Στην εκδήλωση του ΙΒΕ για την Παιδεία και τους Eυεργέτες της Β. Ηπείρου


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Στην εκδήλωση του ΙΒΕ για την Παιδεία και τους Eυεργέτες της Β. Ηπείρου
ΚΑΘΗΛΩΣΑΝ ΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ Σ. ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ - Ν. ΥΦΑΝΤΗΣ

Στην φιλόξενη αίθουσα της ΕΗΜ το Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών, με Πρόεδρο τον κ. Ξενοφώντα Κοντούρη, οργάνωσε μία επίκαιρη αλλά και διαχρονική εκδήλωση με ομιλητές γνωστούς σκαπανείς του Ηπειρωτικού Πνεύματος, τους φιλολόγους κ.κ. Σπυρ. Εργολάβο και Νικ. Υφαντή, τακτικούς συνεργάτες του «Π.Λ.».
Τα θέματα που ανέπτυξαν με τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό τρόπο, ήταν «Βορειοηπειρώτες Ευεργέτες» ο πρώτος και «Η Παιδεία στο Βόρειο Τμήμα της Ηπείρου κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» ο δεύτερος.
Παρουσία των Αρχών της πόλεως και εκπροσώπων φορέων, Συλλόγων, Σωματείων, Βορειοηπειρωτών και πολιτών των Ιωαννίνων, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Ξενοφών Κοντούρης αναφέρθηκε στους σκοπούς και επιδιώξεις του Ιδρύματος και στην ιστορική πορεία του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.
Αναφέρθηκε επίσης στις δύσκολες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των Βορειοηπειρωτών τα δίσεκτα χρόνια της δικτατορίας του Ενβέρ και στο υψηλό φρόνημα των Ελλήνων της Β. Ηπείρου, κάνοντας μνεία και στις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Αλβανίας Μπερίσα κατά τα εγκαίνια ενάρξεως των εργασιών του οδικού δικτύου Σαγιάδας - Αγίων Σαράντα, όταν ο αναφερόμενος στην αρχαία πόλη του Βουθρωτού παρουσίασε αυτήν σαν έργο των αρχαίων Ιλλυρίων για τους οποίους καυχώνται οι σημερινοί Αλβανοί, ανακριβώς ότι είναι απόγονοί τους.
• Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο νέος Μορφωτικός Ακόλουθος του Ελληνικού Γενικού Προξενείου του Αργυροκάστρου κ. Νικόλαος Γερασιμίδης και ακολούθως το λόγο έλαβε ο κ. Σπύρος Εργολάβος, φιλόλογος, ιστορικός και συγγραφέας.
Ο κ. Εργολάβος μίλησε για τις εξέχουσες προσωπικότητες της Ηπειρωτικής ευποιίας, των μεγάλων ανδρών του ευεργετισμού της Βορείου Ηπείρου και παρουσίασε τη ζωή και δράση, αλλά και τις διαθήκες των: Απόστολου Αρσάκη, Ευαγγέλου και Κων/νου Ζάππα, του Γεωργίου και Σίμωνα Σίνα, τους δωρητές και ευεργέτες του Ελληνισμού.
Όπως τόνισε στους δύσκολους χρόνους της Τουρκοκρατίας βοήθησαν το Ελληνικό Έθνος με τα μεγάλα έργα ευποιίας και με δωρεές, προϊόντα εργασίας ολόκληρης ζωής υπό αντίξοες συνθήκες και ενώ η Ελλάδα ζούσε στα μαύρα χρόνια της Τουρκικής υποδούλωσης.
Ο κ. Νικόλαος Υφαντής, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο μεγάλο θέμα της Παιδείας στην Βόρειο Ήπειρο, κατά τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ού, όταν παρά πάσαν έννοιαν Δικαίου και Ιστορικής πραγματικότητας η Βόρειος Ήπειρος παραδόθηκε στο νεοσύστατο τότε Αλβανικό κράτος.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην μεστή και εμπεριστατωμένη ομιλία του, στους μεγάλους άνδρες του πνεύματος και της Παιδείας της εποχής των χρόνων της σκλαβιάς, υπογραμμίζοντας την μεγάλη Χριστιανική Προσωπικότητα του Κοσμά του Αιτωλού και τους αγώνες του για την ίδρυση Σχολείων, για την μάθηση και διάδοση της Ελληνικής γλώσσας.
Επίσης μίλησε για τους επιφανείς εκπροσώπους του Ελληνικού Διαφωτισμού, τους ανθρώπους που από τους νάρθηκες των Εκκλησιών στην σκλαβωμένη πατρίδα, αλλά και από το εξωτερικό αγωνίζονταν για την Ελληνική Παιδεία, όπως οι Μεγάλοι Διδάσκαλοι του Γένους, αλλά και οι απλοί πατέρες της Εκκλησίας, οι παπαδάσκαλοι, οι ιερωμένοι και οι λόγιοι της εποχής. Αναφέρθηκε επίσης στην Μεγίστη Πνευματική πόλη, εφάμιλλη όπως λεγόταν των Αθηνών, την θρυλική Μοσχόπολη κέντρο της ελληνικής παιδείας και του πνεύματος και κατά δεύτερο λόγο στην Κορυτσά, όπου άνθησαν τα Ελληνικά γράμματα.

***
• Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Νομάρχης Ιωαννίνων κ. Αλ. Καχριμάνης, ο Αντινομάρχης κ. Ι. Καραμπίνας, οι Αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων κ.κ. Δ. Ζώης και Φ. Μπουραντάς, ο πρώην δήμαρχος κ. Αν. Παπσταύρος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Αλ. Φαρμάκης, Κ. Τσάγκας και η κ. Άννα Ασημακοπούλου, ο Γεν. Γραμματέας της Ηπειρωτικής Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής κ. Βασίλ. Κονιτσιώτης, εκπρόσωπος Αξ/κός της 8ης Μεραρχίας, ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Κων. Ζάκκας, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών κ. Θεόδωρος Γεωργιάδης, ο πρώην Γεν. Επιθεωρητής κ. Κων. Κίτσος, προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών της πόλεως και της Ηπείρου, άνθρωποι της Ιατρικής Επιστήμης, όπως οι κ.κ. Ν. Παπανικολάου και Κήτας, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ κ. Χρ. Γκόγκας, πλήθος πολιτών και πολλοί Βορειοηπειρώτες.

Πηγη Π.Λ