Δελτίο τύπου Νεολαίας Βορειοηπειρωτών (Νε.Β.) Πορεία για μια… νέα ΟΜΟΝΟΙΑ


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Δελτίο τύπου Νεολαίας Βορειοηπειρωτών (Νε.Β.)

7η τακτική συνδιάσκεψη Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, «ΟΜΟΝΟΙΑ»

Πορεία για μια… νέα ΟΜΟΝΟΙΑ

Η Νεολαία Βορειοηπειρωτών (Νε.Β.) παραβρέθηκε στις εργασίες της 7ης τακτικής συνδιάσκεψης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, η οποία διεξήχθη στους Αγίους Σαράντα το Σάββατο 8 Μαρτίου 2008, αντιπροσωπευόμενη από την Πρόεδρο Ευθυμία Σέλλιου, την Ειδικό Γραμματέα Μελίνα Σιώνη καθώς και τον Σύμβουλο Πολιτικού Σχεδιασμού, Στέλιο Μπολλάνο. Η αντιπροσωπεία της Νε.Β παρακολούθησε με προσοχή το σύνολο των εργασιών, των τοποθετήσεων και των τελικών εξελίξεων που οδήγησαν στην εκλογή 45μελούς διοικητικού συμβουλίου, στην απόδοση ψήφου εμπιστοσύνης στο μοναδικό υποψήφιο για την προεδρία, τον αγωνιστή δήμαρχο Χιμάρας, Βασίλη Μπολλάνο και σηματοδότησαν παράλληλα την αρχή μιας μεταβατικής περιόδου για την ΟΜΟΝΟΙΑ, η οποία θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του έτους με την έγκριση του καινούριου καταστατικού της οργάνωσης και την διεξαγωγή νέων εκλογών, σύμφωνων με αυτό.

Η Νε.Β συμμετείχε στην εν λόγο συνδιάσκεψη στο πλαίσιο προσπάθειας για κατ’ ιδίαν ενημέρωσή της ως προς τα τεκταινόμενα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κάνοντας παράλληλα εμφανής για ακόμη μία φορά τη σαφή πρόθεση της βορειοηπειρωτικής νέας γενιάς να ασχοληθεί ενεργά με τα πολιτικά δρώμενα που αφορούν την ιδιαίτερη πατρίδα της.
Αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός πώς η μέχρι τώρα δραστηριοποίηση της βορειοηπειρωτικής νεολαίας στους κόλπους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ήταν η ελάχιστη δυνατή για λόγους που άπτονται τόσο της συμπαγούς και κλειστής διάρθρωσης της οργάνωσης όσο και της ανετοιμότητας της ίδιας της νέας γενιάς να προσφέρει ουσιαστική προστιθέμενη αξία. Οι καιροί όμως είναι πλέον ώριμοι για να κεφαλαιοποιήσει η προηγούμενη γενιά και ο βορειοηπειρωτισμός εν γένει, την επένδυση που έκανε στα πρόσωπα των παιδιών της, τις δυο τελευταίες δεκαετίες, αξιοποιώντας την πρόσβασή τους στη ελεύθερη μόρφωση, τη δημοκρατική παιδεία και τη σύγχρονη πολιτική νοοτροπία που προάγει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Οι νέοι βορειοηπειρώτες που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα, αναγνωρίζουν στο ακέραιο το μέγεθος της επένδυσης-θυσίας αυτής των γονέων τους, έχουν απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στην πατρίδα και την ιστορία του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, έστω κι αν μεγάλωσαν μακριά από τα πάτρια κι είναι παράλληλα αποφασισμένοι να συνεισφέρουν, μέσω και της Νε.Β, αποκλειστικά ανιδιοτελώς και με ήθος, ό, τι οι περιστάσεις της σύγχρονης εποχής επιτάσσουν, προκειμένου να διασφαλιστεί από όλους μαζί, μεγαλύτερους και νεότερους βορειοηπειρώτες, ότι ο ελληνισμός θα συνεχίσει όχι απλά να υπάρχει αλλά να μεγαλουργεί στα πατρογονικά του εδάφη.

