Νέος Πρόεδρος της Ομόνοιας, ο δήμαρχος της Χιμάρας ΒΑΣ. ΜΠΟΛΑΝΟΣ.
Σχόλιο: προστέθηκε το %subject., 12/03/2008 - 17:59
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Νέος Πρόεδρος ο δήμαρχος της Χιμάρας ΒΑΣ. ΜΠΟΛΑΝΟΣ
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ «OMONOIAΣ»!
Oι Βορειοηπειρώτες τη θέλουν κυματοθραύστη στις αλβανικές προκλήσεις και υπερασπιστή των δικαίων τους
Νέος Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», της μοναδικής οργάνωσης που εκπροσωπεί την Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας, εξελέγη στην 7η τακτική Γενική Συνδιάσκεψή της ο δυναμικός Δήμαρχος της ιστορικής Χιμάρας Βασίλης Μπολάνος.
Η νέα ηγεσία επωμίζεται το βαρύ έργο και την μεγάλη ευθύνη να βγάλει την «ΟΜΟΝΟΙΑ» από το αδιέξοδο της κρίσης που την ταλάνιζε τα τελευταία χρόνια και να την απαλλάξει από τα διασπαστικά φαινόμενα του παρελθόντος. Η παρουσία στο τιμόνι της Οργάνωσης ενός στελέχους που έχει αγώνες στο ενεργητικό του, θεωρείται από πολλούς εγγύηση για ένα ελπιδοφόρο μέλλον.
Η «ΟΜΟΝΟΙΑ» εκ των πραγμάτων έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στο καινούργιο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην περιοχή μας τόσο με τα σχέδια ακραίων εθνικιστικών κύκλων για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, όσο και για τις διεκδικήσεις σε βάρος της Θεσπρωτίας από τους λεγόμενους Τσάμηδες. Ουσιαστικά πρέπει να λειτουργήσει, με οργανωμένη, σοβαρή και ενωτική δράση, ως κυματοθραύστης των σχεδίων σε βάρος της Μειονότητας και της Ελλάδας. Ήρθε η ώρα η «ΟΜΟΝΟΙΑ» να υπερασπιστεί σθεναρά τα δίκαια του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.
Βέβαια η Αλβανική Κυβέρνηση δεν βάζει επίσημα κανένα θέμα εναντίον της χώρας μας. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής και στον Ηπειρώτη δημοσιογράφο κ. Σταύρο Τζίμα ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα τάσσεται ενάντια στην ιδέα εκ νέου προσδιορισμού των συνόρων, αφού το γεγονός αυτό «θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα ένταση και ανασφάλεια στις ελληνοαλβανικές σχέσεις» και τονίζει κατηγορηματικά ότι το «αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια έκλεισε οριστικά με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου». Προσθέτει με νόημα ότι «το σύμφωνο φιλίας προσδιορίζει ξεκάθαρα την αναγνώριση και το σεβασμό των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Σ’ αυτό το πλαίσιο καμία από τις δύο χώρες δεν έχει διεκδικήσεις σε βάρος της άλλης».
Ωστόσο δεν παραλείπει να υποστηρίξει ότι το θέμα των περιουσιών των Τσάμηδων είναι «νομική υπόθεση» που παραμένει ανοιχτή. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Εάν αυτό δεν εξεταστεί σήμερα, θα χρειαστεί να εξεταστεί αύριο, μεθαύριο, υπάρχει και ένα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Καλύτερα λοιπόν να τεθεί ειλικρινά αυτό, παρά να δημιουργηθούν προβλήματα. Να συσταθούν τεχνικές επιτροπές, να εξετάσουν τους φακέλους, να δώσουν απαντήσεις»!
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η «ΟΜΟΝΟΙΑ» χρειάζεται να αποδείξει ότι είναι εκφραστής όλων των Βορειοηπειρωτών και να προσανατολίζεται σταθερά, μακριά από οποιεσδήποτε ελληνικές κομματικές ίντριγκες, σε μια υγιή διεισδυτική πορεία στην Αλβανική κοινωνία.
