Τρία Υπουργεία απαντούν στον Μ. ΠαντούλαΗ Ελλάδα παρακολουθεί τα πυρηνικά των Βαλκανίων
Σχόλιο: προστέθηκε το %subject., 12/12/2007 - 18:41
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Τι αναφέρουν ΥΠΕΧΩΔΕ, Εξωτερικών και Ανάπτυξης
Η Ελλάδα παρακολουθεί και παρεμβαίνει στο βαθμό που της επιτρέπεται από τις διεθνείς συνθήκες, σχετικά με την ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων στις χώρες της Βαλκανικής. Αυτό επισημαίνουν τρία Υπουργεία τα οποία απάντησαν σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας.
Το θέμα είχε απασχολήσει τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπως και τον «Π.Λ.» με αφορμή την απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατασκευή ενός τέτοιου εργοστασίου, στην περιοχή της Αυλώνας και σε απόσταση μόλις εκατό χιλιομέτρων από τα σύνορα.
Στην ερώτηση του κ. Παντούλα απάντησαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλογιάννης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Καμαρινόπουλος.
Ο κ. Καλογιάννης, μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι «στις διατάξεις του κοινοτικού πλαισίου δεν προβλέπεται απαγόρευση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, αλλά αυτή πρέπει να γίνεται υπό όρους και προϋποθέσεις. Από τα Βαλκανικά κράτη η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ η Αλβανία έχει κυρώσει την σύμβαση, τα Σκόπια έχουν προσχωρήσει σε αυτή και η Σερβία δεν έχει κυρώσει την σύμβαση. Η Τουρκία έχει καθεστώς υπό ένταξη χώρας αλλά δεν έχει υπογράψει, κυρώσει, αποδεχθεί, εγκρίνει ή προσχωρήσει στην σύμβαση».
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος σημειώνει ακόμη ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει απευθυνθεί στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αποτελεί και κομβικό σημείο στον δικτυακό τόπο της σύμβαση Espoo, ζητώντας την ενεργοποίηση των διατάξεών της.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών στην απάντησή του τονίζει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί τις συνθήκες λειτουργίας των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών δεδομένου ότι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι από την πυρηνική δραστηριότητα είναι υπαρκτοί και οι σχετικές ανησυχίες κατανοητές. «Θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι οι δυνατότητες παρέμβασης της χώρας στο πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών σταθμών τρίτων χωρών δεν είναι απεριόριστες. Η λήψη απόφασης για την κατασκευή τους είναι αρμοδιότητα των κυβερνήσεων των κυρίαρχων κρατών. Η Ελλάδα επαγρυπνεί για την τήρηση των διεθνών και ευρωπαϊκών κανόνων που δεσμεύουν τις χώρες της περιοχής για την ανάπτυξη τέτοιων προγραμμάτων» υπογραμμίζει ο κ. Βαληνάκης.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, απαντά με την θέση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, η οποία όπως σημειώνει καλύπτει όλα τα θέματα.
Στο έγγραφο της Επιτροπής γίνεται εκτενής αναφορά στον τρόπο ελέγχου της ραδιενέργειας στην χώρα μας με μετρήσεις σε καθημερινή βάση ειδικά στα ποτάμια που εισέρχονται στα βόρεια σύνορα της χώρας. «Οι υπάρχουσες διεθνείς συμβάσεις στην περίπτωση, που οι μελλοντικοί σταθμοί στην περιοχή, συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας δεν θα αποτελέσουν μέσο αποτροπής του εγχειρήματος. Όμως θα συντείνουν στο ότι η ασφάλεια μελλοντικών πυρηνικών σταθμών στις γείτονες χώρες θα είναι συγκρίσιμη με αυτή αντίστοιχων μονάδων, της ίδιας γενιάς, δυτικής τεχνολογίας» καταλήγει η απάντηση.