Ο ΑΛΒΑΝΟΣ πρόεδρος Μπαμίρ Τόπι μιλάει στην «Ε» για όλα τα ανοιχτά θέματα με την Ελλάδα και...
Το σχόλιό σας είναι στην ουρά για επιμέλεια από τη διαχείριση του ιστοτόπου και θα δημοσιευτεί αφού εγκριθεί., 30/11/2007 - 19:29
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
«Στην Αλβανία αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ενέργειας. Ενα μέρος της ενεργειακής κρίσης λύνεται μέσω της χώρας σας, με μεταφορά ρεύματος που αποτελεί μέρος της διμερούς συνεργασίας. Τώρα γίνεται συζήτηση για την εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού».
Ο 50χρονος νεοεκλεγείς πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία τον περασμένο Ιούλιο, με 6 ψήφους σοσιαλιστών βουλευτών, ενώ είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι σαφής.
Διαβεβαιώνει όμως ότι «ακόμη συζητείται η αρχική ιδέα. Θα πρέπει ν' ακολουθήσει σχέδιο. Επιπλέον υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί που εμπλέκονται για να υλοποιηθεί αυτή η δυνατότητα. Ας μην είμαστε αρνητικά προκατειλημμένοι. Υπάρχουν τα ευρωπαϊκά στάνταρ, τα οποία είναι περίπλοκα. Υπάρχουν και ζητήματα που δεν μπορείς να συζητήσεις ούτε με τον πρόεδρο μιας χώρας...»
«Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας είναι άριστες» βιάζεται να πει, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι επί πρωθυπουργίας Μπερίσα οι ελληνο-αλβανικές σχέσεις δεν περνούν την καλύτερη περίοδο. Απαντά ότι «στις συναντήσεις με τον κ. Παπούλια, τον κ. Καραμανλή, τον κ. Παπανδρέου το κλίμα ήταν θετικό σε ό,τι αφορά τον πολιτικό διάλογο αλλά και οικονομικά ζητήματα».
Οι μετανάστες
- Οι συναντήσεις καρποφόρησαν;
«Επανεκτιμήθηκε το επίπεδο των σχέσεών μας. Επαναβεβαιώθηκε η επιθυμία για καλή γειτονία. Πήραμε εγγυήσεις για την ελληνική υποστήριξη στο ζήτημα της ένταξής μας στην ευρωατλαντική συμμαχία. Οτι θα υπάρξει μέριμνα για τους Αλβανούς μετανάστες, που αποτελούν γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών. Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι οι συναντήσεις θα εντατικοποιηθούν. Το ενδιαφέρον μας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μαζί μου ταξίδεψε αντιπροσωπεία του αλβανικού κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης και του κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών και Υγείας και 47 επιχειρηματίες».
- Εγγυήσεις για τα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας;
«Ασφαλώς θα υπάρξει μέριμνα και για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Σας θυμίζω ότι η αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης στην έκθεσή της τον Νοέμβριο διαβεβαιώνει ότι η Αλβανία έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε ζητήματα που αφορούν τη μειονότητα».
Η μειονότητα
- Αλλά τον ίδιο μήνα εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας κατήγγειλαν ζητήματα που αφορούν τις ελληνικές περιουσίες και τα νεκροταφεία των Ελλήνων στρατιωτών του '40.
«Και τα δύο ζητήματα συζητήθηκαν με τον Ελληνα Πρόεδρο και τον κ. Καραμανλή, τα χειριζόμαστε με προσοχή. Σε ό,τι αφορά τις περιουσίες υπάρχει ο νόμος που ισχύει για όλους τους πολίτες, χωρίς καμιά διάκριση. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ορισμένες βελτιώσεις, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη προσωπικά αιτήματα. Και για τα νεκροταφεία συζητήσαμε με τον κ. Παπούλια. Συμφωνήσαμε να εξεταστεί το ζήτημα από επιτροπή εμπειρογνωμόνων».
