Πρωτιά Αλβανών μεταναστών στην επιχειρηματικότητα και την αγορά ακινήτων
Το σχόλιό σας είναι στην ουρά για επιμέλεια από τη διαχείριση του ιστοτόπου και θα δημοσιευτεί αφού εγκριθεί., 01/02/2008 - 13:13
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Διάσπαρτοι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι Αλβανοί μετανάστες υπερέχουν έναντι των υπολοίπων μεταναστευτικών ομάδων, στην έκφραση της επιχειρηματικότητάς τους: είτε ως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, είτε ως συνδιοκτήτες, καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο "μερίδιο" στην μεταναστευτική επιχειρηματικότητα, με το 5% περίπου των 45.000 Αλβανών μεταναστών (γύρω στους 20.000) να έχουν ιδρύσει δικές τους επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο συνεδρίου για την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία "Immensity".
Οι Αλβανοί (σύμφωνα με στοιχεία του ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ -2005) αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των αλλοδαπών ασφαλισμένων σε ποσοστό 34,2%, που αντιστοιχεί σε 4.697 άτομα σε σύνολο 13.725 εγγραφών αλλοδαπών ασφαλισμένων. Εξάλλου, από στοιχεία του ΕΒΕΑ, προκύπτει ότι κύρια απασχόληση των Αλβανών επιχειρηματιών είναι, σε ποσοστό 39,3%, το λιανικό εμπόριο και σε ποσοστό 31,4% το χονδρικό εμπόριο, ενώ το 19,8% δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα.
"Οι Αλβανοί είναι πρώτοι στην επιχειρηματικότητα και γενικότερα σε όλες τις εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Θα έλεγα ότι είναι το πιο ζωντανό στοιχείο διότι έχουν άμεση προσαρμογή..." τόνισε ο Μιχάλης Πουλαντζάς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ). Υπογράμμισε δε, ότι οι Αλβανοί μετανάστες κατατάσσονται πρώτοι στην αγορά ακινήτων και "συναντώνται" κυρίως σε όλο μεταπρατικό εμπόριο και στον αγροτικό τομέα, όπου πλέον έχουν στηθεί μικτές, μικρές αγροτικές επιχειρήσεις.
Τους Αλβανούς μετανάστες ακολουθούν, κατά τον κ. Πουλαντζά, οι Κινέζοι, οι Πακιστανοί και οι Ρώσοι μετανάστες. Σε ποσοστό 99% οι Κινέζοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου και συγκεκριμένα στα είδη ένδυσης και υπόδυσης.
Από τις επιχειρήσεις αλλοδαπών που λειτουργούν στην Ελλάδα, το 42,6% δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο, το 40,7% στο χονδρικό εμπόριο, το 5,5% στις κατασκευές, και περίπου το 2% σε κλάδους που αφορούν το εμπόριο, τη συντήρηση και την επισκευή αυτοκινήτων και μηχανών.
Το Immensity (Η Επιχειρηματικότητα των Μετανστών για την Κοινωνικοοικονομική Συνοχή και τη Βελτίωση του Βιοτικού Επιπέδου) υλοποιεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με φορείς από Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία, Αλβανία και Βουλγαρία. Η ελληνική "δομή" στεγάζεται και λειτουργεί στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και αποτελεί "προϊόν" της συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΕΒΕΘ. Πρόκειται, ουσιαστικά για ένα γραφείο υποδοχής και ενημέρωσης ομογενών και μεταναστών για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.
Πηγή: ΑΠΕ