Αδικο και αδιαφανές κατά τον ΣΥΡΙΖΑ το καθεστώς πολιτογράφησης αλλοδαπών
Το σχόλιό σας είναι στην ουρά για επιμέλεια από τη διαχείριση του ιστοτόπου και θα δημοσιευτεί αφού εγκριθεί., 08/02/2008 - 20:00
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Ερώτηση προς Παυλόπουλο
Αθήνα
Άδικο, αδιαφανές και ανάξιο μιας δημοκρατικής πολιτείας, χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτηση βουλευτών του στη Βουλή, το καθεστώς που διέπει την πολιτογράφηση αλλοδαπών ως πολιτών της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τους Φώτη Κουβέλη, Τάσο Κουράκη, Γιάννη Μπανιά και Νίκο Τσούκαλη, ο νόμος 3284/04 περί Κυρώσεως του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας καθορίζει περιοριστικά τις προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση.
«Στην πράξη» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «η ερμηνεία των προϋποθέσεων επαφίεται στην πολιτική βούληση της αρμόδιας επιτροπής, με αποτέλεσμα οι αιτούντες πολιτογράφηση να μη μπορούν να επικαλεστούν αντικειμενικά κριτήρια που θα επιβάλουν την αποδοχή της αίτησής τους, πόσο μάλλον να την προσβάλουν σε δευτεροβάθμια επιτροπή και στα δικαστήρια αφού απαγορεύεται ακόμη και η αιτιολόγηση της τυχόν απορριπτικής απόφασης (άρθρο 8)».
Οι τέσσερις βουλευτές επισημαίνουν, επίσης, ότι «η απαιτούμενη γνωμοδότηση της 'αρμόδιας αστυνομικής αρχής' επαναφέρει το καθεστώς του φακέλου που καταργήθηκε μετά την πτώση της Χούντας».
Παράλληλα, μιλούν για «εμφανέστερη αδικία» στην περίπτωση μεταναστών δεύτερης γενιάς, οι οποίοι «αντί της αυτόματης πολιτογράφησης υφίστανται καθεστώς διακρίσεων».
Καταλήγοντας, υποστηρίζουν πως «η αρμόδια επιτροπή καλείται να γνωμοδοτήσει για ζητήματα που τα μέλη της δεν έχουν τα προσόντα να κρίνουν, όπως για γνώσεις του αιτούντος, ή για ζητήματα που δεν μπορούν να κριθούν αντικειμενικά, όπως 'για το ήθος και την προσωπικότητα', ενώ οι σύζυγοι Ελλήνων πολιτών δεν δικαιούνται να πολιτογραφηθούν αυτομάτως».
Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει τον κώδικα ιθαγένειας και να θεσπίσει αντικειμενικά κριτήρια για την πολιτογράφηση, το δικαίωμα του αιτούντος να γνωρίζει όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την αίτησή του και να προσβάλλει απορριπτικές αποφάσεις.
Επίσης, ερωτούν τον υπουργό εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να καταργήσει το «υπέρογκο παράβολο που απαιτείται» και εάν προτίθεται να θεσπίσει την αυτόματη πολιτογράφηση των μεταναστών δεύτερης γενιάς.
Πηγή: in.gr
Newsroom ΔΟΛ