Ο Μπερίσα ...χορεύει..."τσάμικο"!


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

l Από τη συνέντευξη του Αλβανού Πρωθυπουργού στον Σταύρο Τζήμα της «Καθημερινής» της Κυριακής (9 Μαρτίου), αποκαλύπτεται πλήρως ότι το ανύπαρκτο για την Ελλάδα θέμα της "τσαμουριάς" υφίσταται στη γειτονική χώρα και μάλιστα είναι από τα θέματα που μένουν ανοιχτά και προβληματίζουν σε ότι αφορά το μέλλον των σχέσεων των δυο χωρών.
Ο Μπερίσα τονίζει και ξεκαθαρίζει ότι το θέμα των περιουσιών είναι ανοιχτό και δηλώνει οτι θα πρέπει να λυθεί άμεσα.
Όταν στα ρεπορτάζ μου έγραφα ότι η Αλβανική κυβέρνηση και ο Σαλί Μπερίσα όχι μόνο συντηρούν το θέμα, αλλά το επεξεργάζονται σε συνεργασία με τις οργανώσεις της τσαμουριάς, εκπρόσωπος όπως δηλώνει των Αλβανών εργαζομένων στην Ελλάδα υποστήριζε ότι ποτέ η Αλβανική κυβέρνηση δεν έθεσε ανάλογο θέμα και ότι το ανακινούν ορισμένοι εθνικιστικοί κύκλοι.

Η συνέντευξη Μπερίσα στην "Καθημερινή"
l Διαβάστε με προσοχή τι λέει ο Σαλί Μπερίσα.
Ερώτηση:
"Βλέπουμε ότι μέσα στη γενικότερη ανακατωσούρα, στο Διαδίκτυο κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους κείμενα και φωτογραφίες διά των οποίων κάποιοι κύκλοι επιχειρούν να εγείρουν θέμα Τσαμουριάς, στη χώρα σας γίνονται εκδηλώσεις, γενικά παρατηρείται μια κινητικότητα επ' αυτού, η οποία στην Ελλάδα δεν περνάει απαρατήρητη. Κατά τη γνώμη σας υπάρχει τέτοιο ζήτημα και αν ναι μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή;"
Απάντηση:
"Καθώς γνωρίζετε την περίοδο 1992-1996 το πρόβλημα αυτό ήταν στην ατζέντα όλων των συζητήσεων μεταξύ αλβανικής και ελληνικής κυβέρνησης. Εγώ πιστεύω ότι καταφέραμε να δώσουμε την πρέπουσα απάντηση υπογράφοντας το σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας. Νομίζω ότι αυτή ήταν απολύτως ταυτόσημη τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με την ειρήνη και τη σταθερότητα. Σύμφωνα με αυτό το σύμφωνο, τα προβλήματα ιδιοκτησιακού χαρακτήρα που αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί και οι Ελληνες πολίτες στην Αλβανία και στην Ελλάδα, είναι προβλήματα δικαστικού, τεχνικού, νομικού δηλαδή χαρακτήρα, και πρέπει να λυθούν σε αυτή τη βάση".
Ερώτηση:
"Επομένως δεν πρέπει να ανησυχεί η ελληνική πλευρά"
Απάντηση:
"Όχι. Αλλά οι Έλληνες και οι Αλβανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι το θέμα των περιουσιών είναι θέμα περιουσιών και εάν αυτό δεν εξεταστεί σήμερα, θα χρειαστεί να εξεταστεί αύριο, μεθαύριο, υπάρχει και ένα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Καλύτερα λοιπόν να τεθεί ειλικρινά αυτό παρά να δημιουργηθούν προβλήματα. Να συσταθούν τεχνικές επιτροπές, να εξετάσουν τους φακέλους, να δώσουν απαντήσεις. Το σύμφωνο φιλίας προσδιορίζει ξεκάθαρα την αναγνώριση και τον σεβασμό των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Σ' αυτό το πλαίσιο καμία από τις δύο χώρες δεν έχει διεκδικήσεις σε βάρος της άλλης. Αυτό είναι οριστικό".

Συμπέρασμα
l Τόσο ο Αλβανός Πρωθυπουργός, όσο και τα υπόλοιπα Αλβανικά κόμματα στηρίζουν τις θέσεις των οργανώσεων της "τσαμουριάς" που δρουν στην Αλβανία και το εξωτερικό.
Μάλιστα οι οργανώσεις αυτές είναι πολύ καλά οργανωμένες και κινιούνται μεθοδικά προκειμένου να αναγάγουν το θέμα που τους απασχολεί σε μείζον θέμα και να επηρεάσει δε και τις σχέσεις των δυο χωρών.
Ευθεία άλλωστε είναι και η αναφορά στους Έλληνες της Αλβανίας.
Τι λένε;
Όπως απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους οι Έλληνες της μειονότητας, έτσι θέλουν και αυτοί να απολαύσουν των "δικαιωμάτων τους στην Ελλάδα".
Εγείρουν θέμα μειονότητας "τσάμηδων" στην Ελλάδα και ζητούν να επιστρέψουν στις "εστίες τους".
Ζητούν αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους και δηλώνουν ότι εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα.
Η 27η Ιουνίου έχει ορισθεί μετά από απόφαση της Αλβανικής Βουλής ως "ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των τσάμηδων από τους Έλληνες".
Και ακόμη πολλά άλλα ζητούν και προκαλούν, όπως πολλές φορές έχει γράψει και η εφημερίδα μας.

Γράφει: Γιάννης Κεΐσογλου