόχο την ενότητα και τη μεγιστοποίηση των δυνάμεων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Ο κ. Μπολάνος διάβασε ενώπιον του ΓΣ και την τελευταία επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο του κόμματος ΕΕΕΜ (ΜEGA), στην οποία και παραθέτει τις προτάσεις της Ομόνοιας: κοινό ψηφοδέλτιο των δυο φορέων υπό τη σημαία του ΚΕΑΔ και δεύτερη θέση σε κάθε περιφέρεια, συναπόφαση μετά τις εκλογές για τη βελτίωση των θέσεων και της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί στα θέματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και εφόσον είναι επιθυμητό από την πλευρά του ΕΕΕΜ (ΜEGA), συγχώνευση των οργανωτικών δομών των δυο φορέων.


Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ έκανε γενικά λόγο για τις προεκλογικές εξελίξεις και ισορροπίες στην κεντρική πολιτική σκηνή και ενημέρωσε λεπτομερειακά για τις μέχρι τώρα κινήσεις του ΚΕΑΔ καθώς και τις πιθανές συμμαχίες και σενάρια καθόδου στις εκλογές της 23ης Ιουνίου.
Λαμβάνοντας υπόψη τις καταστάσεις, το γενικότερο κλίμα και τις προσδοκίες για την εξεύρεση μιας λύσης ενότητας και μεγιστοποίησης της ψήφου, το Γενικό Συμβούλιο συζήτησε και ενέκρινε το τελικό κείμενο προτάσεων του Προεδρείου:
 
1.      Το Γενικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Ομόνοιας και ΚΕΑΔ να συναποφασίσουν σχετικά με τις συμμαχίες και την κατάρτιση της λίστας υποψηφίων,
2.      Εάν το ΕΕΕΜ (ΜEGA) απαντήσει θετικά στην πρόταση της Ομόνοιας, η δεύτερη θέση σε όλες τις περιφέρεις θα ανήκει στο τελευταίο,
3.      Ορίζονται οι συντονιστικές επιτροπές, την ευθύνη του συντονισμού έχουν οι υποψήφιοι από κοινού με τους έπαρχους και σε άμεση συνεργασία με τα κατά τόπους μέλη του Γενικού Συμβου4λίου,
4.      Η απόφαση για τις συνεργασίες είναι καθαρά προεκλογική και όχι μετεκλογική.
 
