Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών κας Ντ. Μπακογιάννη στην ε/φ "Albanian Daily News"


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

(Ξένη δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΥΠΕΞ-Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών κας Ντ. Μπακογιάννη στην ε/φ "Albanian Daily News"

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2008

Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών κας Ντ. Μπακογιάννη στην ε/φ ?Albanian Daily News?

?Albanian Daily News?: Ποια είναι η σημασία αυτής της επίσκεψης κατά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου;

κα Μπακογιάννη: Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να σας εκφράσω την χαρά μου που επισκέπτομαι τα Τίρανα. Οι γείτονες και φίλοι λαοί μας μοιράζονται την επιδίωξη να βελτιώσουν περαιτέρω την οικονομική και πολιτική συνεργασία τους. Υπό αυτό το πνεύμα, επισκέπτομαι την χώρα σας σήμερα, δώδεκα ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, για να κομίσω ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στον αλβανικό λαό: θέλω να επαναλάβω την υποστήριξη της Ελλάδας προς τους ευρωατλαντικούς στόχους της Αλβανίας. Η Αλβανία έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα, προσπάθειες που όπως αποδεικνύεται άξιζαν τον κόπο. Ανυπομονούμε να γίνουμε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και να ενδυναμώσουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις.

?Albanian Daily News?: Η ονοματολογική διαφορά είναι ένα ζήτημα στο οποίο εμπλέκονται η Αθήνα και τα Σκόπια. Θα έπρεπε να επηρεάσει την υποψηφιότητα της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ;

κα Μπακογιάννη: Καθόλου, άλλωστε η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας αξιολογείται η απόδοση κάθε χώρας και οι αποφάσεις λαμβάνονται για κάθε χώρα ξεχωριστά. Έχουμε υποστηρίξει πλήρως την ευρωατλαντική προοπτική της Αλβανίας και ανυπομονούμε να δούμε τις προσπάθειες και την αφοσίωσή σας να ανταμείβονται. Επιπλέον, ποτέ δεν σταματήσαμε να εργαζόμαστε μαζί με τους Αλβανούς ομόλογούς μας, προκειμένου η χώρα σας να προσεγγίσει περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσον αφορά την ονοματολογική διαφορά με τα Σκόπια, αυτή αποτελεί ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά την περιφερειακή σταθερότητα και τις σχέσεις γειτονίας. Έχουμε εμπλακεί σε μια εξελισσόμενη διαπραγμάτευση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση, επωφελή για όλες τις πλευρές. Χωρίς μια τέτοια λύση δεν μπορούν να κτιστούν ούτε σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά ούτε και συμμαχικοί δεσμοί αλληλεγγύης εντός του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ.

?Albanian Daily News?: Το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος πλέον. Ποια θα είναι η μελλοντική στάση της χώρας σας προς αυτό;

κα Μπακογιάννη: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο Κόσοβο πολύ προσεκτικά. Είμαι σίγουρη ότι και εσείς εκτιμάτε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα με αρκετές πολυπλοκότητες. Αντιμετωπίζουμε μια πραγματικότητα. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: το Κόσοβο πρέπει να είναι δημοκρατικό, πολυεθνικό και πολύ-πολιτισμικό. Πρέπει να δείχνει ανεκτικότητα και να εγγυάται την προστασία των δικαιωμάτων όλων των κατοίκων του, ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικής καταγωγής. Ως εκ τούτου, η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η Ευρώπη, πρέπει να διαδραματίσουν έναν καίριο ρόλο. Πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην προάσπιση της σταθερότητας της περιοχής. Έτσι, η Ελλάδα πιστεύει ότι η αποστολή της ΕΕ (ΕΠΑΑ) θα επιτρέψει στην Ένωση να παίξει έναν εξισορροπητικό και δημιουργικό ρόλο στο Κόσοβο, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών. Η Απόφαση 1244 παρέχει την βάση για μια τέτοια κίνηση. Θα ήθελα να αναφερθώ και στην Σερβία, ένα από τα κράτη-κλειδιά στην περιοχή: οραματιζόμαστε την Σερβία ως ένα αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Έχει πολλά να προσφέρει στην ΕΕ και αντίστοιχα, η ΕΕ έχει πολλά να ανταποδώσει. Η Σερβία δεν μπορεί πλέον να μένει προσκολλημένη στο παρελθόν της, πρέπει να προχωρήσει για να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της.

?Albanian Daily News?: Πως βλέπετε την Ελληνική μειονότητα και τους Αλβανούς μετανάστες από την σκοπιά των διμερών σχέσεων Τιράνων-Αθήνας;

κα Μπακογιάννη: Η Ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία αποτελεί μια γέφυρα, που φέρνει πιο κοντά τους δυο λαούς, καθώς τα μέλη της εργάζονται με ιδιαίτερο ζήλο για την ενίσχυση της πολιτικής και της οικονομικής συνεργασίας, προωθώντας, παράλληλα, τις πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στις δυο χώρες. Σχετικά με τον σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων, είμαστε ευχαριστημένοι που παρατηρούμε κάποια πρόοδο, αν και παραμένουν αρκετά που πρέπει να γίνουν. Την ίδια στιγμή ένας μεγάλος αριθμός Αλβανών μεταναστών διαμένουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Υποστηρίζουν τις οικογένειές τους στην Αλβανία, ενώ συνεισφέρουν με πολλούς τρόπους στην οικονομική ανάπτυξη και των δύο χωρών μας. Οι Έλληνες και οι Αλβανοί ζουν μαζί για αιώνες. Δίνουμε ιδιαίτερη αξία στην φιλία και στην κοινή ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική μας πορεία.