Πρότυπο βιοτεχνικής ανάπτυξης το Βλαχοχώρι Αντών Πότση Αλβανίας. Έλληνες δηλώνουν οι κάτοικοι, «σκοντάφτουν» όμως σε εμπόδια .
Ο προεπιλεγμένος τρόπος εμφάνισης των σχολίων. Οι ξεδιπλωμένες απόψεις εμφανίζουν το περιεχόμενο των σχολίων. Οι απόψεις νημάτων διατηρούν τις σχετικές απαντήσεις μαζί., 01/03/2008 - 20:06
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Παρά τις δυσκολίες του χθες και του σήμερα
Πρότυπο βιοτεχνικής ανάπτυξης το Βλαχοχώρι Αντών Πότση Αλβανίας
Έλληνες δηλώνουν οι κάτοικοι, «σκοντάφτουν» όμως σε εμπόδια για τη σύνταξη του ΟΓΑ
Ο ι κάτοικοι στο Βλαχοχώρι Αντών Πότση της Αλβανίας (στους πρόποδες του βουνού της Λιουντζουριάς), που δηλώνουν «Έλληνες και Ορθόδοξοι», έχουν καταφέρει να επιτύχουν πρωτοποριακές καινοτομίες.
Στο χωριό των Βλάχων λειτουργεί βιοτεχνικό και εμπορικό κέντρο. Υπάρχουν μεταξύ άλλων οι εξής επιχειρήσεις: Ορνιθοτροφείο, στάβλοι αγελάδων και χοίρων, συσκευαστήριο προϊόντων, εργαστήρια κρασιού και τσίπουρου, βιοτεχνίες αλουμινίου, σίδερου, μαρμάρων, ανακύκλωσης πλαστικών ειδών κ.λπ. Προοδευτικοί και δημιουργικοί άνθρωποι έχουν πάρει τις ζωές τους στα χέρια τους.
Ο δρόμος προς το χωριό, από την εθνική οδό Αργυροκάστρου-Τεπελενίου, μήκους 5 χλμ. χρηματοδοτήθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.
Στο χωριό δεσπόζει η νεόχτιστη εκκλησία του αγίου Γεωργίου και οι κάτοικοι διακηρύττουν συνειδητά ότι ήταν, είναι και θα είναι Ορθόδοξοι.
Οι Βλάχοι του Αντών Πότση ανέδειξαν το χωριό τους και το έκαναν πρότυπο στην περιοχή.
Στα χρόνια του Εμβέρ Χότζα υπέστησαν πολλές και σκληρές διώξεις. Βρίσκονταν στο στόχαστρο του καθεστώτος, γιατί θεωρούνταν Έλληνες. Σε 20 από τους κατοίκους του χωριού επιβλήθηκαν βαριές ποινές, με τις κατηγορίες «της κατασκοπείας υπέρ της Ελλάδος και της προδοσίας της Αλβανίας», ενώ και πολλοί άλλοι Βλάχοι γνώρισαν τον κατατρεγμό.
Ο κ. Διονύσιος Μπάσιος, που από το 1991 είναι πρόεδρος της οργάνωσης «ΟΜΟΝΟΙΑ» στο χωριό, είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια κάθειρξη και κατάσχεση της περιουσίας του.
Παρ’ όλο που σε πολλούς από τους κατοίκους του Αντών Πότση χορηγήθηκε η ελληνική υπηκοότητα, εκφράζουν ένα μεγάλο παράπονο προς την χώρα μας. Οι γεροντότεροι δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξη του ΟΓΑ, αν δεν αποδείξουν ότι διαμένουν μόνιμα στην χώρα μας. Πριν λίγο καιρό 80 υπερήλικες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο όπου έζησαν όλη τη ζωή τους και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, προκειμένου να μη στερηθούν τη σύνταξη του ΟΓΑ.
Όταν πρόσφατα τους επισκέφθηκε ο Έλληνας Πρεσβευτής στα Τίρανα κ. Κ. Κοκόσης, τους υποσχέθηκε ότι το πρόβλημά τους θα λυθεί σύντομα, αφού αυτή είναι η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι Βλάχοι της Αλβανίας αισθάνονται τους εαυτούς τους ως γνήσια παιδιά της ελληνικής ιστορίας και στάθηκαν ατσάλι αλύγιστο κατά τα χρόνια του διωγμού τους από το κομμουνιστικό καθεστώς. Δεν έχασαν ούτε για μια στιγμή το φρόνημα και την πίστη τους.
Αναδημοσίευση από τον Π.Λ