Επιστολή του βουλευτή Κώστα Μπάρκα στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδος για το θέμα της ελληνικής εκπαίδευσης στην Αλβανία


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Επιστολή του βουλευτή Κώστα Μπάρκα στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδος για το θέμα της ελληνικής εκπαίδευσης στην Αλβανία

ΚΩΣΤΑΣ  ΜΠΑΡΚΑΣ

Έλληνας Βουλευτής
Αλβανική Βουλή
Νομός Αγίων Σαράντα
Τελ:. +355672011000  e-mail kostabarka@zahoo.com
Άγιοι Σαράντα, 26.11.2011.
 
Προς:

Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας  Κύριο ΣΤΑΥΡΟ ΔΗΜΑ

Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Κυρία  ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Υφυπουργό Εξωτερικών
Κύριο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΔΟΛΛΗ

Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ,

Κύριο ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΟΥ

Πρόεδρο του Κόμματος Νέας Δημοκρατίας
Κύριο ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ
Πρόεδρο του ΛΑ.ΟΣ
Κύριο ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
Αθήνα
 
Πρέσβη της Ελλάδας στην Αλβανία
Κύριο ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΑΖΙΟ 
Τίρανα
 
 
 
Θέμα:  Ανησυχία για την κατάργηση πληρωμής μεταφορικών μέσων για τους
έλληνες μαθητές στα σχολεία μητρικής γλώσσας στο αλβανικό δημόσιο.
 
Αξιότιμοι κύριοι,
Παρακολουθούμε με ανησυχία και εθνική ευαισθησία τις προσπάθειες  που καταβάλετε ώστε η πατρίδα μας να αντιμετωπίσει και ξεπεράσει την πρωτόφαντη κρίση που διέρχεται. Μαζί με τις ευχές μας για αίσια πορεία, έχετε και την δική μας συμπαράσταση στο δύσκολο αυτό έργο.
 
Στο πλαίσιο αυτό κατανοούμε τα μέτρα λιτότητας τα οποία, στο μέτρο του δυνατού και άμεσα ή έμμεσα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και εμείς οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες στα πατρώα μας εδάφη στην Αλβανία.
 
Πιστεύουμε ωστόσο ότι, παρά την κρίση, το εθνικό μας κέντρο δεν είναι διατεθειμένο να κάνει παραχωρήσει και εκπτώσεις σε βασικά εθνικά θέματα.
 
Υπό το σκεπτικό αυτό θεωρούμε απαράδεκτο το μέτρο που ανακοίνωσε τις τελευταίες μέρες το Γενικό Προξενείο μας στο Αργυρόκαστρο. Επικαλούμενο την κρίση στην Ελλάδα κατάργησε την πληρωμή των μέσων μεταφοράς των Ελλήνων μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα σχολεία στη μητρική γλώσσα στο αλβανικό δημόσιο στους Νομούς Αγίων Σαράντα, Αργυροκάστρου και Δελβίνου.
Η πληρωμή των μεταφορικών μέσων, με συνολικό κόστος περί των 20 χιλιάδων Εύρο ετησίως, αποτελούσε μια σοβαρή ανάσα για να μπορέσουν τα ελληνόπουλα να παρακολουθούν τα μαθήματα στα ελληνικά σχολεία του αλβανικού δημοσίου. Τα συγκεκριμένα σχολεία όχι μόνο αποτελούν την βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν οι εναπομείναντες στα πατρώα εδάφη Έλληνες μαθητές να μάθουν γράμματα στην μητρική γλώσσα, αλλά αποτελούν κατά ιστορική παράδοση και πραχτικά τον βασικό θεσμό διεκδίκησης ρόλου και εθνικών δικαιωμάτων στο αλβανικό κράτος. Αποτελούν μια από τις βασικές συνιστώσες της παρουσίας σε ισοκρατία και ισοτιμία της εθνικής ελληνικής μειονότητας ως τέτοιας στην αλβανική κοινωνία και κράτος.
Μετά από τις δυσκολίες στην εξασφάλιση των σχολικών βιβλίων στην μητρική γλώσσα, η κατάργηση της πληρωμής των μεταφορικών μέσων για τα χίλια περίπου ελληνόπουλα, που έχουν μείνει στον τόπο μας ακούγεται ως χαριστική βολή  για τα ελληνικά σχολεία στη Βόρειο Ήπειρο, γεγονός που δεν δικαιολογεί καμιά κρίση.
Η ανησυχία μας μεγαλώνει περισσότερο όταν πληροφορούμαστε πως οι εκπρόσωποι του εθνικού μας κέντρου στο χώρο μας απλώς επικαλούνται την κρίση. Στην ουσία με το μέτρο αυτό αποβλέπουν να ανοίξουν περισσότερο το δρόμο στην ιδιωτική παιδεία, η οποία, στο άμεσο κιόλας μέλλον εγκυμονεί εθνικούς κινδύνους για την ύπαρξη του εθνικού ιστού και ταυτότητας της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
 
Εκφράζουμε την πεποίθηση ότι το εθνικό κέντρο θα δείξει την πρέπουσα ευαισθησία σε ένα τόσο ζωτικό και ευαίσθητο εθνικό θέμα και δεν θα επιτρέψει να κλειστούν άλλα ελληνικά σχολεία, τα τελευταία στη Βόρειο Ήπειρο, για τα οποία έχουν δοθεί ιστορικά σκληροί αγώνες για να διατηρηθούν ανοιχτά.
 
Τόσο το περισσότερο όταν γειτονικές χώρες με την Αλβανία σε παρόμοια και βαθύτερη κρίση με την Ελλάδα και χωρίς το προτέρημα της Ελλάδας με την παρουσία της εθνικής ελληνικής μειονότητας, αξιοποιούν τον αλβανικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα για να στήσουν το δικό τους δίχτυο σχολείων, στον ίδιο τον ζωτικό χώρο της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
 
Σας ευχαριστώ θερμά για την κατανόηση
 
Με την εκτίμησή μου
Ο Βουλευτής
Κώστας Μπάρκας