Εάν γίνει πράξη η Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου στα σύνορα


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Εάν γίνει πράξη η Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου στα σύνορα
ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ
«Η εξέλιξη δεν αφήνει αδιάφορη την ελληνική κυβέρνηση», τόνισαν οι υφυπουργοί Μπέζας και Δούκας

Την υπόσχεση ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει το ενδεχόμενο δημιουργίας Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, από τους Φιλιάτες έως και την Κόνιτσα, έδωσαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας και Εθνικής Οικονομίας κ. Αντώνης Μπέζας.
Κατά την πρόσφατη υπογραφή της εγκατάστασης της κατασκευάστριας εταιρίας του δρόμου Σαγιάδα – Άγιοι Σαράντα, τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Μειονότητας έθεσαν ως αίτημα στους δύο εκπροσώπους της κυβέρνησης την ίδρυση ζώνης ελεύθερου εμπορίου.
Η πρόταση είναι παλιά, ωστόσο επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή την παρουσία των δύο υφυπουργών στην Ελληνοαλβανική μεθόριο.
Οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν δεσμεύτηκαν σε τίποτε, ωστόσο παρείχαν τη διαβεβαίωση ότι η εξέλιξη αυτή δεν αφήνει αδιάφορη την ελληνική κυβέρνηση.
Η ίδρυση της ζώνης αυτής προβάλλεται ως επίμονο αίτημα και από τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους αποδήμων Ηπειρωτών και Βορειοηπειρωτών.
Εκτιμάται απ’ όλους ότι η ανάπτυξη Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου στην Ελληνοαλβανική μεθόριο θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναστροφή της εικόνας ερήμωσης που παρουσιάζουν οι ακριτικές επαρχίες Φιλιατών, Κόνιτσας και Πωγωνίου, αλλά και τα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου.
Η Ζώνη αυτή εκτεινόμενη σε ακτίνα 170 χλμ., από τους Φιλίατες μέχρι το Πωγώνι και την Κόνιτσα, θα έδινε ανάσα ζωής και θα έβαζε τις βάσεις για ένα ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου. Μάλιστα διάφοροι φορείς τονίζουν με έμφαση ότι η Ζώνη θα αποτελέσει ανάχωμα στον οικονομικό μαρασμό και στην πληθυσμιακή συρρίκνωση μέσα και έξω από τα σύνορα.
Ωστόσο τα οφέλη από τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου δεν θα είναι μόνο οικονομικά. Εκτός των άλλων θα αναγεννηθούν κοινωνικά οι ερημωμένες σήμερα επαρχίες Φιλιατών, Πωγωνίου και Κόνιτσας. Συνάμα οι εμπορικές δραστηριότητες θα θωρακίσουν στην πράξη τα σύνορα, βοηθώντας στην καταπολέμηση των παράνομων δραστηριοτήτων, όπως είναι η διακίνηση των ναρκωτικών και η λαθρομετανάστευση.
Με την εγκατάσταση στη Ζώνη επιχειρήσεων και βιοτεχνιών θα αξιοποιηθούν τα τοπικά προϊόντα.

Η περιοχή προσφέρεται για την εγκατάσταση της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου, αφού έχουν επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό οι απαραίτητες υποδομές, με την κατασκευή κεντρικών οδικών αξόνων. Εξάλλου οι υπάρχουσες υποδομές θα συμπληρωθούν και με νέα έργα, στο πλαίσιο του προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης «Πίνδος», στο οποίο έχει ενταχθεί το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής.
Και από το πρόγραμμα αυτό, αλλά και από το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, παρέχονται και εξασφαλίζονται σημαντικά κίνητρα για νέες επενδύσεις.
Αν η Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου ενισχυθεί και με μια ακόμη σειρά μέτρων, θα επιτύχει πλήρως το σκοπό της. Σ’ αυτά τα μέτρα μπορούν να συμπεριληφθούν φοροαπαλλαγές, χαριστικά δάνεια, κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας, ειδική κάρτα για τους εργαζόμενους στη Ζώνη από τα χωριά της Βορείου Ηπείρου, ώστε καθημερινά να πηγαινοέρχονται χωρίς να χρειάζονται θεώρηση τα διαβατήριά τους.
Η λειτουργία έξι τελωνείων στο γεωγραφικό χώρο από τους Φιλιάτες μέχρι την Κόνιτσα, καθώς και ο δρόμος Σαγιάδα-Άγιοι Σαράντα και η σύνδεσή του με το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας και την Εγνατία Οδό, αποτελούν μια καίριας σημασίας υποδομή, που μπορεί να διευκολύνει στην υλοποίηση της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου.

Η Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου θα αντικαταστήσει και θα καταργήσει όλες τις πολύπλοκες διμερείς εμπορικές συμφωνίες με την Αλβανία και θα ευνοήσει ακόμη και κοινές επιχειρηματικές δράσεις.
Εντός της Ζώνης θα είναι εφικτό να γίνουν βιοτεχνικά πάρκα και μονάδες επεξεργασίας και πώλησης τοπικών προϊόντων. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οινοποιεία, τα οποία θα απορροφούσαν τα άριστης ποιότητας σταφύλια του Πωγωνίου και θα παραγόταν υψηλής ποιότητας κρασί ή τσίπουρο. Παλιότερα γνωστός Έλληνας οινοποιός ήθελε να κάνει μια τέτοια επένδυση στην περιοχή, αλλά τελικά τον απέτρεψαν διάφορες δυσκολίες με κορυφαία την έλλειψη εργατικών χεριών .
Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί και με τα κτηνοτροφικά προϊόντα. Άλλωστε στην περιοχή αυτή παράγονται βιολογικά κτηνοτροφικά προϊόντα.
Με λίγα λόγια οι πρώτες ύλες είναι διαθέσιμες. Η διάθεση των προϊόντων μέσω πρατηρίων λιανικής και χονδρικής πώλησης, από τη στιγμή που θα δοθούν και φορολογικές ελαφρύνσεις, θα είναι εύκολη υπόθεση.
Οι επιχειρήσεις αυτές, που θα έχουν τη στήριξη της πολιτείας, θα δώσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας και θα είναι βιώσιμες. Έτσι όχι μόνο οι ντόπιοι δεν θα φεύγουν από τον τόπο καταγωγής τους αναζητώντας καλύτερη τύχη, αλλά και οι Βορειοηπειρώτες που έχουν απομείνει στις εστίες τους θα διευκολύνουν τη διαβίωσή τους.
Επί πλέον η Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου θα στεριώσει τα θεμέλια της αρμονικής συνύπαρξης Ελλήνων, Βορειοηπειρωτών και Αλβανών και θα τονώσει τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας τους.

Αναδημοσίευση από τον Π.Λ