Το Κόσοβο αφυπνίζει τη «Μεγάλη Αλβανία»
Προεπιλεγμένος τρόπος παρουσίασης, 03/03/2008 - 17:49
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Η στάση της διεθνούς Κοινότητας ενθαρρύνει τον μεγαλοϊδεατισμό
Το Κόσοβο αφυπνίζει τη «Μεγάλη Αλβανία»
Εξτρεμιστικές οργανώσεις, σε ρόλο αποσταθεροποίησης για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων
Η στάση που κρατά η διεθνής κοινότητα στο θέμα του Κοσόβου, απελευθερώνει ακραίες δυνάμεις και εκτρέφει τα σενάρια περί Μεγάλης Αλβανίας. Οι χάρτες που απεικονίζουν ακόμη και διεκδικήσεις στο ελληνικό έδαφος, όπως τους Νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας, καθημερινά αυξάνονται και μαζί αυξάνονται και οι φωνές εξτρεμιστικών οργανώσεων που εμφανίζονται έτοιμες να αναλάβουν δράση.
Οι εξελίξεις στο Κόσοβο αλλά και στα Σκόπια, απασχολούν έντονα την Ελληνική Κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας. Τα σενάρια περί Μεγάλης Αλβανίας που μέχρι πριν μερικά χρόνια αντιμετωπίζονταν ως αστεία από την χώρα μας, τώρα προκαλούν σκεπτικισμό και προβληματισμό. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τα σχόλια που κάνουν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές της χώρας, αλλά και πολιτικοί παράγοντες.
Η στάση που κρατούν στο θέμα του Κοσόβου οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει αποθρασύνει τους Αλβανούς ηγέτες.
«Δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο η εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου. Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με το ΝΑΤΟ, ώστε να μην επιτραπεί σε οποιονδήποτε να αγγίξει ούτε ίντσα από το έδαφος του Κοσόβου!» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.
Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται στον Θάτσι.
Δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τις επιπτώσεις που θα έχει η μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου στις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη χώρα αυτή. Οι Αλβανοί στα Σκόπια τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Υπάρχουν όμως και άλλες εθνικές κοινότητες με συνέπεια να απαιτούνται συγκεκριμένες προσπάθειες και λεπτοί χειρισμοί για να μην προκληθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις στη χώρα» τόνισε ο Αλί Αχμέτι μιλώντας σε διάσκεψη στα Τίρανα.
Η ουσία φυσικά είναι πως οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ θεωρούν πως σύντομα θα μπορέσουν κι αυτοί να κερδίσουν αυτό που πέτυχαν οι ομοεθνείς τους στο Κόσοβο - την απόσχιση από την ΠΓΔΜ και την ανεξαρτησία, ως πρώτο βήμα για την ένωσή τους με το Κόσοβο και την Αλβανία, τη συγκρότηση δηλαδή της «Μεγάλης Αλβανίας» που θα συμπεριλάβει όλους τους αλβανικούς πληθυσμούς των Βαλκανίων.
Το κακό δεν σταματάει εκεί. Γύρω στο 5%-7% του πληθυσμού του Μαυροβουνίου είναι επίσης Αλβανοί. Έπαιζαν τον καθοριστικό ρόλο για την απόσχιση του Μαυροβουνίου από τη Σερβία, καθώς στο σχετικό δημοψήφισμα το 2006 το «ναι» στην απόσχιση ήταν μόλις 0,4% πάνω από το όριο που είχε καθορίσει η ΕΕ για να γίνει αποδεκτό το αποτέλεσμα, και όλοι οι Αλβανοί ψήφισαν «ναι»!
Η ανακίνηση εκ μέρους των Τιράνων θέματος για την «Τσαμουριά» ―δηλαδή η διεκδίκηση... ελληνικών εδαφών της Ηπείρου!― και κυρίως η προβολή ανά την υφήλιο σχετικών πανό Αλβανών διαδηλωτών από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN δείχνουν ότι ο εθνικιστικός πυρετός που έχει καταλάβει τους Αλβανούς με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου ξεπερνάει κάθε όριο ανοχής και συνιστά παράγοντα αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων.
Το θέμα της «Μεγάλης Αλβανίας» πρέπει πλέον να αντιμετωπιστεί πολύ πιο σοβαρά.
Αναδημοσίευση από τον Π.Λ