Βίντεο: Βορειοηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες-Ευάγγελος & Κωνσταντίνος Ζάππας
Σχόλιο: προστέθηκε το %subject., 18/01/2012 - 03:01
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Παρακολουθήστε το βίντεο!
http://www.youtube.com/watch?v=C7dsJfqxT7o
Ευάγγελος Ζάππας (1800–1865):
Γεννήθηκε στο χωριό Λάμποβο- Αργυροκάστρου Βόρεια Ήπειρο το 1800.Μετανάστευσε στο Βουκουρέστι (Ρουμανία) το 1831.Νοίκιασε και εκμεταλλεύτηκε μοναστηριακά κτήματα στην περιοχή της Γιαλόμιτζας, κοντά στο Βουκουρέστι. Σε τρεις περίπου δεκαετίες απέκτησε τεράστια περιουσία και αντίστοιχα εισοδήματα.Η Ελλάδα εγινε ο κύριος αποδέκτης των ευεργεσιών του .Η πιο εντυπωσιακή εκδήλωση της προσφοράς του Ευαγγέλου προς την Ελλάδα ήταν εγχείρημα αναβίωσης των "Ολυμπιακών Αγώνων". Το 1859 κατάφερε να αναβιώσει "Ολυμπιακούς Αγώνες" σε μια πλατεία της Αθήνας.
Αναστύλωσε το Παναθηναϊκό Στάδιο γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο.
Ο Ζάππας αναβιώνοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά από την Αρχαιότητα,έθεσε τη βάση για τους μεγάλους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, από το βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν .
Χρηματοδότησε τη δημιουργία του Ζαππείου Μεγάρου που χρησιμοποιήθηκε για τους αγώνες ξιφασκίας στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 και ως κέντρο τύπου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Πέθανε στις 19 Ιουνίου του 1865.
Σύμφωνα με τη διαθήκη, το λείψανο της κεφαλής του εθνικού ευεργέτη, «εγκλεισμένον εντός αργυράς θήκης εν σχήματι ναΐσκου», εντοιχίστηκε στον αριστερό τοίχo του κυκλικού σχήματος Περιστυλίου του Μεγάρου την ημέρα των εγκαινίων του (1888). Μια αναμνηστική πλάκα απομένει για να θυμίζει τον χώρο όπου βρίσκεται έως σήμερα η κεφαλή του Ευάγγελου Ζάππα.Ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του διέθεσε για κοινωφελείς και εθνικούς σκοπούς στην ιδιαιτέρα πατρίδα του. Συγκεκριμένα, ίδρυθηκαν εκπαιδευτήρια στο Λάμποβο, την Πρεμετή, τη Νίβανη, το Δέλβινο και τη Δρόβιανη.
Ο Ευάγγελος Ζάππας υπήρξε οραματιστής,διορατικός και έμπειρος, οικονομικά ανεξάρτητος, οξύνους και φιλόπατρης, και γνώριζε εκ των προτέρων, περισσότερο από όσους ενεπλάκησαν με τη χορηγία του, την εμβέλεια του θεσμού που καθιέρωνε.
Κωνσταντίνος Ζάππας (1814–1892)
Γεννήθηκε το 1814 στο Λάμποβο - Βορείου Ηπείρου. Ήτάν ξάδερφος του Ευάγγελου Ζάππα,μετά τον θάνατο του οποίου διαχειρίστηκε την περιουσία του .
Μερίμνησε για την ανέγερση (1874-1888) του Ζαππείου Μεγάρου στην Αθήνα.
Με επιδοτήσεις από την προσωπική περιουσία του κτίστηκαν τα πρότυπα Ζάππεια παρθεναγωγεία στην Κωνσταντινούπολη καθώς και πολλά άλλα εκπαιδευτήρια σε πολλές πόλεις και κομωπόλεις της Ηπείρου και της Θράκης και συστήθηκαν υποτροφίες για τη μετεκπαίδευση σπουδαστών στις γεωργικές σχολές της Δυτικής Ευρώπης.
Πέθανε το 1892.
“Ύμνος για το Ζάππειο Μέγαρο”
Η μουσική που συνοδεύει το βίντεο είναι : ο Ύμνος για το Ζάππειο Μέγαρο σε μουσική-ενορχήστρωση του Βορειοηπειρώτη Κώστα Νούσια και στίχους της Κωνσταντινουπολίτισσας Ζαππίδας ποιήτριας Στέλλας Λεοντιάδου.
Τον ύμνο, που ακούστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στις 20.2.2011, σε μία μεγαλειώδη εκδήλωση στο Ζάππειο εις μνήμην των δυο ευεργετών, απέδωσαν εξαιρετικά η Παιδική-Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα υπό την αιγίδα της ΕΡΤ, η χορωδία του Ελληνογεωργιανού Συλλόγου «Ο Καύκασος» με μαέστρο τη Nino Meskhishvili και ο τραγουδιστής-καθηγητής μουσικής Γρηγόρης Κακούρης.
Δημιουργήθηκε απ΄την:"Νεολαία Βορειοηπειρωτών"
(17-01-2012)