Πρώτο Προγραμματικό Συνέδριο του Κόμματος ΕΕΜΜ (MEGA).Εκλέχτηκαν ή Εκλογική Επιτροπή και η Επιτροπή Ελέγχου και Επιτήρησης του Καταστατικού


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

15 17

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στις 11 Δεκεμβρίου 2010 και ημέρα Σάββατο συνήλθε στους Αγίους Σαράντα το Πρώτο Προγραμματικό Συνέδριο του κόμματος ΕΕΜΜ (MEGA). Αντιπρόσωποι από όλες τις επαρχίες των νομών Αγ. Σαράντα, Αργυροκάστρου και Δελβίνου, από τα Τίρανα την Κορυτσά και άλλα μέρη της διασποράς, έλαβαν χώρο στις διαδικασίες του Πρώτου Προγραμματικού Συνεδρίου, του νεοσύστατου κόμματος των Ελλήνων της Αλβανίας.

Άνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Ρολάντος Βασίλης, για ν’ ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον Αντιπρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας  Ελλάδος Τέο Βοριά, την Πρόεδρο του Γραφείου Μειονοτήτων στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Βεζιάνη, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αυλώνας   Ιλι Πύρρο, τον Αντιπεριφεριάρχη  Αγίων Σαράντα και Δελβίνου Γκέργκι Μάνο, τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για το Παράρτημα των Αγίων Σαράντα Αρμπέν Βόγκλη, τον Πρόεδρο της Ένωσης Βλάχων Αλβανίας Χρήστο Γκότση και την εκπρόσωπο του Παραρτήματος Ομόνοιας Κορυτσάς Ελένη Κοτέλη.

Διαβάστηκαν και οι χαιρετισμοί που έστειλαν ο τέως Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Αμερικής Μενέλαος Τζιέλιος, ο κ. Νίκος Γκατζογιάννης και το μέλος του Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Τρίχας.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος Χρηστάκης Κίτσιος στην έκθεσή του έκανε μια λεπτομερή αναφορά στο νέο κόμμα των Ελλήνων, το MEGA, την αναγκαιότητα της ίδρυσής του, τους στόχους και τις επιτεύξεις του, δίπλα στους ελληνικής καταγωγής πολίτες αυτής της χώρας, για την διεκδίκηση και υλοποίηση όλων των αιτημάτων και δικαιωμάτων που άπτονται από Διεθνείς συνθήκες και Φόρα.

Ο κ. Κίτσιος αναφέρθηκε πως η Ομόνοια  ιδρύθηκε στη θυελλώδη εποχή της ανατροπής της δικτατορίας και της εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας. Όχι πριν το 1990-1991, ούτε μετά το 1990-1991. Ως χρονική στιγμή ήταν η πιο ευνοϊκή, η πιο κατάλληλη για ένα πολιτικό φυντάνι. Και είχε τη φιλοδοξία να αναλάβει και να διαμορφώσει τις τύχες του τόπου μας. Δυστυχώς, δεν μπόρεσε να ρίξει παρά μόνον λίγα βήματα στην πορεία της. Όσο να στεριώσει και να αναδείξει το ανάστημα της  Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, όσο να ανοίξει κάποια σχολεία μας, που τα είχε κλείσει η δικτατορία, όσο να εξασφαλίσει τη διδασκαλία στην Ελληνική όλων των μαθημάτων στο Οκτάχρονο σχολείο, όσο να συμβάλει στο Νόμο για τη γη, που έκοβε το βήχα και τις ρίζες των γαιοκτημόνων από τους κάμπους μας, … της έριξαν χαλκά στο λαιμό, της αφαίρεσαν τον «ευγενικό τίτλο» του νοικοκύρη.