Άγιοι Σαράντα 7 Απριλίου 2013
 
Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας          
 
 
Δελτίο Τύπου: Απάντηση και πρόταση ΕΕΜΜ ΜΕΓΚΑ
 

H «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» ΕΕΜΜ, εκτιμώντας τη σπουδαιότητα και τα πλεονεκτήματα ενός λογικού και αδελφικού διαλόγου μεταξύ Ελλήνων, προσπάθησε με παρρησία και συνέπεια να συμβάλλει στη διασφάλιση της συνοχής και της ενότητας των ομογενών με τη μοναδική πρόθεση να εδραιωθεί το μέτωπο του αγώνα για τη διεκδίκηση και  κατοχύρωση των μειονοτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επί του συγκεκριμένου κατέστρωσε μια πλατφόρμα η οποία θα δημιουργήσει μία νέα πολιτική αφετηρία με στόχο το κοινό καλό της κοινότητας μας και του ελληνισμού γενικότερα κάτι που θεωρούμε εύκολο να υλοποιηθεί, αρκεί να υπερβούμε τις ιδιοτέλειες που ήταν μέχρι τώρα η βασική αιτία διχασμού.
Πρώτο μέλημα του κόμματος μας από την ίδρυση του, ήταν η κατάρτιση του «Πλαίσιο Αιτημάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας», γιατί μόνο έτσι θα βγαίναμε από το φαύλο κύκλο της ανούσιας αντιπαράθεσης και να επέλθει επιτέλους ο πολιτικός διάλογος για την εξεύρεση της κοινής συνισταμένης τόσο για την πολιτική αναβάθμιση, όσο και για τη διευθέτηση των συσσωρευμένων προβλημάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, αλλά και στην Ελλάδα.
Το «Πλαίσιο των Αιτημάτων» το κοινοποιήσαμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπατριώτες μας, σε προσωπικότητες του βορειοηπειρωτικού χώρου αλλά και σε ειδικούς επιστήμονες, ώστε να αναγραφούν χρήσιμες προτάσεις, έγιναν βελτιώσεις στο αρχικό κείμενο και τελικά δημοσιεύτηκε σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αλβανικά και αγγλικά) για να αποτελέσει σ’ αυτή την 20-ετία το βασικό υπόμνημα διεκδικήσεων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για την κατοχύρωση της εθνικής, γλωσσικής, πολιτιστικής της ταυτότητας, για την εξασφάλιση της ομαλής διαβίωσης, της περιουσίας και της ανάπτυξης.
Το «Πλαίσιο των Αιτημάτων» στάλθηκε επίσης και στην ηγεσία της οργάνωσης «Ομόνοια» και στο κόμμα «Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», αλλά ποτέ δεν υπήρχε κάποια ανταπόκριση, ούτε για διάλογο, ούτε για μια απλή συζήτηση όπως δεν υπήρχε ανταπόκριση και στην πρόταση του Κόμματος των Ελλήνων για στρογγυλή τράπεζα σχετικά με τη στάση για την απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία τον Οκτώβρη του 2011.
Η συμπεριφορά αυτή των ηγεσιών της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ, δεν μπορούμε να πούμε πως μας εξέπληξε ωστόσο δεν μας αποθάρρυνε να κάνουμε και άλλες προσπάθειες καθώς πιστεύουμε πως παρά τις πολιτικές διαφωνίες, ο τόπος και οι περιστάσεις απαιτούν όσο ποτέ άλλοτε την ομοψυχία του ελληνισμού.
Το Κόμμα των Ελλήνων εν όψει των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία πρότεινε την κάθοδο των πολιτικών δυνάμεων του χώρου σε έναν Συνασπισμό Ελλήνων για τη μεγιστοποίηση της ψήφου και την ενίσχυση της άμεσης εκπροσώπησης στην αλβανική βουλή. Η πρόταση αυτή τέθηκε επίσημα γραπτός αλλά και προφορικός στον κ. Μπολάνο και στον κ. Ντούλε, παρουσία εκπροσώπων του έθνους. Από την άλλη πλευρά προτάθηκε η διάλυση του κόμματος μας και η ένταξη στο ΚΕΑΔ. Λόγο της διάστασης ή μάλλον τελείως διαφορετικών προτάσεων, συμφωνήσαμε να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ορίζοντας νέα συνάντηση με τον Γενικό Πρόεδρο της Ομόνοιας. Ο κύριος Μπολάνος, στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του Κόμματος των Ελλήνων κ. Κίτσιο και άλλων μελλών του προεδρείου μας, με τη φράση «την Ομόνοια την πήρα από το ΚΕΑΔ και θα την παραδώσω στο ΚΕΑΔ» ήταν «αφοπλιστικός», σε βαθμό που δεν άφηνε κανένα περιθώριο να πιστέψουμε πως τον ενδιαφέρει πραγματικά η ενότητα. Στην πρόσφατη επιστολή που έστειλε προς το Κόμμα των Ελλήνων απαιτεί με προσβλητικό τρόπο την πλήρη υποταγή του ΕΕΜΜ στο ΚΕΑΔ! Μάλιστα καταντάει κυνικός όταν μας προτείνει τη δεύτερη θέση στις λίστες καθώς εμείς ποτέ δεν ζητήσαμε κάποια θέση, αποδεικνύοντας έτσι τη διαφορά νοοτροπίας που υπάρχει στο τι εννοούμε ενότητα!
Παρά την πρόκληση αυτή από πλευράς του κ. Μπολάνου, δεν παραιτηθήκαμε των προσπαθειών και απευθυνθήκαμε γραπτός στον πρόεδρο του ΚΕΑΔ, ο οποίος όμως δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει.
Στις συνθήκες αυτές που το ΚΕΑΔ δεν δέχεται τον Συνασπισμό των Ελλήνων και η ηγεσία της Ομόνοιας παραμένει «όμηρος» του κ. Ντούλε, εξυπηρετώντας άγνωστα και σίγουρα όχι της κοινότητας μας συμφέροντα, το Κόμμα των Ελλήνων με αίσθημα ευθύνης θέτει τα κριτήρια συνεργασίας και συμμαχίας με τις δυνάμεις εκείνες της χώρας που επιδιώκουν την ειρηνική συμβίωση και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και επιπλέον να δεσμευτούν πως θα εντάξουν το «Πλαίσιο Αιτημάτων» της ΕΕΜΜ στο πρόγραμμα τους. Τα αιτήματα μας δεν είναι αιτήματα για κατανομή εξουσίας σε άτομα, ούτε για προσωπικά οφέλη της ηγεσίας, αλλά αιτήματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για την ενίσχυση της παρουσίας της, στην πολιτική, διοικητική εξουσία, για τη δημιουργία μηχανισμών προστασίας και εφαρμογής των δικαιωμάτων, για την νομική προστασία της ιδιοκτησίας της, την ανάδειξη και την εκμετάλλευση των πολιτιστικών αξιών, την κατοχύρωση της εθνικής, γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητάς της.
Το Κόμμα των Ελλήνων, σε οποιαδήποτε συμμαχία και να ενταχτεί σ’ αυτές τις εκλογές, δεν πρόκειται να αποδιοργανωθεί ως κόμμα με εθνικό υπόβαθρο και δε θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε να προσβάλλει την εθνική αξιοπρέπεια ή να θίξει τα εθνικά συμφέροντα. Με την απαίτηση ότι ο Ελληνισμός θα πρέπει να έχει ποσοστιαία συμμετοχή στην Αλβανική Βουλή, όπως έχουν και άλλες μειονότητες στην περιοχή, το Κόμμα των Ελλήνων θα αγωνιστεί να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και στην επόμενη αναμέτρηση, τους εκπροσώπους του ο Ελληνισμός να τους επιλέξει δημοκρατικά, εθνικά και ελεύθερα.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αγ. Σαράντα 08.04.2013