Πρώτη μέρα σχολείου για τα βορειοηπειρωτόπουλα (φωτογραφίες)


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Πρώτη μέρα σχολείου για τα βορειοηπειρωτόπουλα
Πρώτη μέρα σχολείου για τα βορειοηπειρωτόπουλα
Πρώτη μέρα σχολείου για τα βορειοηπειρωτόπουλα
Πρώτη μέρα σχολείου για τα βορειοηπειρωτόπουλα

 

Ρεπορτάζ από τους Αγίους Σαράντα
 
Πρώτη μέρα σχολείου σήμερα στην Αλβανία, πρώτη και για τα Βορειοηπειρωτόπουλα που παραμένουν στην ιδιαίτερη πατρίδα.  Στις ελληνικές τάξης της πόλης των Αγίων Σαράντα παρατηρείται μία αύξηση από 20 μέχρι 50% λόγω της επιστροφής  κάποιων βορειοηπειρωτών αλλά και αλβανών μεταναστών που επέστρεψαν και τα παιδιά τους γνωρίζουν μόνο ελληνικά.  Αύξηση παρατηρείται και στις αλβανικές τάξειςς με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σχολικών εγκαταστάσεων.  Τα δύο πρωτοβάθμια σχολεία της πόλης λειτουργούν με δύο βάρδιες και παρόλα αυτά οι τάξεις δεν επαρκούν. 
 
Στην εορταστική εκδήλωση του σχολείου “Adem Sheme” όπου στεγάζονται και οι εννιά ελληνικές τάξεις, παραβρέθηκε ο υφυπουργός Παιδείας Adrian Tana(προερχόμενος από το τσάμικο κόμμα PDIU),  ο δήμαρχος Στεφάν Τσίπα, ο αντιπεριφερειάρχης Γκιέργκι Μάνο, ο επιθεωρητής του Υπουργείου Παιδείας για το νότο της Αλβανίας Ζήσος Λούτσης κ.α.   
 
Σύμφωνα με τον κ. Λούτση για πρώτη φορά φέτος λύθηκε το «χρόνιο» πρόβλημα των βιβλίων για τις ελληνικές τάξης και σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές όπου οι μαθητές έγραφαν σημειώσεις, φέτος υπάρχουν όλα τα βιβλία εκτός από 2-3 τίτλους που πρόκειται να έρθουν σύντομα.   
 
Πρόβλημα με το νηπιαγωγείο
 
Η ελληνική τάξη του δημόσιου νηπιαγωγείου, στεγάζεται στο Πρώτο Νηπιαγωγείο στο οποίο υπάρχουν άλλες πέντε αλβανικές από τις οποίες οι τρεις λειτουργούν και το απόγευμα για τους εργαζόμενους γονείς. Αντίστοιχη ελληνική τάξη δεν υπάρχει με αποτέλεσμα κάποιοι έλληνες να αναγκάζονται να γράφουν τα παιδιά τους στις αλβανικές τάξεις. Το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και πέρυσι και παρά την αντίδραση κάποιων γονιών δεν «ίδρωσε το αυτί» ούτε των αρμοδίων της εκπαίδευσης και του δήμου αλλά και ούτε των εκπρόσωπων της ομογένειας.