Η συνέχεια όμως του ελληνισμού στα βορειοηπειρωτικά εδάφη είναι στενά συνυφασμένη με μια δυνατή και πρωτοπόρο ΟΜΟΝΟΙΑ. Μια ΟΜΟΝΟΙΑ αποκλειστική αντιπρόσωπο του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού στην Αλβανία, αλλά και μια ΟΜΟΝΟΙΑ θωρακισμένη δημοκρατικά, ανοιχτή σε όποιον βορειοηπειρώτη θέλει και μπορεί να προσφέρει. Μια ΟΜΟΝΟΙΑ η οποία θα στηριχτεί στη 17χρονη πείρα της προηγούμενης γενιάς, αλλά και μια ΟΜΟΝΟΙΑ η οποία θα λάβει σοβαρά υπ’ όψη της τη νέα γενιά και θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις ιδιαίτερες ικανότητές της. Η δημοκρατική παιδεία και η τεχνοκρατική εκπαίδευση της νέας γενιάς οφείλουν να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν αρμονικά με τη συσσωρευμένη εμπειρία από την καθημερινή πρακτική της προηγούμενης γενιάς.

Η νέα ΟΜΟΝΟΙΑ πρέπει να καταστεί δυνατή να αρθρώνει σύγχρονο πολιτικό λόγο ο οποίος θα εκφράζει σαφείς στόχους κάτω από ένα ευρύτερο όραμα για τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Η νέα ΟΜΟΝΟΙΑ οφείλει να δράσει από δω και στο εξής καθοδηγούμενη από ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο να υιοθετεί συγκεκριμένες δράσεις, ικανές να οδηγήσουν στην επίτευξη των τιθέμενων στόχων. Η νέα γενιά Βορειοηπειρωτών μπορεί να συνεισφέρει σ’ αυτό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως η επιτακτικότητα χάραξης ενιαίας πολιτικής γραμμής για το βορειοηπειρωτικό, μέσα από ένα Παν-Βορειοηπειρωτικό συνέδριο, έτσι ώστε να τύχει της αποδοχής του συνόλου του βορειοηπειρωτισμού, αποτέλεσε ένα από τα μείζονα θέματα του προεκλογικού δημόσιου διαλόγου, τον περασμένο Δεκέμβριο στη Νε.Β, με σαφείς δεσμεύσεις από την πλευρά της τελευταίας για την καταβολή προσπάθειας προς την υλοποίηση αυτής της δράσης. Στην επιτακτικότητα αυτή, αναφέρθηκε δις κατά την ομιλία του στην 7η τακτική συνδιάσκεψη ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Βασίλης Μπολλάνος.

Επιπλέον, οι συγκυρίες τις εποχής προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για την ελληνική μειονότητα και τη βελτίωση της θέσης της. Η προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας στους εν Ελλάδι βορειοηπειρώτες δημιουργούν νέο σκηνικό πολιτικής δράσης. Οι ευκαιρίες αυτές δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση ν’ αφεθούν ανεκμετάλλευτες αλλά αντίθετα ν’ αποτελέσουν τη βάση για μια μακρόπνοη πολιτική. Είναι επιτακτική η ανάγκη να χρησιμοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό και οι δυο αυτοί διαπραγματευτικοί παράγοντες. Από τη μία πλευρά, η δυνατότητα ελέγχου της πορείας της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μοχλός πίεσης στην αλβανική πλευρά για την κατοχύρωση των εθνικών δικαιωμάτων, όπως ορίζουν οι Ευρωπαϊκές συνθήκες και ιδιαίτερα η Σύμβαση Πλαίσιο κι από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες πλέον πολίτες Βορειοηπειρώτες, ως μοχλός πίεσης στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των βορειοηπειρωτικών συμφερόντων από το Εθνικό Κέντρο.

Σ’ αυτό το νέο περιβάλλον η ανάγκη για αγαστή συνεργασία μεταξύ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και της βορειοηπειρωτικής διασποράς στην Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, την κρίσιμη αυτή περίοδο για την ΟΜΟΝΟΙΑ και το μέλλον του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου γενικότερα, η Νε.Β. θα παρακολουθεί στενά την διαδικασία αναθεώρησης του καταστατικού της οργάνωσης και θέσεώς του σε δημόσια διαβούλευση, συνδράμοντας όσο το δυνατόν δημιουργικότερα. Η διαδικασία αυτή αποτελεί αφορμή για αυτοκριτική από τους μέχρι τώρα ιθύνοντες της οργάνωσης αλλά και γόνιμου προβληματισμού όλων των υπολοίπων που νοιάζονται για την ΟΜΟΝΟΙΑ. Την κρίσιμη αυτή περίοδο θα πρέπει όλοι οι Βορειοηπειρώτες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να κοιτάξουν μπροστά και να συνεισφέρουν εποικοδομητικά στη διαδικασία, με συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια την ΟΜΟΝΟΙΑ αλλά και μέσω αυτής, ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

Νεολαία Βορειοηπειρωτών (Νε.Β.)
Αθήνα, 14 Μαρτίου 2008