Μύθος, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Αλβανίας


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Με αφορμή ρεπορτάζ που προβλήθηκε τον προηγούμενο μήνα στο αλβανικό μέσο Shekulli, σχετικά με την κάλυψη του σεμιναρίου που διοργανώθηκε στα Τίρανα από τους αρμόδιους αντιπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και μέσω του οποίου διαδόθηκε εσκεμμένα ψευδώς πως στην Αλβανία είναι σεβαστά όλα τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, είμαστε υποχρεωμένοι σαν ‘‘Νεολαία Βορειοηπειρωτών’’ να καταστήσουμε σαφές στη συγκεκριμένη δημοσιογράφο του καναλιού αλλά και προς όλους τους αρμόδιους φορείς ότι:

Καταπατούνται αυθαίρετα και ανελλιπώς, τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία με σημαντικότερο απ’ όλα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού τους ως Έλληνες στην εθνική τους καταγωγή αλλά και όλα τα άλλα που απορρέουν από αυτό. Βασικότερο από τα δικαιώματα αυτά είναι εκείνο της εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα, μιας σημαντικότατης μερίδας πολιτών της Αλβανίας, μιας σημαντικότατης μερίδας πολιτών ενός κράτους που θέλει να λέγεται δημοκρατικό.

Προφασιζόμενη τον απόλυτα αυθαίρετο γεωγραφικό περιορισμό της ελληνικής μειονότητας σε 99 συγκεκριμένα χωριά στο νότο της χώρας και αποχαρακτηρίζοντας περιοχές λίκνα του ελληνισμού όπως η Άρτα, η Χιμάρα, οι Άγιοι Σαράντα, το Αργυρόκαστρο κ.α. από μειονοτική ζώνη, η Αλβανία στερεί από χιλιάδες Έλληνες μειονοτικούς όλα τα δικαιώματά τους που απορρέουν από διεθνής συνθήκες και συμφωνίες. Ο αποχαρακτηρισμός αυτός εντάσσεται στα πλαίσια μιας γενικότερης στρατηγικής συρρίκνωσης του ελληνικού στοιχείου στην ευρύτερη περιοχή και σε ότι αφορά τη Χιμάρα, αποτελεί παράλληλα προϊόν ρεβανσισμού προς το λαό της, που έστειλε εκεί που τους έπρεπε τους μετέπειτα δυνάστες του με το δημοψήφισμα του 1945, αφού ήταν η μόνη επαρχία στην Αλβανία που τάχθηκε φανερά κατά της Δικτατορίας του Προλεταριάτου.

Το αλβανικό κράτος στερεί απροκάλυπτα το βασικό δημοκρατικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και όσα από αυτό απορρέουν, μην επιτρέποντας την διενέργεια απογραφής του πληθυσμού με τη δυνατότητα δήλωσης της εθνικής καταγωγής των πολιτών, ως μοναδικό ουσιαστικό και αποτελεσματικό μέσο για τον προσδιορισμό του πραγματικού μεγέθους της ελληνικής μειονότητας εντός των συνόρων του.

Το ζήτημα αυτό, εκτός όλων των άλλων, αποτελεί μείζων ζήτημα δημοκρατικότητας για την Αλβανία και θα έχει δυσάρεστες συνέπειες για την ίδια εάν λάβουμε υπ’ όψη ότι στηρίζει πολλά στην Ευρωπαϊκή της προοπτική. Κανένα δημοκρατικό πολίτευμα δεν μπορεί να στερεί τέτοια δικαιώματα και κανένας δημοκρατικός πολίτης δεν μπορεί να σιωπά όταν αυτό συμβαίνει. Πολύ περισσότερο δεν επιτρέπεται σε αξιωματούχους της Αλβανικής κυβέρνησης οι οποίοι προέρχονται μάλιστα από τους κόλπους της Ελληνικής Μειονότητας να συνηγορούν στις μεθοδεύσεις της Αλβανικής κυβέρνησης λέγοντας πως η κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών της Ελληνικής Μειονότητας συνεπάγεται αβάσταχτα έξοδα για το ‘φτωχό πλην τίμιο’ Αλβανικό κράτος. Δεν δυνάμεθα πλέον να δεχτούμε ότι η Αλβανία του 1989 μπορούσε να καλύψει οικονομικά τις εκπαιδευτικές ανάγκες 9000 μαθητών ελληνικής καταγωγής και 700 αντίστοιχων δασκάλων, ενώ η Αλβανία του 2008 δυσκολεύεται να κάνει το ίδιο για τους μαθητές και δασκάλους που έχουν απομείνει στο γεωγραφικό χώρο που αυτή θεωρεί μειονότητα, έτσι ώστε να μπορέσει να σεβαστεί και τα αντίστοιχα δικαιώματα όλων των μειονοτικών, όπου κι αν βρίσκονται στη χώρα!!!

Η ‘‘Νεολαία Βορειοηπειρωτών’’ διακατεχόμενη από βαθειά πίστη στις αρχές της δημοκρατίας και όντας αποφασισμένη να παλέψει για να μη μένουν οι αρχές αυτές απλά στη θεωρεία, τονίζει στους αρμόδιους του Αλβανικού κράτους ότι ''έχει πολλούς λόγους η Αλβανία να μην εκτίθεται στα μάτια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και πέραν του Ατλαντικού, έχοντας πολίτες της να την κατηγορούν για παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων...''

ΝΕΟΛΑΙΑ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ (Νε.Β.)
Λαϊκό Βήμα - 15 Ιανουαρίου, 2008