- Κονδύλια για ανάπτυξη στο Νότο θα διατεθούν;
«Μας ενδιαφέρει η αρμονική ανάπτυξη σε ολόκληρη την Αλβανία. Οι επενδύσεις απουσιάζουν σε ολόκληρη την επικράτεια, αφού εξαρτώνται από τις οικονομικές δυνατότητές μας. Φαντάζομαι βέβαια ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε όσες περιοχές έχουν προϋποθέσεις για τουριστική και οικονομική ανάπτυξη».
Το Κόσοβο
- Είστε ικανοποιημένοι από την πορεία της ανεξαρτησίας του Κοσόβου;
«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να καταλήξουν σ' ένα αποτέλεσμα. Εμείς υποστηρίζουμε το σχέδιο Αχτισάαρι. Αλλά οι εκπρόσωποι του αλβανικού κράτους παραμένουν σκεπτικοί σε ό,τι αφορά την παράταση των διαπραγματεύσεων. Αν το σχέδιο δεν λειτουργήσει, θα ακολουθήσουν μονομερείς αναγνωρίσεις. Η Αλβανία δεν είναι η πρώτη χώρα που θα σπεύσει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του. Θα περιμένουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα ακολουθήσουμε».
Φιλικό τόπι με την Αλβανία
Της ΛΕΝΑΣ ΠΑΓΩΝΗ
Στοιχείο σημαντικό για καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, επ' ωφελεία της οικονομίας και των δύο γειτονικών χωρών, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου υποδέχθηκε και είχε ευρύτατες συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι.
Ο κ. Παπούλιας σημείωσε πως τα εμβάσματα των Αλβανών εργαζομένων στην Ελλάδα ανέρχονται περίπου στο 11% του αλβανικού ΑΕΠ.
Ο Αλβανός πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποιεί εδώ διήμερη επίσημη επίσκεψη, βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει να αναβαθμιστεί το επίπεδο της εκπαίδευσης των αλβανοπαίδων στη μητρική τους γλώσσα (προβάλλοντας ως θετικό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση το υπ' αριθμόν 112 σχολείο εδώ στην Ελλάδα).
Διαφορά για Κοσσυφοπέδιο
Εμφανής ήταν η διαφορά θέσεων των δύο προέδρων στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Ο Αλβανός πρόεδρος υποστήριξε πως η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου θα συνέβαλε στην οριστική ειρήνευση της περιοχής. Πιστεύω, τόνισε, και είμαι πεπεισμένος ότι το Κόσοβο και η Αλβανία, αλλά και η Σερβία, έχουν το μέλλον τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Γι' αυτό και η απονομή του status του ανεξάρτητου κράτους θα ήταν πολύτιμη συμβολή στην ειρήνη.
Στην προσφώνησή του, ο κ. Παπούλιας στο βραδινό επίσημο δείπνο τάχθηκε υπέρ των διαπραγματεύσεων για αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Ως προς τη FYROM, ο Ελληνας Πρόεδρος τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επίλυση του θέματος της ονομασίας έπειτα από διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ (βλέπε διπλανές στήλες).
Ο Αλβανός πρόεδρος αναφέρθηκε στον τομέα των λαθραίων διακινήσεων των συμπατριωτών του και του οργανωμένου εγκλήματος, η αντιμετώπιση των οποίων καθιστά αναγκαία τη διμερή συνεργασία.
Τέλος, οι δύο πρόεδροι μίλησαν για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της Αλβανίας, την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει, διότι έτσι ισχυροποιείται η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Παπούλιας, κλείνοντας τις δηλώσεις του, υπογράμμισε πως «παρακολουθούμε στενά την πρόοδο και την ευημερία των Ελλήνων της Αλβανίας και προσπαθούμε σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές να βοηθήσουμε την επίλυση των προβλημάτων που αναφύονται».
Και δήλωσε πως αποδέχθηκε την επίσημη πρόσκληση του Αλβανού ομολόγου του να επισκεφθεί τη χώρα του.
Με Καραμανλή και αρχηγούς
Ο κ. Τόπι μετά το Προεδρικό Μέγαρο επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Το απόγευμα συναντήθηκε με τους αρχηγούς των κομμάτων και σήμερα, πριν αναχωρήσει για τα Τίρανα, θα επισκεφθεί την Ακρόπολη και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα.
Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (27/11/07)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΑΜΑ