Τους Τρεις Ιεράρχες τίμησαν τα εκπαιδευτήρια της Μητρόπολης Αργυροκάστρου


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Με κάθε λαμπρότητα ο εορτασμός
Τους Τρεις Ιεράρχες τίμησαν τα εκπαιδευτήρια της Μητρόπολης Αργυροκάστρου
Θεία λειτουργία στο Μεσοπόταμο Αγίων Σαράντα

Ηεορτή των Τριών Ιεραρχών (Μ, Βασιλείου, Γρηγορίου Ναζιανζηνού και Ιωάννη του Χρυσοστόμου), που είναι οι άγιοι των γραμμάτων, εορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα στα Εκπαιδευτικά ίδρύματα της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου.
Ειδικότερα στον Μεσοπόταμο Αγίων Σαράντα συγκεντρώθηκαν οι μαθητές του Ενιαίου Εκκλησιαστικού Λυκείου Αργυροκάστρου και του Τεχνικού Λυκείου Μεσοποτάμου και συμμετείχαν στην κατανυκτική θεία λειτουργία που τέλεσε ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Δημήτριoς.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην αποφασιστική συμβολη των Τριών Ιεραρχών στην ανάδειξη της σημασίας της παιδείας και μάλιστα της χριστιανικής παιδείας. Και οι τρεις τους, εξαίρετα πνεύματα, ήταν δεκτικοί, ευάγωγοι ως παιδιά και νέοι στα αφορώντα τη σχέση τους με τη χριστιανική αλήθεια και ζωή. Κάτοχοι μεγάλης κλασικής παιδείας, έθεσαν τον πλούτο των γνώσεων τους και τα σπουδαία ταλέντα τους στην υπηρεσία της πίστεως, είτε διατυπώνοντας το ορθό δόγμα, είτε χειραγωγώντας στην κατανόηση και βίωση των μεγάλων αληθειών του Ευαγγελίου,
Ο Μητροπολίτης κ. Δημήτριος υπογράμμισε ακόμη πως ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος ακολουθεί το παράδειγμά τους, με το να φροντίζει καθημερινά για την ορθή εκπαίδευση των νέων της Αλβανίας. Απόδειξη του ζωηρού ενδιαφέροντός του για την παιδεία είναι τα πολλά σχολεία που η αγάπη του έχει δημιουργήσει σ' ολόκληρη την Αλβανία. Τό δίχτυ της προστασίας του απλώνεται πια για καλά πάνω από τη ζωή των νέων της Αλβανίας, προκειμένου να έλθει η αναγέννηση «εξ ύδατος και πνεύματος».
Η θεολόγος του Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου Μεσοποτάμου, που ήταν η ομιλήτρια της ημέρας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι για τους «τρεις μεγίστους φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος» δύο δρόμοι υπήρχαν: ένας ―ο σημαντικότερος― που οδηγούσε στην Εκκλησία, και ένας δεύτερος που οδηγούσε στις σχολές. Υπήρξαν ασκητικές μορφές με γιγαντιαίο πνεύμα, που κατευθυνόταν από το Αγιο Πνεύμα. Οι τρεις Ιεράρχες αγωνίσθηκαν για την αρετή και μίλησαν γι' αυτή. Ο Μέγας Βασίλειος είπε: «Αυτό είναι αρετή. Το να απομακρύνεσαι από το κακό και να πράττεις το καλό. Η αρετή δεν πετυχαίνεται αναγκαστικά αλλά με την ελεύθερη εκλογή και απόφαση», Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος είπε: «Τίποτε νομίζω δεν αξίζει, αν δεν οδηγεί στην αρετή και δεν κάνει καλύτερους εκείνους που ασχολούνται με αυτό. Ποτέ μή κάνεις κάτι κακό που αγαπούν οι πολλοί, ούτε να σταματήσεις το καλό που μισούν οι κακοί». Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος είπε: «Τον πλούτο τον κάνει όχι η περιουσία αλλά η αρετή. Όταν λείψει η αρετή, όλα τα άλλα είναι περιττά. Τέτοια είναι η αρετή, πράγμα αθάνατο, που λάμπει περισσότερο από τον ήλιο».
Οι 160 περίπου μαθητές των δύο σχολείων, οι διευθυντές τους κ.κ. Αθανάσιος Μπέης και Ορφέας Μπέτσης και οι καθηγητές παρακολούθησαν με αγαλλίαση ψυχής τόσο τη θεία λειτουργία, που τέλεσε με ιεροπρέπεια ο Μητροπολίτης κ. Δημήτριος, όσο και τις μεστές ομιλίες. Έλαβαν το μήνυμα ότι η παιδεία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο προς ένα ανώτερο και πνευματικότερο σκοπό. Σε μία εποχή όπως η σημερινή, το μήνυμα των Τριών Ιεραρχών είναι ιδιαίτερα επίκαιρο. Η παιδεία είναι υποχρεωμένη να οδηγεί προς δύο κατευθύνσεις: Προς την πίστη σε Θεό ζώντα, κτίστη, προνοητή και κυβερνήτη του παντός και προς το σεβασμό του όλου ανθρώπου. Αυτό το μήνυμα άλλωστε προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να περάσει στις καρδιές των νέων ο Μητροπολίτης κ. Δημήτριος.
Η.