Την εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών» την ενοχλεί η οδός «Βορείου Ηπείρου»...
Το σχόλιό σας είναι στην ουρά για επιμέλεια από τη διαχείριση του ιστοτόπου και θα δημοσιευτεί αφού εγκριθεί., 20/07/2012 - 01:20
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
![Το μπλοκ %name διαγράφηκε. Το μπλοκ %name διαγράφηκε.](/modules/print/icons/print_icon.gif)
![Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>. Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.](/modules/print/icons/mail_icon.gif)
Οι Τσάμηδες σε λίγο θα μπούνε στα σπίτια των Ηπειρωτών και εκείνοι βλέπουν ως αλυτρωτισμό και εθνικισμό την ονομασία "Βόρειος Ήπειρος" σε μία οδό...
Δείτε τι γράφει η εφημερίδα "Ηπειρωτικός Αγών"
στην ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση για την οδό "Βορείου Ηπείρου" των Ιωαννίνων.
Η ιστορία της πόλης δεν είναι γραμμένη μόνο σε κάποια βιβλία ή στις αναμνήσεις των ανθρώπων, είναι γραμμένη και στους δρόμους της. Ο «Η.Α.» κάθε μέρα παρουσιάζει πώς κάποιες οδοί πήραν το όνομά τους, σύμφωνα με τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο και είναι αρμόδιο να καθορίσει με τις αποφάσεις του τη φυσιογνωμία της πόλης. Η επιλογή των δρόμων και των πλατειών που θα παρουσιαστούν, δεν έγιναν μόνο βάσει του μεγέθους τους. Για την ονοματοθεσία των περισσότερων έγιναν πολιτικές και ιδεολογικές μάχες εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, αποτυπώνοντας ή προκαλώντας τον διχασμό και στους πολίτες. Επιπλέον οι ιστορίες αυτές έρχονται να αναδείξουν πώς η πόλη αποδέχτηκε ή δεν αποδέχτηκε τις κρίσιμες καμπές στην πορεία της, αλλά και πώς αντιμετώπισε τα όσα κατά διαστήματα έχουν συμβεί σε εθνικό επίπεδο. Σήμερα το αφιέρωμα συνεχίζεται με την ονοματοθεσία των οδών Βορείου Ηπείρου και Γράμμου.
Ο μεγαλύτερος «νονός» των οδών της πόλης ήταν αναμφίβολα ο δήμαρχος Γρηγόρης Σακκάς. Αρκετές αποφάσεις του περί ονοματοθεσίας αναιρέθηκαν, πολλές όμως επέζησαν. Δύο από τις σημαντικότερες αφορούν τις οδούς Βορείου Ηπείρου και Γράμμου, τα ονόματα των οποίων σήμερα προκαλούν δεύτερες και τρίτες σκέψεις.
Μέχρι το 1960 λοιπόν η οδός Βορείου Ηπείρου λεγόταν οδός Αμπελοκήπων και η οδός Γράμμου ονομαζόταν οδός Σουγδουρή. Το 1960, ο Σακκάς ξαναβαφτίζει αυτούς τους δύο δρόμους. Για τη μετονομασία της οδού Βορείου Ηπείρου, στην εισήγησή του αναφέρεται: «Καίτοι δεν χρήζει επεξεργασίας νομίζομεν ότι η ονομασία αύτη συμβολίζει τον Λαόν της αλυτρώτου Ηπείρου και την ιδέαν της απελευθερώσεως αυτής». Η Βόρεια Ήπειρος στιγματίζει βαθιά την περιοχή. Εκατό χρόνια μετά, η Ήπειρος δεν έχει ξεπεράσει αυτή την απώλεια. Σήμερα, βέβαια, η ιδέα απελευθέρωσης της Βορείου Ηπείρου μόνο δείγμα εθνικισμού και αλυτρωτισμού αποτελεί. Ωστόσο, η ονομασία παραμένει. Βαθιά διχαστικό ήταν δε το σκεπτικό για την οδό Γράμμου. «Ο Γράμμος συμβολίζει την νίκην της ελευθερίας της Ελλάδος εναντίον των μιτραλλιών αυτής αλλά και της ελευθερίας του κόσμου εναντίον των σκοτεινών δυνάμεων του κομμουνισμού» τονίζει.
Ο δήμαρχος Σακκάς ήταν νονός κι άλλων οδών, πιο… ακίνδυνων από τις δύο παραπάνω. Ήταν ο νονός της οδού Σπύρου Λάμπρου, το 1960, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στον πρωθυπουργό από τους Καλαρρύτες. Η συνέχεια αυτής της οδού, η οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου, προϋπήρχε από το 1931 ήδη. Ο Μέγας Αλέξανδρος χρειάστηκε να διώξει τον Κλεμανσώ για να κατακτήσει τον δρόμο. Ο Σακκάς ήταν επίσης αυτός που μετονόμασε την οδό Μαξ Νορντάου (του σημαντικού ούγγρου, εβραίου συγγραφέα) σε οδό Γιοσέφ Ελιγιά. «Πρόκειται περί του διασήμου ποιητού λογίου της σύγχρονού εποχής Εβραιοιωαννιτών» ανέφερε.
* Στην αυριανή έκδοση, οι δρόμοι των εθνικών επετείων και πώς η οδός Κατσάρη πήρε το όνομά της.
borioipirotika.blogspot.g