Περιοδεία του υφυπουργού Εξωτερικών Θ. Κασσίμη στους Αγ. Σαράντα, Αργυρόκαστρο και Κορυτσά


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Ενότητα και στρατηγική επαναπατρισμού των νέων είναι "τα κλειδιά" για ένα καλύτερο αύριο του ελληνισμού στη νότιο Αλβανία. Αυτό ήταν το μήνυμα που έλαβαν οι εκπρόσωποι των ομογενών μας από τον υφυπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο για θέματα Ομογένειας κ. Θόδωρο Κασσίμη στις συναντήσεις που είχαν μαζί του.

Ο κ. Κασσίμης κατέστησε σαφές ότι ένας κύκλος έχει οριστικά κλείσει και μια νέα σελίδα πρέπει να αρχίσει να γράφεται με τη συμβολή όλων για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. Συσπείρωση δυνάμεων, με ομοψυχία και συνέπεια - αφήνοντας κατά μέρος προβλήματα του παρελθόντος και διενέξεις - πρέπει να θεμελιώσουν νέες εκσυγχρονισμένες δομές στην ΟΜΟΝΟΙΑ την οργάνωση των Ελλήνων της Αλβανίας, και να αποτελέσουν μια ισχυρή φωνή στην κοινωνία που ζουν.

" Πρέπει να έχουμε μια ισχυρή δύναμη εδώ και όχι διασπασμένες ομάδες", τόνισε ο κ. Κασσίμης ζητώντας τη συμβολή όλων για την επίτευξη του στόχου αυτού. " Ενώνοντας όλες τις δυνάμεις μας θα μπορέσουμε να ζωντανέψουμε αυτές τις περιοχές". Η ελληνική πολιτεία όπως επισήμανε ο υφυπουργός θα είναι δίπλα τους με όσα μέσα μπορεί. Συμβάλλοντας στη βελτίωση των υποδομών στην περιοχή και ενισχύοντας την παιδεία. Υποδομές και δυνατότητες ανάπτυξης που θα φέρουν τους νέους πίσω και θα δώσουν νέο οξυγόνο στην κοινωνία.

Ο ίδιος εξήγησε ότι πρακτικά θέματα όπως τα βιβλιάρια υγείας και οι συντάξεις του ΟΓΑ, θα λυθούν σύντομα, ενώ από την επόμενη σχολική χρονιά τα ελληνικά σχολεία της μειονότητας θα έχουν και τα νέα μεταφρασμένα βιβλία, την εκτύπωση των οποίων ανέλαβε η ελληνική πολιτεία. Η ελληνική παιδεία, όπως πρόσθεσε ο υφυπουργός, θα ενισχυθεί και από την αύξηση των υποτροφιών στις παιδαγωγικές σχολές της Ελλάδας ώστε να αυξηθεί και ο αριθμός των δασκάλων στα σχολεία της ελληνικής μειονότητας.

Αυτό επανέλαβε ο κ. Κασσίμης σε όλες τις επαφές και συναντήσεις που είχε από χθες με τους ομογενείς των Αγίων Σαράντα, της Λιβαδειάς και των γύρω επαρχιών αλλά και του Μεσοποτάμου και του Βουλιαρατίου όπως και της Δερβιτσάνης όλους τους τελευταίους σταθμούς της περιοδείας του στα ελληνικά χωριά της Νοτίου Αλβανίας. Χωριά που υποδέχθηκαν με συγκίνηση και εκδηλώσεις ενθουσιασμού την επίσκεψη του υφυπουργού διαβλέποντας σε αυτήν και μια ευκαιρία για κοινό προβληματισμό και βελτίωση της ζωής τους.

Στην περιοδεία του ο κ. Κασσίμης αλλά και η ελληνική αντιπροσωπεία που τον συνόδευε, παρέστησαν επίσης στην τέλεση τρισάγιου στο κοιμητήριο των Πεσόντων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο Βουλιαράτι, καθώς επίσης επισκέφθηκαν και το σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αργυροκάστρου το οποίο κτίστηκε από το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας και είναι στελεχωμένο με στρατιωτικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό από την Ελλάδα από το 2004 που άρχισε να λειτουργεί. Οι υπηρεσίες του θεωρούνται πολύτιμες σε όλη την ευρύτερη περιοχή για τους κατοίκους ελληνικής και μη καταγωγής. Μέσα σε μια τριετία στο Νοσοκομείο αυτό εξετάστηκαν πάνω από 36.000 ασθενείς, νοσηλεύτηκαν 1250 και χειρουργήθηκαν περίπου 1000.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κ. Κασσίμη στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας ήταν σήμερα η Κορυτσά όπου είχε μια γόνιμη συνάντηση και πάλι με τους τοπικούς εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας. "Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την επίσκεψη αυτή, υπάρχει μια πολύ ζωντανή κοινωνία η οποία έχει έναν πόθο: τα παιδιά που γύρισαν στην Ελλάδα μετά την αλλαγή του καθεστώτος να μπορέσουν να επιστρέψουν εδώ στα χώματα των γονιών τους, να δουλέψουν και να ευημερήσουν, βοηθώντας την ανάπλαση αυτής της χώρας. Πιστεύω ότι με τη βοήθεια και τη συνεργασία όλων και πάντα πατώντας στις πολύ καλές γειτονικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ της αλβανικής και της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορέσουμε το όνειρο αυτό να το κάνουμε πραγματικότητα", δήλωσε ο υφυπουργός.

Τελευταία εικόνα που πήρε μαζί του πριν αναχωρήσει ο κ. Κασσίμης για την Καστοριά και από κει την Αθήνα ήταν τα χαμογελαστά πρόσωπα των 360 παιδιών του Ιδιωτικού Δίγλωσσου Ελληνοαλβανικού Σχολείου ΟΜΗΡΟΣ που τον υποδέχθηκαν με ελληνικούς χορούς και τραγούδια. Το σχολείο αυτό χτίστηκε και λειτουργεί με χρηματοδότηση των ελληνικών υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας. Είναι ένα σχολείο που αποτελεί πρότυπο σε όλη την περιοχή και λειτουργεί από το 2003 φτάνοντας σήμερα να έχει ένα νηπιαγωγείο με 4 τμήματα και 4 τάξεις του δημοτικού με δώδεκα τμήματα. Κάθε χρόνο εμπλουτίζεται και με μια τάξη επιπλέον. Σε αυτό όπως μας είπε η διευθύντρια κ. Διαλεχτή Καντίδου, διδάσκουν 20 αποσπασμένοι δάσκαλοι από την Ελλάδα και 16 ντόπιοι. " Οι αιτήσεις κάθε χρόνο και αυξάνονται σε σημείο να μην μπορούμε να δεχθούμε κι άλλα παιδιά", μας είπε η ίδια σε ένδειξη του πόσο πολύ αγκάλιασε αυτό το σχολείο η τοπική κοινωνία για όλα της τα παιδιά, ελληνικής και μη ελληνικής καταγωγής που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