Παπαδημούλης για τη μελλοντική κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων σε Αλβανία και ΠΓΔΜ
Η υπογραφή σας θα εμφανίζεται δημόσια στο τέλος των σχολίων σας., 15/01/2008 - 18:44
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
ΣΥΝ - Νίπτει τας χείρας της η Κομισιόν για τη μελλοντική κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων σε Αλβανία και ΠΓΔΜ-.Απάντηση του Επιτρόπου Α. Πίμπαλγκς στον Δ. Παπαδημούλη
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
· Νίπτει τας χείρας της η Κομισιόν για τη μελλοντική κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων σε Αλβανία και ΠΓΔΜ
· Σε πυρηνικό κλοιό η Ελλάδα
· Απάντηση του Επιτρόπου Α. Πίμπαλγκς στον Δ. Παπαδημούλη
Σε γενικόλογες παρατηρήσεις αρκείται η Κομισιόν όσον αφορά στην κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στην Αλβανία, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της, Σαλί Μπερίσα, στις 10/10/2007, και στα ανάλογα σχέδια της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου για θέματα ενέργειας Επιτρόπου κ. Α. Πίμπαλγκς σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη.
Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, ζητούσε να ενημερωθεί για τις θέσεις και τις ενδεχόμενες πρωτοβουλίες της Κομισιόν "απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, που αφορούν άμεσα σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες έχουν προσανατολισμό προς την ΕΕ και στα γειτονικά σε αυτές κράτη μέλη της ΕΕ". Επεσήμαινε επίσης το γεγονός ότι η ΕΕ έχει δεσμευθεί για μία παγκόσμια ηγετική συμμετοχή στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και ως εκ τούτου θα έπρεπε "να προβεί σε πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου τόσο τα κράτη μέλη της Ε.Ε. όσο και τα ενδιαφερόμενα προς ένταξη κράτη που αντιμετωπίζουν ενεργειακό έλλειμμα να πεισθούν να εγκαταλείψουν τα σχέδια για την εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων και να στραφούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας". Τον αδιέξοδο και επικίνδυνο δρόμο στον οποίο οδηγείται ολόκληρη η περιοχή από άφρονες αποφάσεις επισημαίνει εξάλλου και το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου.
Στην απάντηση του, ο κ. Α. Πίμπαλγκς, αποφεύγοντας να σχολιάσει συγκεκριμένα τα σχέδια της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, αναφέρει ότι "κάθε κράτος μέλος αποφασίζει κατά περίπτωση εάν θα χρησιμοποιήσει ή όχι πυρηνική ενέργεια. Σύμφωνα με το παρόν κοινοτικό κεκτημένο, την ευθύνη για την ασφάλεια στον σχεδιασμό, τη χωροθέτηση, την κατασκευή, τη λειτουργία και τον παροπλισμό των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φέρει το κράτος στου οποίου τη δικαιοδοσία εμπίπτουν. Το ίδιο ισχύει για τις χώρες που βρίσκονται στο στάδιο της προένταξης ή της ένταξης."
Στη συνέχεια, τονίζει ότι "ο ρόλος της Επιτροπής είναι να εξασφαλίζει ότι σε όλες τις περιπτώσεις χρησιμοποίησης πυρηνικής ενέργειας τηρούνται τα αυστηρότερα δυνατά πρότυπα ασφάλειας, προστασίας και μη διάδοσης. Η ΕΕ μεριμνά επίσης για την τήρηση των εν λόγω αυστηρών προτύπων σε διεθνές επίπεδο, με την ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ)."
Καταλήγοντας υπογραμμίζει πως "η Επιτροπή συνέστησε Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την πυρηνική ασφάλεια και τη διαχείριση των αποβλήτων, με στόχο τη δρομολόγηση ουσιαστικού διαλόγου σχετικά με την πυρηνική ενέργεια και τη συζήτηση ενδεχομένων κοινών προτύπων ασφαλείας που θα ήταν δυνατόν να θεσπιστούν σε επίπεδο ΕΕ."
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:
" Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας με άλυτα τα προβλήματα ασφαλούς λειτουργίας και διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων και τον πρόσθετο κίνδυνο ενός ατυχήματος, παραμένει μια τεράστια απειλή για τη περιβάλλον και την ίδια τη ζωή, ενώ ο χρόνος ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι περιορισμένος, όχι περισσότερο από 30-40 χρόνια και στη συνέχεια, όταν σταματά η λειτουργία τους αποτελούν μια μόνιμη τοποθεσία πυρηνικού αποβλήτου. Πόσο μάλλον όταν αναπτύσσεται σε περιοχές σεισμογενείς και ανέτοιμες τεχνολογικά να τη διαχειριστούν, όπως τα Βαλκάνια. Παρόλο που η Επιτροπή θέλει να προβάλει τα περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα ως άμεσης και υψίστης σημασίας περιορίζεται σε μετριοπαθείς δηλώσεις και ενέργειες για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που υπονομεύει την υγεία των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων και επιπλέον ευνοεί την πιθανή ανατροπή των γεωπολιτικών δεδομένων στη νοτιο-ανατολική Ευρώπη, σε μια ζώνη η οποία δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί πολιτικά, καθώς, με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα, υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης των πυρηνικών αποβλήτων για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Το θέμα αφορά άμεσα την Ελλάδα η οποία δείχνει να βρίσκεται σε πυρηνικό κλοιό, μετά τις αποφάσεις για κατασκευές πυρηνικών αντιδραστήρων από την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία, την Τουρκία και τη Ρουμανία. Αφορά εξίσου και την ΕΕ, της οποίας όλο και περισσότερα υπάρχοντα και υποψήφια μέλη στρέφονται προς τα πυρηνικά για τη λύση των ενεργειακών τους προβλημάτων και όχι σε άλλες περιβαλλοντικά φιλικές πρωτοβουλίες.".
15.01.2008 Το Γραφείο Τύπου