           

 Ο κ. Κίτσιος, ανάφερε ότι, τυπικά παραδείγματα εγκατάλειψης του Ελληνισμού μας στη Βουλή ήταν η περίπτωση της ψήφισης του νόμου «Περί λιβαδιών», το 1993. που «δικοί» μας, την ώρα της συζήτησης και ψηφοφορίας ενός τόσου σημαντικού νόμου, περιδιαβαίνανε από γραφείο σε εστιατόριο πέρα του Ατλαντικού. Με συνέπεια, να γίνεται  ακόμα σήμερα διάτρητος σαν κόσκινος ο τόπος μας από τις προγραμματισμένες ή μη παρεμβάσεις των άλλων.Η περίπτωση της προσπάθειας από αλβανικούς κύκλους να απαλειφθεί ο όρος «εθνικότητα» από τα βασικά μας ντοκουμέντα το 2002, απέδειξε πόσο μακριά βρίσκονταν οι εκπρόσωποί μας από τα δικά μας θέματα. Γιατί, ούτε που είχαν καταλάβει περί τίνος πρόκειται, ενώ βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στα έδρανα της Βουλής. Στα κατώτερα επίπεδα, τυπικό παράδειγμα εγκατάλειψης  ήταν και παραμένει η περίπτωση των ιδιοκτησιών και της ασφάλειας. Εμείς θα καταγράψουμε κάθε αδικία και θα διαμαρτυρηθούμε μέχρι την επίλυση αυτής της αδικίας που γίνεται σε βάρος των ελληνικής καταγωγής πολιτών μας. Δεν υπάρχει φάκελος με τα αιτήματα μας, πόσο μάλλον με τις αδικίες που έγιναν και γίνονται εις βάρος μας, για να εισηγηθούμε κάπου και να γίνουν συγκεκριμένες καταγγελίες. Δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητο  το γεγονός που μόνον σε ένα βράδυ στο χώρο μας έγιναν 30 ληστείες. Αυτή είναι η ασφάλεια μας;

Ο πρόεδρος του MEGAαναφέρθηκε στην παιδεία και τον πολιτισμό μας, όπου κάθε δραστηριότητα γίνεται τυχαία, πρόχειρα  και όχι οργανωμένα ενώ απουσίαζει ο προγραμματισμός. Ως αναφορά για τις σχέσεις ΟΜΟΝΟΙΑ- MEGAήταν σαφέστατος: MEGAσημαίνει Ομόνοια.

Ως αναφορά για τις σχέσεις του MEGA  με τα άλλα κόμματα τόνισε: Η σχέση μας με τα άλλα κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος σε Αλβανία και Ελλάδα θα διέπεται από την αρχή των ίσων αποστάσεων. Οι συμμαχίες και συνεργασίες μ’ αυτά θα γίνονται μόνο και τότε όταν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Καμία φιλοδοξία και κανένας εκβιασμός δε θα μας αναγκάσει να μπούμε στο παιχνίδι της εξουσίας, απ’ όπου μπορούν να επωφεληθούν μερικά άτομα ή μια μικρή ομάδα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. ΄Ηρθε η ώρα να καθίσομε στο τραπέζι ίσοι προς ίσοι κρατώντας σφιχτά στα χέρια τη Βίβλο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Ήρθε η ώρα να αναδείξομε την αξιοπρέπειά μας, τις αξίες μας και όχι τη μίζερη εικόνα της προχειρότητας, της υποτέλειας και της επαιτείας και στο τραπέζι των συνομιλιών να ήμαστε ένας υπεύθυνος και σοβαρός συνομιλητής.

.

Ο Αντιπρόεδρος Ρολάντος Βασίλης έκανε μια σύντομη ανασκόπηση του Καταστατικού και Προγράμματος του κόμματος, τα οποία, μαζί με τον  Εκλογικό Κανονισμό, επικυρώθηκαν με χειροκροτήματα από τους σύνεδρους.

Σύσσωμοι οι Σύνεδροι εκλέξανε την Εκλογική Επιτροπή με τους Γρηγόρη Ζαφείρη, Ελευθερία Μέξη, Βασίλη Σταύρο, Λευτέρη Καραγιάννη, Δημήτρη Τόλη, Θωμά Τζια και Θανάση Μπούταλη, καθώς και την Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου και Επιτήρησης του Καταστατικού, με τους κυρίους  Ζήσο Λούτση, Θωμά Νέκο, Χρήστο Τσιάβο, Πέτρο Μπερέτη και Σταύρο Κολιό.

Με την προϋπόθεση, βάσει του καταστατικού,  το  Εθνικό Συμβούλιο και ο ίδιος ο Πρόεδρος να εκλεχτούν από τη βάση έληξε η συνεδρίαση του MEGA.

 

Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010

 

http://www.mega-eemm.com