Κατά τις πολύ ενδιαφέρουσες εργασίες της Συνδιάσκεψης που συνήλθε το Σάββατο στους Αγίους Σαράντα, τονίστηκε, μέσα από τις παρεμβάσεις των ομιλητών, η αδήριτη ανάγκη να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η «ΟΜΟΝΟΙΑ», ώστε να αποτελεί ισχυρή και αξιόπιστη φωνή του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Αποφασίστηκε η οργανωτική βελτίωση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με τη συμπλήρωση του εσωτερικού καταστατικού της, με τη συγκρότηση νέων τοπικών οργανώσεων, με προσέγγιση των Βορειοηπειρωτών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
Στη διάρκεια της Συνδιάσκεψης συζητήθηκαν εκτενώς σημαντικά θέματα που αφορούν στην κατοχύρωση των περιουσιών των Βορειοηπειρωτών, την απογραφή με βάση την εθνική και θρησκευτική ταυτότητα του πληθυσμού, την επιστροφή της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας, την πολιτιστική αυτονομία, τα εκπαιδευτικά δικαιώματα κ.λπ.
Στο Ψήφισμα που εκδόθηκε καλούνται οι αρμόδιες αλβανικές υπηρεσίες να προχωρήσουν στην επανάληψη της γενικής απογραφής των Ελλήνων στην Αλβανία, όπου οι απογραφόμενοι να ερωτηθούν ξεκάθαρα για την εθνικότητα και το θρήσκευμά τους. Εκτιμήθηκε ότι η απογραφή «υπό συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας και διαφάνειας όχι απλώς θα βοηθήσει τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στο να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους, αλλά και την ίδια την αλβανική πολιτεία».
Επίσης υπογράφηκε από τους αντιπροσώπους της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» διαμαρτυρία για την επίμονη άρνηση του Δημάρχου Αργυροκάστρου να παραχωρήσει άδεια οικοδομής του νέου καθεδρικού ναού Αργυροκάστρου. Επισημαίνεται με έμφαση ότι «η άρνηση αυτή σε συνδυασμό και με άλλες αυθαιρεσίες που αφορούν την απόδοση και διαχείριση ακινήτου περιουσίας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Αργυροκάστρου, την θεωρούμε ως μιας ήπιας μορφής καταπίεσης των Ορθοδόξων, κομμάτι των οποίων είναι τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας». Τονίζεται ότι η ενέργεια του Δημάρχου δεν δικαιολογείται νομικά και «στρέφεται ευθέως εναντίον της ελευθέρας ασκήσεως των θρησκευτικών ελευθεριών του Ελληνισμού». Μάλιστα εξουσιοδοτήθηκε ο νέος Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» να έρθει σε άμεση επαφή με τη Δημοτική Αρχή και να ζητήσει να δοθεί τέλος σ’ αυτή την εκκρεμότητα.
Χαιρετισμό στη συνδιάσκεψη απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ενώσεως για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Ευάγγελος Ντούλης και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Χρήστος Μαντέλος.
Να σημειωθεί ότι ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης σε πρόσφατες δηλώσεις του υπογράμμισε ότι είναι «εθνική επιταγή η ενότητα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού». Υποσχέθηκε ότι κοντά στο Πάσχα θα επισκεφθεί τη Βόρειο Ήπειρο και θα πάει από χωριό σε χωριό. Ακόμη δεσμεύτηκε ότι θα ενδιαφερθεί για διάφορα προβλήματα, όπως οι συντάξεις του ΟΓΑ, η εκτύπωση σχολικών βιβλίων κ.λπ.
Οι Βορειοηπειρώτες ελπίζουν ότι το νέο σαρανταπενταμελές Γενικό Συμβούλιο της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» θα δώσει νέα πνοή στην οργάνωση και θα την αναδείξει πρωταγωνιστή των εξελίξεων.
Η.
Αναδημοσίευση από τον Π.Λ